Vil beskytte torsken mot oppdrett
Forskerne råder forvaltningen til fortsatt å beskytte gytefelt for torsk langs hele kysten mot torskeoppdrett og å vurdere restriksjoner mot flytting og levendelagring.
Vil beskytte torsken mot oppdrett
Torsk i Atlanterhavsparken i Ålesund. Foto: Peter Prokosch/GRID-Arendal
OPPDRETT

Vil beskytte torsken mot oppdrett
Forskerne råder forvaltningen til fortsatt å beskytte gytefelt for torsk langs hele kysten mot torskeoppdrett og å vurdere restriksjoner mot flytting og levendelagring.
  27. mai 2021
☒   ANNONSE:
Dette fremgår i en fagrapport fra Havforskningsinstituttet. Rapporten er bestilt av Fiskeridirektoratet og ble publisert i går.

Å beskytte gytefeltene til torsken og være restriktive med flytting og levendelagring er særlig viktig i indre fjorder med små og sårbare kysttorskbestander, for å redusere risikoen for negativ påvirkning.

LES OGSÅ: Derfor forsvinner torsken i Skagerrak


Fiskeridirektoratet opplyser at de merker økende interesse for oppdrett av torsk og trenger derfor oppdatert kunnskap om mulige risikoer.

– Denne fagrapporten vil vi legge til grunn for å sikre at forvaltningen av torskeoppdrett blir bærekraftig fremover, sier seksjonssjef Mette Remø i Fiskeridirektoratet i en pressemelding.

LES OGSÅ
Varsler flere tiltak for kysttorsken i nord


Havforskningsinstituttet sier i rapporten at det mangler kunnskap om effektene av genetisk påvirkning fra oppdrettstorsk til villtorsk. Forskerne mener at risikoen er høyest hos svake bestander av kysttorsk.

Risikoen for negativ påvirkning er også avhengig av hvor høyt presset fra oppdrett er sammenlignet med størrelsen på lokale bestander, samt graden av forskjell mellom oppdrettstorsken og villtorsken.

LES MER: Nå er det forbudt å fange torsk på Østlandet


– Ved å bruke steril torsk i oppdrett blir risikoen for genetisk påvirkning fra oppdrettstorsk på ville torskebestander tatt vekk, og Havforskningsinstituttet foreslår derfor å utrede å bruke steril torsk, forteller Remø.

Havforskningsinstituttet peker også på at torsk som rømmer fra oppdrettanlegg kan spre sykdom til villfisk, eller påvirke økosystemene på andre måter, for eksempel ved konkurranse om beiteområde.

LES OGSÅ
Visste du at torsk også får dykkersyke?


Som følge av de pågående klimaendringene vil også sykdommer og parasitter som tidligere har hatt en temperaturbarriere enten sørover eller nordover, kunne bevege seg inn i nye områder.

Dette kan gjøre at sykdomsbildet i dag kan være endret siden forrige satsing på torskeoppdrett.Det har vært forsket lite på sykdom hos torsk de siste 10 årene. I rapporten foreslås det at problemstillinger tilknyttet sykdom og smittespredning blir tatt hensyn til i forvaltningen.

Dette inkluderer også flytting av torsk med ukjent smittestatus over lange avstander, i tillegg til flytting mellom ytre og indre områder av kysten.

LES RAPPORTEN HER
Pål Arne Bjørn, Kevin Glover, Ellen Sofie Grefsrud, Sigurd Heiberg Espeland, Egil Karlsbakk, Ørjan Karlsen, Terje van der Meeren, Even Moland, Nina Sandlund (HI), Bjørn-Steinar Sæther (UiT), Ingeborg Mathisen Sætra (UiT) og Terje Svåsand (HI). Kunnskapsgrunnlag for mulig påvirkning fra oppdrettstorsk og levendelagret torsk på villtorsk. Rapport fra HI 2021-22.

Kilde: Fiskeridirektoratet

ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Reise: Dusinet fullt i Rødehavet

  DykkeBazaar tilbyr nå i samarbeid med Aggressor Fleet en fantastisk reise: Dykkeplanen er en nesten usannsynlig ønskeliste med de beste vrakene i Rødehavet.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Gratis webinar om nattdykking

  Vil du komme i gang med nattdykking eller lære mer om emnet? Frivannsliv holder gratis webinar og forteller om anbefalt utstyr, ulike lyktmodeller, nattjakt og mye mer.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS