Gjorde verdens dypeste vrakdykk
Den amerikanske utforskeren Victor Vescovo dykket nylig på vraket av den amerikanske jageren USS Johnston med ubåten DSV Limiting Factor. Vraket ligger på 6.456 meters dyp.
Gjorde verdens dypeste vrakdykk
Vraket av USS Johnston. Foto: Victor Vescovo/Twitter
VRAK

Gjorde verdens dypeste vrakdykk
Den amerikanske utforskeren Victor Vescovo dykket nylig på vraket av den amerikanske jageren USS Johnston med ubåten DSV Limiting Factor. Vraket ligger på 6.456 meters dyp.
  8. april 2021
USS Johnston (DD-557) ble senket 25. oktober 1944 under slaget om Leyte-golfen der amerikanerne kjempet for å frigjøre Filippinene fra japansk okkupasjon.

Den 155 meter lange jageren ble beskutt av de japanske slagskipene Kongō og Yamato, det største slagskipet som noen gang er bygd.

USS Johnston

USS Johnston. Foto: US Navy/Wikipedia (public domain)


Klokken ti om morgenen den 25. oktober kantret USS Johnston og sank etter å ha blitt truffet en rekke ganger i løpet av kampene.

Vraket ble liggende på over 6.000 meters dyp, og ble funnet den 30. oktober 2019 av forskningsskipet Petrel som tilhørte Microsoft-gründer Paul Allen. På dette tidspunktet kunne imidlertid ikke vrakrestene identifiseres.Den 30. mars 2021 ble vraket filmet og identifisert av dyphavsubåten DSV Limiting Factor fra Caladan Oceanic, grunnlagt av den amerikanske forretningsmannen og utforskeren Victor Vescovo.

– Vi har akkurat gjennomført det dypeste vrakdykket i historien for å finne hoveddelen av vraket av USS Johnston. Vi lokaliserte de fremre to tredjedelene av skipet på en dybde av 6.456 meter, opprett og intakt, skriver Vescovo på Twitter.


Vraket ble både filmet og fotografert, og lot seg enkelt identifisere – pennantnummeret «557» var fortsatt godt synlig på skroget.

Vraket er i overraskende god stand, både tatt i betraktning omstendighetene rundt senkingen og at det har ligget over 70 år på det ekstremt store havdypet.

Victor Vescovo er kjent for ekspedisjonen Five Deeps Expedition, som besøkte de fem dypeste punktene i havet i 2018–19.

– Det er fantastisk å kunne dele historien om USS Johnston med så mange. Mannskapet og kaptein Ernest Evans, den første amerikanske urinnvåneren som ble tildelt Medal of Honor, kjempet heroisk, sier Vescovo.ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.


 

Annonsørinnhold:

 • – Vi gjør service for alle dykkere

  Mange tror at Gass og Pusteservice er et servicecenter bare for bransjen, men det er ikke riktig. Her kan også vanlige dykkere levere inn ventiler og flasker til service.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Dykkeparadiset Nord-Sulawesi

  Indonesia er verdenskjent for sitt unike marine liv, og for mange står Lembeh Strait, Bunaken nasjonalpark og Bangka Island øverst på listen. Critters@Lembeh og Murex gir deg den ultimate dykkereisen – Passport to Paradise.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS