10 tips for å bruke mindre luft
Synes du luftforbruket ditt er for høyt? Må du ofte avslutte dykket før buddyen er tom, eller før du egentlig har lyst? Fortvil ikke – her er 10 tips som kan hjelpe deg.
10 tips for å bruke mindre luft
UTSTYRSTIPS

10 tips for å bruke mindre luft
Synes du luftforbruket ditt er for høyt? Må du ofte avslutte dykket før buddyen er tom, eller før du egentlig har lyst? Fortvil ikke – her er 10 tips som kan hjelpe deg.
  16. mai 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Det kan være irriterende å alltid være den som først må signalisere at flasken snart er tom. Du kan selvfølgelig dykke med en større flaske, men det gjør deg ikke til en bedre dykker.

«Sparepusting» er heller ingen god løsning – da ender du bare opp med hodepine etter dykket. Prøv heller tipsene nedenfor!

LES OGSÅ
Her kan du se hele «Under overflaten»


Dykk mer!


Jo mer erfaring du får, jo mindre luft bruker du. Det har mest med å finne «godfølelsen» å gjøre, og den kommer når du bruker mindre tid og oppmerksomhet på utstyret.

Det tar litt tid å bygge seg opp erfaring og mestre oppdriftskontrollen, men det lønner seg: Er du komfortabel under vann bruker du mindre luft.

Dykk litt grunnere


Det fleste vet at jo dypere man dykker, jo mer luft bruker man. Men vet du hvor stor forskjellen er? På 20 meters dyp bruker du tre ganger så mye luft som på overflaten.

Hvis du legger deg et par meter grunnere enn buddyen kan du utlikne forskjellen i luftforbruket, og du slipper å stresse.

Denne hemmeligheten kan redde dykket


Svøm rolig


Ta det med ro under vann, dykking er ikke en svømmekonkurranse! Jo roligere du tar det, jo mindre luft bruker du. Det blir som forskjellen på å gå og løpe – unngå å bli andpusten.

Når du beveger deg sakte og metodisk vil du også oppdage at du ser mye mer spennende på dykkene dine.

Pust riktig


Det har også mye å si at du puster riktig. Hvis du puster grunt og raskt utnytter du ikke oksygenet skikkelig, og du får lett hodepine.

Puster du i stedet dypt og rolig lar du kroppen ta opp så mye oksygen som mulig, og du tømmer også lungene for «død luft» med mye karbondioksid.

LES OGSÅ
Over 1.000 jenter er medlem


Vær riktig avveid


Hvis du har for mye bly må du fylle mer luft i vesten eller drakten for å kompensere. Det koster litt luft i seg selv, og det økte volumet gjør at du får større motstand og må bruke mer krefter for å komme deg fremover.

Det er også vanskeligere å holde seg nøytral i vannet hvis du ikke er riktig avveid, og det fører til unødvendig tømming og fylling av vesten.

Vær strømlinjeformet


Jo mindre «dingeldangel» du har hengende på vesten, jo lettere glir du gjennom vannet. Mindre motstand betyr at du bruker mindre krefter – og dermed mindre luft.

Bare ta med deg det som er nødvendig på dykket, og klips fast manometeret eller konsollet så det ikke henger og slenger.

Smart triks: Slik gjør du masken klar


Lekkasjer stjeler luft


Sørg for at utstyret ditt er i orden. En lekk O-ring virker kanskje ikke så ille, men det er både en sikkerhetsrisiko og bortkastet luft.

Det samme gjelder for en lekk maske: Hvis du stadig må tømme den kaster du bort luft – kjøp deg heller en maske som passer.

Hold deg varm


Hvis du blir kald under vann kan luftforbruket øke dramatisk. Bruk en skikkelig vams og undertøy, og vurder å skifte til tørrhansker.

Våthansker kan fylles med varmt vann før du hopper uti for å holde varmen lenger. Det finnes også elektriske varmevester i handelen.Gå på do før dykket


Hvis blæren en full kaster kroppen bort energi på å holde temperaturen på væsken oppe. Kort oppsummert kan man si det slik: Må du tisse blir du kald – og blir du kald må du tisse.

Alle som har vært skikkelig kalde på et dykk vet at det er umulig å puste rolig og ha kontroll på luftforbruket.

Ta et kurs


Hvis du har riktig trim og ligger vannrett i stedet for å «sykle» fremover i stående stilling reduserer du luftforbruket.

Dersom du vil bli en bedre dykker kan et kurs som Peak Performance Buoyancy eller tilsvarende hjelpe deg. God oppdriftskontroll gjør at du bruker mindre luft.

Lykke til – og husk at dykking ikke er en konkurransesport!ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Dyreliv i havet – et must for dykkere

    Den 7. utgaven av boka «Dyreliv i havet» er en skattkiste for dykkere med interesse for marinbiologi. Den finnes både i trykt utgave og som eBok, og det er bare én ting å gjøre: Løp og kjøp!

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Ta PADI Open Water i Halden

    Hvis vil begynne å dykke, så er det første skrittet å ta et PADI Open Water grunnkurs. Hos Halden Dykkersenter kan du lære å nyte verden under vann på en uke.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS