10 vrak fra desember 1944
Den siste krigsvinteren var tyskerne dårlig i stand til å beskytte skipstrafikken langs Norske­kysten, og britiske fly gjorde store innhogg i tonnasjen.
10 vrak fra desember 1944
Ferndale og Parat ble senket i Krakhellesundet 16. desember 1944. Foto: Christian Skauge
VRAK

10 vrak fra desember 1944
Den siste krigsvinteren var tyskerne dårlig i stand til å beskytte skipstrafikken langs Norske­kysten, og britiske fly gjorde store innhogg i tonnasjen.
  16. desember 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Daglige luftangrep gjorde det vanskelig for tyskerne å få frem forsyninger og frakte malm fra Narvik, og materiellet var neppe bedre enn tidligere i krigen.

Dette førte til at det ligger en rekke vrak langs Norskekysten som ble senket i desember 1944. Her kan du lese mer om 10 av dem – klikk på bildene!

D/S Albert Janus og D/S Radbod


Albert Janus

Radbod

Vrakene av de to tyske lasteskipene Albert Janus og Radbod ligger i Ørstafjorden på Vestlandet. De ble senket i det samme angrepet den 5. desember 1944.

D/S Havda


Havda

Senkingen av D/S Havda den 9. desember 1944 regnes som en av de mest tragiske hendelsene under andre verdenskrig i Norge – angriperne var allierte.


D/S Gudrun


Gudrun

D/S Wartheland


Wartheland

D/S Gudrun ble senket av allierte fly sør for Flekkefjord den 10. desember 1944. To dager senere møtte D/S Wartheland samme skjebne i Nordfjordeid.

M/S Ferndale og D/S Parat


Ferndale

Den 16. desember 1944 gikk allierte fly til angrep på D/S Ferndale i Krakhelle­sundet. Redningsdamperen Parat kom til unnsetning, men ble også senket da flyene returnerte. De to vrakene er et unikt dykk.


D/S Nordvard


Nordvard

Den 28. desember 1944 gjennomførte britene et stort raid i Oslofjorden for å senke den tyske krysseren Köln. I stedet senket de blant annet D/S Nordvard.


M/T Holmengraa og U-735


Holmengraa

U-735

M/S Holmengraa og U-735 ble også senket i raidet den 28. desember 1944. Vrakene ligger utenfor Horten, og Holmengraa kan dykkes.

Mange flotte vrakdykk


Vi håper du får litt inspirasjon til å planlegge et dykk eller en dykketur! Du finner dykkesentre som tilbyr turer til vrak over hele landet i Dykkings bransjeregister.

Du kan også lese mer om vrak og historie på www.dykking.no/vrakdykking, og bli gjerne medlem i Facebook-gruppen Vrakdykking!ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Dyreliv i havet – et must for dykkere

    Den 7. utgaven av boka «Dyreliv i havet» er en skattkiste for dykkere med interesse for marinbiologi. Den finnes både i trykt utgave og som eBok, og det er bare én ting å gjøre: Løp og kjøp!

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Ta PADI Open Water i Halden

    Hvis vil begynne å dykke, så er det første skrittet å ta et PADI Open Water grunnkurs. Hos Halden Dykkersenter kan du lære å nyte verden under vann på en uke.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS