Frikjent for vrakplyndring
De to danske dykkerne som stod tiltalt for å ha stjålet 13 granathylser fra vraket av den tyske minesveiperen M-426 ble frikjent i Agder tingrett i forrige uke.
Frikjent for vrakplyndring
Rettssaken fant sted i Agder tingrett. Foto: Domstol.no
VRAKPLYNDRING

Frikjent for vrakplyndring
De to danske dykkerne som stod tiltalt for å ha stjålet 13 granathylser fra vraket av den tyske minesveiperen M-426 ble frikjent i Agder tingrett i forrige uke.
  4. mai 2022
☒   ANNONSE:
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina
Den 17. august 2018 ble de to danskene stoppet av Tollvesenet i Kristiansand, på vei ombord i fergen til Hirtshals. I bagasjen hadde de 13 tomme granathylser.

De hadde dykket på vraket av M-426 som ligger på 12–20 meters dyp i Hellevika i Søgne. Minesveiperen ble senket av britiske fly 11. september 1944.

LES OGSÅ
For retten etter vrakplyndring


De stjålne granathylsene ble beslaglagt av Tollvesenet, og danskene fikk et forelegg på 15.000 kroner for å ha forsøkt å ulovlig utføre kulturgjenstander.

De to nektet å vedta forlegget, og de ble dermed tiltalt for forholdet. Saken gikk i Agder tingrett den 27. april 2022, med påstand om bot på 18.000 kroner.

Granathylser

Foto: Tollvesenet


Begge de tiltalte møtte i retten, sammen med sine forsvarere. De har tidligere forklart at de fant gjenstandene på havbunnen, og hevder at de ikke har fjernet noe fra selve vraket.

Tiltalen lød på brudd på Straffeloven § 322 grovt tyveri, og Kulturminneloven § 27 for å ha utført kulturmateriale uten tillatelse.

SE VIDEO
Minesveiperen M-426 i Hellesvika


De to erklærte seg ikke skyldig etter tiltalen, og retten mottok forklaring fra tre vitner. I rettsmøtet frafalt aktor tiltalen, og de to ble dermed frifunnet, jf. straffeprosessloven § 73.

– Frafalles saken etter at hovedforhandling er begynt, på grunn av bevisets stilling eller fordi straff ikke kan anvendes på forholdet, avsier retten frifinnelsesdom, heter det i loven.

M-426

Den tyske minesveiperen M-426. Foto: Erling Skjold/Norsk Skipsvrakarkiv


Rettens rådslagning og stemmegiving foregikk bak lukkede dører, og domspapirene gir ingen nærmere forklaring på hvorfor siktelsen ble frafalt. Dommen var enstemmig.

Dykking har fått innsyn i dommen fra Agder tingrett, og vi har rettet en forespørsel til Agder politidistrikt i håp om et klarere svar. Vi har foreløpig ikke fått tilbakemelding.

LES OGSÅ
Dykking på Blücher blir forbudt


Begge dykkerne som stod tiltalt tilhører et miljø som ofte besøker Norge for å dykke på vrak. Den ene dykkeren har også en nær relasjon til en dykker som omtales i danske medier som «profesjonell skattejeger».

På Facebook finner vi flere bilder av gjenstander som er hentet opp fra vrak. Dykking kjenner ikke til om disse er hentet opp lovlig eller ikke.

Ammunisjon eies av staten


Vraket av M-426 eies av Saga Shipping AS, som i 1997 kjøpte opp Høvding Skipsopphugging som etter krigen kjøpte omlag 350 tyske krigsvrak av staten.

Ammunisjon på vrakene var ikke omfattet av kontrakten, og er følgelig den norske stats eiendom siden staten etter krigen tok alt tysk krigsmateriell som krigsbytte.Verken staten eller Saga Shipping AS hadde gitt samtykke til at granathylsene kunne fjernes fra vraket, fremgår det av dommen.

– Gjenstandene er fra et kulturminne som er en viktig del av norsk krigshistorie, skriver Agder tingrett. Likevel ble de to danskene frifunnet.


STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Gi et dykkekurs i julgave!

  Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver til en du er glad i – teorien kan man ta hjemme på sofaen.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Søknadsfrist for dykkelederkurs

  Vil du jobbe med yrkesdykking? Dykkerutdanningen ved Høgskulen på Vestlandet arrangerer dykkelederkurs i Skålevik i Bergen i januar 2023. Søknadsfristen er 4. desember 2022.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS