
Mye av årsaken var at publikum ikke fulgte anbefalingene fra myndighetene om å holde avstand, noe som har blitt sterkt kritisert fra flere hold.

Fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen og hans kone har ifølge VG mottatt drapstrusler via sosiale medier i kjølvannet av avlivingen.
Statsminister Jonas Gahr Stære uttaler at han støtter beslutningen om å avlive «Freya». – Det var den riktige beslutningen, sier han til NRK.
- Hvalrossen i Oslofjorden er avlivet
- «Freya» døde momentant
- Biolog mener det var bra at Freya ble avlivet
- Skjøt Freya med rifle og fraktet henne vekk med båt
- Derfor valgte myndighetene å avlive Freya
- Reagerer kraftig på Freyas død: – Ingen grunn til å avlive
- Sommerens tristeste historie
Generalsekretær i miljøorganisasjonen Sabima, biolog Christian Steel, krever svar på hvorfor hvalrossen ble avlivet i all hemmelighet.
– Fiskeridirektoratet kan ikke holde dette hemmelig bare for at det skal være bekvemt for dem. De må kunne legge frem dokumentasjon når det har vært så stort engasjement rundt hvalrossen, sier han til NRK.

– Folk oppfører seg som idioter i møte med vill natur, sier leder i Naturvernforbundet Truls Gulowsen til VG. Han mener områdene der Freya har vært burde vært sikret bedre.
– Det er kollektiv svikt rett og slett. Vi har fått veldig tydelige advarsel, at dette dyret kan være farlig. At vi må holde avstand og ikke svømme i nærheten, eller sende ungene dit, sier bystyremedlem Eivind Trædal fra MDG.
Trist at #Freya måtte dø. Arven etter Freya må bli at vi lærer av vår egen dumskap og tar bedre vare på dyrene og leveområdene rundt oss i fremtiden.
— WWF Verdens naturfond (@WWFNorge) August 14, 2022
Vi mennesker er helt avhengig av naturen for alt vi er og gjør. @Karoline_Andaur til @Aftenposten https://t.co/R1ZGeDQFAZ
Dyrevernorganisajonen NOAH skriver i en uttalelse at de reagerer med sjokk på beskjeden om at hvalrossen er avlivet, til tross for at flere tiltak for å beskytte hvalrossen ikke var utprøvd.
Også i Dykkings kommentarfelt på Facebook har debatten rast frem og tilbake de siste dagene – noen mener det var naturlig at «Freya» ble avlivet, andre ikke.

Havforskningsinstituttet har vurdert forskjellige muligheter for å flytte hvalrossen, men det viste seg for dyrt og for vanskelig:
Ifølge VG var alternativene å bedøve henne, å fange henne i et nett under båtene hun lå på, eller å få kontroll på hvalrossen og putte henne i et kraftig bur under vann.
– Det ble besluttet å ikke gjennomføre dette på bakgrunn av stor usikkerhet om gjennomførbarheten og de betydelige kostnadene knyttet til en slik operasjon, opplyser Havforskningsinstituttet.
Miljøpartiet De Grønne krevde på fredag at «Freya» fikk leve og er skuffet over at det ikke skjedde, ifølge Aftenposten.

Også i utlandet har «Freya» vært omtalt flere ganger i sommer, og avlivingen er intet unntak.
– Norske myndigheter avlivet hvalrossen som tiltrakk seg en mengde tilskuere fordi den utgjorde en fare for mennesker, skriver Bloomberg.
- Norway Puts Down Freya the Walrus That Drew Oslo Crowds
- Walrus Freya who became attraction in Norway's Oslo Fjord put down
- Kändisvalrossen «Freya» har avlivats
- «Freya» the walrus, who charmed crowds in Norway, is killed by authorities
På Twitter går det naturligvis hett for seg. Noen forsvarer avlivingen, men de fleste er opprørt. Enkelte sier de har avbestilt reiser til Norge.
In memory of #Freya - the wandering Walrus that graced us here Shetland last winter.
— Hugh Harrop Wildlife (@HughHarrop) August 14, 2022
MURDERED today by the Directorate of Fisheries in #Norway because she was perceived as a "continued threat to human safety".
Abhorrent and unforgivable on every level. pic.twitter.com/Nu6z1qnIpl
En av de mer kreative reaksjonene er en aksjon på Spleis for å samle inn penger til å lage en statue av «Freya».
– Blir ikke prosjektet ikke noe av går pengene til WWF Norge, skriver initiativtakerne. Det er nå samlet inn 100.000 kroner til formålet.