Advarer mot oppdrett av blekksprut
Aquatic Animal Alliance advarer mot alvorlig miljørisiko i forbindelse med at selskapet Nueva Pescanova vil starte oppdrett av blekksprut på Gran Canaria.
Advarer mot oppdrett av blekksprut
AKVAKULTUR

Advarer mot oppdrett av blekksprut
Aquatic Animal Alliance advarer mot alvorlig miljørisiko i forbindelse med at selskapet Nueva Pescanova vil starte oppdrett av blekksprut på Gran Canaria.
  15. mai 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Etter at innholdet i en miljøsøknad fra oppdrettsselskapet nylig ble offentliggjort, sendte dyrevernalliansen en rapport til myndighetene på øya.

Der uttrykker de stor bekymring rundt planene om oppdrett av blekkspruten Octopus vulgaris i Purto las Palmas, og de negative effektene det kan få for det marine økosystemet.

Blekksprut

Blekksprut er populær mat. Nå vil et selskap starte oppdrett på Kanariøyene. Foto: Gary Sandoz/Unsplash.com


– Nueva Pescanova avklarer ikke hvordan de skal forhindre at skadelige stoffer som ammoniakk, nitritt, nitrat og fosfor havner i avløpsvannet og fører til negativ påvirkning på økosystemet, skriver alliansen.

I tillegg peker de på mangelen på forholdsregler for å hindre spredning av sykdommer i sammenheng med blekksprutoppdrettet.

Finner nytt hus til blekksprut


Nueva Pescanova opplyser i sin søknad at «det er ikke kjent at blekksprutoppdrett kan føre til smitte», men alliansen peker på tidligere studier som viser at blekksprut kan lide av opptil 20 forskjellige sykdommer.

Ifølge rapporten kan blekksprut være bærer av flere farlige bakterier, blant annet Vibrio cholerae, som forårsaker kolera hos mennesker.

SE VIDEO
Liten og dødelig: Blåringet blekksprut


Andre miljørisikoer inkluderer rømming fra oppdrettsanlegget, som kan føre til negativ påvirkning på det lokale marine livet, inkludert overføring av sykdommer.

Rømming kan også påvirke den ville blekksprutbestanden, og slik påvirke yrkesfiskere i området som er avhengige av denne arten for sitt levebrød.

Har du sett blekksprut i Norge?


Rapporten om miljørisiko som Aquatic Animal Alliance har sendt til myndighetene er støttet av av over hundre dyrevernorganisasjoner og forskere.

– På grunn av det betydelige bevismaterialet vi har sendt til myndighetene ber vi om at søknaden fra Nueva Pescanova avvises. Selskapet har ikke gitt tilfredsstillende informasjon om prosjektet, skriver alliansen.



Nueva Pescanovas blekksprutoppdrett vil, hvis det blir åpnet i 2023 som planlagt, bli verdens første i sitt slag.

Investeringen på 65 millioner euro vil skape 300 arbeidsplasser, og anlegget er beregnet å produsere over 3.000 tonn blekksprut i året.





ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Nord-Sulawesi – et dykkeparadis

    Indonesia er verdenskjent for sitt unike marine liv, og for mange står Lembeh Strait, Bunaken nasjonalpark og Bangka Island øverst på listen. Critters@Lembeh og Murex gir deg den ultimate dykkereisen – Passport to Paradise.

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Gratis grunnkurs i fridykking

    Vil du begynne med fridykking, men har ikke fått tatt kurs? Kanskje du har kjøpt en utstyrspakke? Nå kan du lære det viktigste og få svar på dine spørsmål hos Frivannsliv.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS