Svømmer etter jordas magnetfelt
Mange haier drar ut på lange reiser, men vender alltid tilbake til stedet de ble født. Hvordan finner de veien? Nå har forskerne funnet svar på hvordan de navigerer.
Svømmer etter jordas magnetfelt
Foto: Bryan Keller
HAIER

Svømmer etter jordas magnetfelt
Mange haier drar ut på lange reiser, men vender alltid tilbake til stedet de ble født. Hvordan finner de veien? Nå har forskerne funnet svar på hvordan de navigerer.
  Av Ingrid Spilde, ung.forskning.no
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Under vann er det vanskelig å finne veien, og man ser bare noen meter framover. Og midt ute på havet er det ingen fjell eller andre ting å navigere etter.

Hvordan kan haiene da finne veien tilbake til stedet de ble født? Forskerne har hatt noen mistanker. En av dem handler om magnetisme.

Bonnethead

Forskerne brukte haier av arten Sphyrna tiburo, en hammerhai som på engelsk kalles bonnethead, for å finne ut om de kan navigere etter jordas magnetfelt. Foto: Kevin Bryant, Flickr.com (CC BY-NC-SA 2.0)


Hele jordkloden er en gigantisk kjempemagnet. Akkurat på samme måte som små magneter, har jorda en nordpol og en sørpol.

Magnetfeltet til jorda strekker seg rundt hele kloden, og det er nettopp dette som gjør at nåla i et kompass alltid stiller seg med den røde enden av pila mot nord.

LES OGSÅ
Halvparten av norske haier er utrydningstruet


Undersøkelser har vist at noen dyr kan kjenne igjen mønster i magnetfeltet til jordkloden, og bruke det som et slags kart.

Forsker Bryan Keller og samarbeidspartnerne hans lurte på om noen haier kan bruke dette kartet til å finne veien hjem.

De fant på en lur måte å undersøke saken på:

Forskerne fanget ville haier av en type som kalles bonnethead. Disse haiene er ganske små, og forskerne kunne ta dem med seg hjem til et helt spesielt basseng.

Utstyr rundt dette bassenget kunne lage magnetfelt som ligner på jordas magnetisme. På den måten kunne forskerne etterligne magnet-mønsteret på forskjellige steder.Dette gjorde at forskerne kunne prøve å lure haiene til å tro at de var et helt annet sted enn de var. Hvis haiene virkelig kunne kjenne magnetismen da?

Det gjorde de! Haiene i bassenget snudde seg, og begynte å svømme i den retningen de måtte ha reist for å komme hjem.

Slik skjønte forskerne at i hvert fall bonnethead-haier kan bruke jordas magnetisme til å finne veien.Her forklarer forskerne hva de har funnet ut. Video: Bryan Andrew Keller/YouTube


Opprinnelig publisert 13.05.2021ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Legg dykketuren til Flåm og Begonia

  Et dykk på vraket av D/S Begonia kombinert med unike smaksopplevelser på Ægir Bryggeri i Flåm blir virkelighet når Flåmsbrygga Hotell tilbyr turer til vraket.

ANNONSE:

ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Gratis grunnkurs i fridykking

  Vil du begynne med fridykking, men har ikke fått tatt kurs? Kanskje du har kjøpt en utstyrspakke og vil lære mer? Meld deg på gratis grunnkurs på nett hos Frivannsliv.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS