Forskerskole for barn i sommer
Lei en Biolog arrangerer to uker med forskerskole under vann for nysgjerrige barn i Stavanger i august. Tilbudet er beregnet på barn fra 5. til 7. klasse, og de kan vente seg mye moro!

Foto: Lei en Biolog
Forskerskole for barn i sommer
Lei en Biolog arrangerer to uker med forskerskole under vann for nysgjerrige barn i Stavanger i august. Tilbudet er beregnet på barn fra 5. til 7. klasse, og de kan vente seg mye moro!
3. juni 2022
Derfor inviterer de nysgjerrige barn på tur ned i fjæra for å oppdage Norge fra en vinkel de kanskje ikke har sett før. Målet er å lære barna om havet, i havet.
Forskerskole i uke 31 og 32

Foto: Lei en Biolog
Forskerskolen arrangeres i to omganger, fra 1.–5. august og fra 8.–12. august 2022. Det er et dagtilbud fra kl 9–15 for barn mellom 5. og 7. klasse.
Aktivitetene er et samarbeid mellom Lei en biolog, Rogaland UV-jakt og Fridykkerklubb og Ryfylke Friluftsråd og gjennomføres med støtte fra Miljødirektoratet.

LES OGSÅ
Se på Netflix: Dykkerklubben
Hovedarena for forskerskolen er i Ryfylke friluftsråds lokaler i Jåttåvågen, og oppmøte skjer her hver dag, med mindre vær og vind tilsier noe annet.
Det er mye spennende som skjer på forskerskolen! Vi har kopiert programmet for uken, og det inneholder masse lærerike og morsomme aktiviteter.
Mandag: Vanntilvenning
Fridykkerkurs; hva er fridykking? Hvorfor er det så gøy? Hva kan man bruke det til? Teori og sikkerhet på Jåttåvågen. På Boganeset blir det plasking i vannet, og dagen brukes på å bli kjent med vannet, utstyret, sjøen og hverandre.

Foto: Lei en Biolog
Tirsdag: Forskerdag
På Jåttåvågen blir det introduksjon til de forskjellige dyregruppene. Hva man kan se etter, og hvordan bruker man øynene under vann for å finne de rare småkrypene?
På Boganeset blir det øvelsestur for å finne arter og grupper, og begynne å identifisere og sortere det vi finner. Vi lager utstilling, leker i vannet og går på skattejakt.

LES OGSÅ
Har du sett strandkrabbe med rogn?
Onsdag: Forskerdag
I dag går vi fra gupper «sjøstjerne» til art, som «korstroll», «piggsjøstjerne» og «kamstjerne». Gårsdagens grupper blir nå enda mindre (orden, familie, slekt og art), og funnene blir rapportert i Artsobservasjoner.
Det blir også ekspedisjon ned i tangbeltet for å finne flest mulig arter! Kanskje fiske litt? Kjøre dronen til RyFri for å se på hva som finnes, og trekke teiner og annet utstyr.
Vi fører opp alt og rapporterer i Artsobservasjoner, lærer om folkeforskning og hvorfor det er så viktig.

Foto: Lei en Biolog
Torsdag: Mat fra havet
Hva er kan man høste selv? Hvor bør man gå? Hva kan man spise? Vi møtes i Jåttåvågen og kjører buss til en egnet plass for å høste tang, tare, skjell, krabber og annet spiselig fra fjæra!
Vi koker, steker og smaker på det vi har funnet, og snakker om ansvarlig høsting. Vi ser på Fritidsfiskeappen og snakker om hvorfor det er viktig med regler. Blåskjellvarselet brukes også flittig.

LES OGSÅ
Har du sett Selskvadronen?
Fredag: Marin forsøpling
Hva er marin forsøpling? Hvorfor er det skadelig? Hva kan man gjøre? Vi møtes i Jåttåvågen og kjører buss eller båt til en utvalgt strand i nærheten.
Det blir ryddeaksjon over og under vann. Hva bør vi la ligge, og hva bør hentes opp? Hvilke arter finner vi på søppelet som har ligget i vann? Er noen av de truet? Svartelistet?

Foto: Lei en Biolog
Programmet er væravhengig, og det kan derfor bli endringer. Foreldrene vil bli holdt oppdatert om dette på e-post.
Påmeldingsavgiften er 750 kr pr. barn (bindende påmelding). Barna må være kledd etter været, og ha med egen niste. De får låne fridykkerutstyr og redningsvester, og må være svømmedyktige.
– Det er 20 plasser pr. uke, og det er førstemann-til-mølla-prinsippet som gjelder. Ikke vent for lenge med å bestille plass, sier Pia Ve Dahlen.
Hun legger til at man får beskjed om man har fått plass, eller om man blir satt på venteliste. Påmeldingsskjema til begge ukene finnes på lenken nedenfor.