Dypeste grottedykk gjort av en kvinne
Karen van den Oever satte nylig ny verdensrekord for det dypeste grottedykket gjort av en kvinne på åpent system med 236,04 meter i grotten Boesmansgat i Sør-Afrika.
Dypeste grottedykk gjort av en kvinne
GROTTEDYKKING

Dypeste grottedykk gjort av en kvinne
Karen van den Oever satte nylig ny verdensrekord for det dypeste grottedykket gjort av en kvinne på åpent system med 236,04 meter i grotten Boesmansgat i Sør-Afrika.
  1. mai 2021
☒   ANNONSE:
Lettelsen var stor da Van den Oever kom til overflaten i Boesmansgat i Sør-Afrika etter rekorddykket, som varte i 7 timer og 8 minutter.

I hånden hadde hun taggen som viste at hun hadde vært på 236 meters dyp, skriver Sabcnews.com.

Den forrige rekorden på 221 meter tilhørte en annen sørafrikaner, Verna van Schaik. Den stod i 16 år, inntil Van den Oever nådde det nye rekorddypet 26. mars.

Karen Van den Oever

Van den Oever under dekompresjonen og i overflaten etter dykket. Foto: Karen Van den Oever/Facebook


– Det var stummende mørkt der nede, men jeg har trent meg opp psykologisk til å takle det. Jeg hadde med flere lykter, så lys var ikke noe problem, sier hun.

Van den Oever hadde planlagt å dykke til 250 meter, men på 236 meter bestemte hun seg for å avbryte dykket. Det kan ha reddet livet hennes, for hun hadde viklet føttene inn i en line uten å være klar over det.

LES OGSÅ
Det ble verdensrekord i Plura!


– Jeg snudde på 236 meters dyp. Når jeg fylte luft i vingen steg jeg ikke opp, og begynte å dra meg selv oppover langs lina. Jeg begynte å hyperventilere og hadde store problemer med å få puste, forteller hun til SABC.

Hun greide å komme seg noen meter grunnere og fikk løsnet lina rundt føttene da hun kom til 211 meters dyp.

– Det var veldig skummelt. Jeg tror aldri jeg har vært nærmere å dø i hele min dykkekarriere, og det skremte meg virkelig, sier hun.

Dykketeam

Dykketeamet som bistod under rekorddykket. Foto: Karen Van den Oever/Facebook


Van den Oever brukte til sammen 27 flasker med gass på oppstigningen, som tok i overkant av sju timer.

Hun forteller at forberedelsene til dykket har vart i flere år, og at hun måtte overvinne frykten for å dykke i grotter på veien.

– Jeg er ikke sikkert på hvorfor jeg ville sette rekorden. Kanskje startet det med at jeg ville bevise at jeg kunne gjøre det, men over tid har det blitt større enn som så. Det har vært en personlig reise, veldig lærerikt og jeg har vært nødt til å forbedre meg selv for å klare dette, sier Van den Oever til SABC.Dokumentasjon på dykket er sendt til Guinness World Records i London for godkjenning. Van den Oever sier hun ikke utelukker at hun vil forsøke å forbedre rekorden i fremtiden.

– Akkurat nå er jeg bare fornøyd med å ha gjort det dypeste grottedykket på åpent system gjort av en kvinne, avslutter hun.


FAKTA OM BOESMANSGAT
Boesmansgat er også kjent som «Bushman's Hole», og er et såkalt synkehull. Den loddrette grotten er den sjette dypeste i verden. Her ble også verdensrekorden for menn satt da Nuno Gomes dykket til bunns og nådde 283 meters dyp i 1996. Grotten er også kjent for det dramatiske dykket i 2005 der Dave Shaw døde i forsøket på å berge Deon Dreyer, som hadde omkommet 10 år tidligere.


Kilde: Sabcnews.com

ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Reise: Dusinet fullt i Rødehavet

  DykkeBazaar tilbyr nå i samarbeid med Aggressor Fleet en fantastisk reise: Dykkeplanen er en nesten usannsynlig ønskeliste med de beste vrakene i Rødehavet.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Gratis webinar om nattdykking

  Vil du komme i gang med nattdykking eller lære mer om emnet? Frivannsliv holder gratis webinar og forteller om anbefalt utstyr, ulike lyktmodeller, nattjakt og mye mer.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS