Raseri, skuffelse og drapstrusler
Avlivingen av hvalrossen «Freya» har fått det til å koke i kommentarfeltene, og det gis uttrykk for både skuffelse og raseri. Her kan du lese noen av reaksjonene.
Raseri, skuffelse og drapstrusler
Skal «Freya» hedres med en statue? Foto: Matthew Palmer
HVALROSS

Raseri, skuffelse og drapstrusler
Avlivingen av hvalrossen «Freya» har fått det til å koke i kommentarfeltene, og det gis uttrykk for både skuffelse og raseri. Her kan du lese noen av reaksjonene.
  15. august 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Fiskeridirektoratet opplyser at avgjørelsen om å ta hvalrossen av dage ble tatt på fredag. «Freya» ble avlivet fordi hun kunne utgjøre en fare for liv og helse.

Mye av årsaken var at publikum ikke fulgte anbefalingene fra myndighetene om å holde avstand, noe som har blitt sterkt kritisert fra flere hold.

Hvalrossen «Freya» er avlivet


Fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen og hans kone har ifølge VG mottatt drapstrusler via sosiale medier i kjølvannet av avlivingen.

Statsminister Jonas Gahr Stære uttaler at han støtter beslutningen om å avlive «Freya». – Det var den riktige beslutningen, sier han til NRK.



Generalsekretær i miljøorganisasjonen Sabima, biolog Christian Steel, krever svar på hvorfor hvalrossen ble avlivet i all hemmelighet.

– Fiskeridirektoratet kan ikke holde dette hemmelig bare for at det skal være bekvemt for dem. De må kunne legge frem dokumentasjon når det har vært så stort engasjement rundt hvalrossen, sier han til NRK.

«Freya» får ikke være i fred


– Folk oppfører seg som idioter i møte med vill natur, sier leder i Naturvernforbundet Truls Gulowsen til VG. Han mener områdene der Freya har vært burde vært sikret bedre.

– Det er kollektiv svikt rett og slett. Vi har fått veldig tydelige advarsel, at dette dyret kan være farlig. At vi må holde avstand og ikke svømme i nærheten, eller sende ungene dit, sier bystyremedlem Eivind Trædal fra MDG.


Dyrevernorganisajonen NOAH skriver i en uttalelse at de reagerer med sjokk på beskjeden om at hvalrossen er avlivet, til tross for at flere tiltak for å beskytte hvalrossen ikke var utprøvd.

Også i Dykkings kommentarfelt på Facebook har debatten rast frem og tilbake de siste dagene – noen mener det var naturlig at «Freya» ble avlivet, andre ikke.

Lær mer om hvalross


Havforskningsinstituttet har vurdert forskjellige muligheter for å flytte hvalrossen, men det viste seg for dyrt og for vanskelig:

Ifølge VG var alternativene å bedøve henne, å fange henne i et nett under båtene hun lå på, eller å få kontroll på hvalrossen og putte henne i et kraftig bur under vann.



– Det ble besluttet å ikke gjennomføre dette på bakgrunn av stor usikkerhet om gjennomførbarheten og de betydelige kostnadene knyttet til en slik operasjon, opplyser Havforskningsinstituttet.

Miljøpartiet De Grønne krevde på fredag at «Freya» fikk leve og er skuffet over at det ikke skjedde, ifølge Aftenposten.

Gjør kanskje stor nytte for seg


Også i utlandet har «Freya» vært omtalt flere ganger i sommer, og avlivingen er intet unntak.

– Norske myndigheter avlivet hvalrossen som tiltrakk seg en mengde tilskuere fordi den utgjorde en fare for mennesker, skriver Bloomberg.



På Twitter går det naturligvis hett for seg. Noen forsvarer avlivingen, men de fleste er opprørt. Enkelte sier de har avbestilt reiser til Norge.


En av de mer kreative reaksjonene er en aksjon på Spleis for å samle inn penger til å lage en statue av «Freya».

– Blir ikke prosjektet ikke noe av går pengene til WWF Norge, skriver initiativtakerne. Det er nå samlet inn 100.000 kroner til formålet.



ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.


Annonsørinnhold:

  • Bli med Nemo på tirsdagsdykk

    Nemo Classic Diving i Bergen arrangerer «Diveday» hver eneste tirsdag, og inviterer alle som har lyst til å komme seg i vannet til å bli med.

ANNONSE:

Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

  • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
  • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
  • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
  • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
  • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
  • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
  • DYKKEREISE: Ponza i Italia
  • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
  • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Gi et dykkekurs i gave!

    Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver hos ProDykk Oslo til en du er glad i – teorien kan man ta hjemme på sofaen.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS