Gjør kanskje stor nytte for seg
Havforskningsinstituttet tror ikke hvalrossen Freya er tiltrukket av mennesker, men av mat. Kanskje er det stillehavsøsters som gjør at hvalrossen for tiden koser seg på Sørlandet.

Gjør kanskje stor nytte for seg
Havforskningsinstituttet tror ikke hvalrossen Freya er tiltrukket av mennesker, men av mat. Kanskje er det stillehavsøsters som gjør at hvalrossen for tiden koser seg på Sørlandet.
25. juni 2022
Freya befinner seg lagt utenfor det normale utbredelsesområdet til hvalross, men det er likevel ikke uvanlig at enkeltdyr kan streife langt sørover.
Freya koser seg på en flytebrygge i Risør. Video: Jan Tore Løchen/YouTube
Det har vært spekulert i at Freya søker til mennesker fordi hun savner flokken sin. Forsker og veterinær Kathrine A. Ryen ved Havforskningsinstituttet tror imidlertid ikke dette er årsaken:
– Jeg tror ikke hun søker folk, hun søker mat. Vi vet at hvalrossene er glade i muslinger, og dette er midt i matfatet for stillehavsøsters, sier Ryeng til Dagbladet.

LES OGSÅ
Er det trygt å spise stillehavsøsters?
Saken er også omtalt på Havforskningsinstituttets hjemmesider, hvor Ryeng forteller mer om teorien.
– Freya har rett og slett funnet et eldorado av stillehavsøsters, det kan være grunnen til at hun vandrer så nært folk, sier Ryeng.

Vil ikke avlive hvalrossen
Hvalross lever av skjell og muslinger, men stillehavsøsters står vanligvis ikke på menyen. Ryeng tror likevel Freya kan ha byttet matvaner.
Hun har sjekket hvalrossens bevegelser opp mot Havforskningsinstituttets kart over forekomster av stillehavsøsters, og fant et stort overlapp.

SE VIDEO
Tett på en hvalross under vann
Da Havforskningsinstituttet kartla utbredelsen av stillehavsøsters i 2020 skilte Vestfold og Telemark seg ut som områder med stor tetthet.
Det betyr at det både i Kragerø, hvor Freya har oppholdt seg den siste tiden, og Risør hvor hun nå befinner seg, byr på massevis av mat.

Nå kan du bli hvalrossdetektiv!
En voksen hvalross kan sette til livs så mye som 3–6.000 muslinger i løpet av ett måltid, og observasjoner tilsier at Freya spiser to ganger om dagen.
Den populære sommergjesten bidrar dermed kanskje til å redusere problemet med stillehavsøsters, og gjør i så fall stor nytte for seg.
Forskerne har fulgt den fem år gamle hvalrosshunnens bevegelser siden 25. desember 2019, da hun dukket opp i Troms.
Siden har Freya svømte 5.000 kilometer og vært innom Shetland, Skottland, Nederland, Tyskland og Sverige – og flere steder langs kysten av Norge.