Da krigen kom til Norge
Om morgenen den 9. april 1940 ble Norge angrepet av Nazi-Tyskland under Operasjon Weserübung. Tyskerne gikk i land flere steder langs Norskekysten, og en rekke skip ble senket under invasjonen.
Da krigen kom til Norge
Fra Blüchers fordekk på krysserens siste reis mot møtet med Oscarsborgs kanoner og topedobatteri. Foto: Wikimedia Commons
HISTORIE

Da krigen kom til Norge
Om morgenen den 9. april 1940 ble Norge angrepet av Nazi-Tyskland under Operasjon Weserübung. Tyskerne gikk i land flere steder langs Norskekysten, og en rekke skip ble senket under invasjonen.
  9. april 2022
☒   ANNONSE:
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina
Det overraskende angrepet på Norge skulle gi tyskerne kontroll over den strategisk viktige malmhavnen i Narvik, og sikre seg baser for ubåtoperasjoner mot alliert skipstrafikk i Atlanterhavet.

En stor styrke med tunge og lette kryssere, jagere og forsyningsskip hadde seilt mot Norge for å ta Oslo, Kristiansand, Bergen, Trondheim og Narvik, og gikk til angrep natten mellom 8. og 9. april 1940.Slik skulle de tyske styrkene besette Norge under Operasjon Weserübung.


Okkupasjon av Norge skulle gi tyskerne kontroll over malmhavnen i Narvik. Det var av avgjørende betydning å sikre leveranser av jern og stål til den tyske krigsindustrien.

Hitler trodde Norge ville overgi seg raskt, men tyskerne led sitt første store nederlag i krigen allerede da Blücher ble senket i Oslofjorden tidlig om morgenen.Den tunge krysseren Blücher synker ved Askholmene i Oslofjorden om morgenen 9. april 1940.


I Oslo var hovedmålet å ta kongen og regjeringen til fange, samt å sikre seg gullbeholdningen i Norges Bank. Da Blücher dukket opp sør for Oscarsborg festning ved Drøbak i 04-tiden beordret oberst Erichsen ild.

Festningen fikk inn flere treffere med kanonene Moses og Aron, og to 40 år gamle Whitehead torpedoer fra det hemmelige undervannsbatteriet gav Blücher nådestøtet. Over 900 mann mistet livet da den tunge krysseren ble senket.

Se video fra vraket av Blücher:
Vraket av Blücher ligger på 60–90 meters dyp ved Askholmene i Oslofjorden. Vraket er fortsatt relativt intakt. Video: Jörn Kumpart/YouTube


I Kristiansand havnet det tyske lasteskipet M/S Seattle i kryssilden mellom Odderøya kystfort og den tyske invasjonsstyrken. Skipet hadde rømt fra arrest på Curacao, og hadde seilt hele veien til Tromsø uten kart og kompass.

LES OGSÅ
Vraket av Karlsruhe er lokalisert


Da hun ankom Norge ble hun eskortert sørover langs kysten. I morgentimene den 9. april ble hun skutt i brann av både norske og tyske styrker, og drev brennende i Korsfjorden i flere dager før hun sank.

Se video fra M/S Seattle her:
Vraket av M/S Seattle ligger på 26–72 meters dyp, og ble funnet av Kai Garseg, Erling Skjold og Arne Solaas i 1981. Da ble også skipsklokken hevet. Video: Stig Jarle Sarre/YouTube


Dagen før invasjonen hadde det kommet flere varsler om at noe var i gjære. Den polske ubåten ORP Orzel hadde senket Rio de Janeiro utenfor Lillesand, men til tross for at det var tyske soldater ombord reagerte ikke norske myndigheter.

LES OGSÅ
Senket av ubåt: D/S Rio de Janeiro


Utenfor Bergen gikk forsyningsskipet Sao Paulo ned klokken 20:30 etter å ha gått på en mine i Vatlestraumen. Vraket igger i dag på 65–80 meters dyp full av kjøretøyer og materiell til de tyske styrkene.

Norges svar på «Thistlegorm»
Vraket av Sao Paulo er fullt av tyske kjøretøyer fra andre verdenskrig, og er et fantastisk syn. Video: Anders Kjeserud/YouTube


Tyske fallskjermsoldater tok flyplassene i Oslo, Kristiansand og Stavanger. Den norske jageren KNM Æger ble bombet av Junkers Ju-88 bombefly utenfor Hundvåg, etter å ha senket det tyske lasteskipet M/S Roda.

Bergen, Stavanger, Egersund, Kristiansand, Arendal, Horten, Trondheim og Narvik ble angrepet og okkupert i løpet av 24 timer. Flere steder kom det til kamper, ikke minst i den viktige havnebyen Narvik.Jageren Z21 Wilhelm Heidkamp var flaggskipet i den tyske flåtestyrken som angrep Narvik, og senket det norske panserskipet Eidsvold. Hun ble selv senket av en torpedo fra HMS Hardy dagen etter. Foto: Wikipedia (public domain)


I Narvik ble de to utdaterte norske panserskipene Norge og Eidsvold torpedert og senket av tyske jagere, som landsatte omtrent 2.000 Gebirgsjägere – soldater som skulle holde havnen og byen.

En tysk forhandlingsoffiser bordet P/S Eidsvold og forlangte at de norske skipene skulle overgi seg. Nordmennene nektet, og begge panserskipene ble torpedert. Til sammen mistet omtrent 276 nordmenn livet.

Bli med på et dykk på P/S Norge:
Panserskipene Norge og Eidsvold skulle vokte havnen i Narvik, men hadde lite å stille opp med mot de moderne tyske jagerne. Video: Vidar Skålevik/YouTube


En britisk flåtestyrke var på vei mot Narvik for å kjempe mot tyskerne, og det kom til trefninger allerede den 8. april. Det var imidlertid først dagen etter invasjonen at sjøslaget om Narvik fant sted, med store tap på begge sider.

Britene senket flere tyske jagere, som ble et lett bytte etter hvert som de gikk tomme for drivstoff og ammunisjon. Tyskerne bet imidlertid godt fra seg og senket flere britiske krigsskip.

Dykk på vrakene i Narvik:


I Narvik ble også en rekke malmskip av flere nasjonaliteter senket under kamphandlingene, og havnen er i dag full av fantastiske vrak på 20–30 meters dyp.

LES OGSÅ
Husk tillatelse for å dykke i Narvik


Operasjon Weserübung var en stor og kompleks operasjon, med mange detaljer vi ikke får plass til her. Dersom du vil lese mer om angrepet på Norge i april 1940 har Wikipedia en oversikt over hendelsene.

Dokumentar om kampen om Norge:

Opprinnelig publisert 09.04.2020


STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.


 

Annonsørinnhold:

 • Søndagsdykk på Storsand

  Dykkesugen? Da kan du bli med Oslofjorden Dykkesenter til Storsand på Hurumlandet søndag 4. desember! Det er en av de fineste dykkeplassene i fjorden, og passer for alle.

ANNONSE:

ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Nord-Sulawesi – et dykkeparadis

  Indonesia er verdenskjent for sitt unike marine liv, og for mange står Lembeh Strait, Bunaken nasjonalpark og Bangka Island øverst på listen. Critters@Lembeh og Murex gir deg den ultimate dykkereisen – Passport to Paradise.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS