Mye havnespy i Haugesund
Frivillige dykkere fra Slettaa Dykkerklubb undersøkte i dag en del av Smedasundet i Haugesund for havnespy. Dessverre fant de mye av den uønskede arten.
Mye havnespy i Haugesund
Dykkerne hentet opp prøver av havnespy i Haugesund. Foto: Tor André Johannessen
FREMMEDE ARTER

Mye havnespy i Haugesund
Frivillige dykkere fra Slettaa Dykkerklubb undersøkte i dag en del av Smedasundet i Haugesund for havnespy. Dessverre fant de mye av den uønskede arten.
  27. august 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Karmsund havnevesen sperret av Smedasundet med vaktbåt slik at dykkerne kunne holde på i fred, forteller Tor André Johannessen.

Han var med da Åge Wee, Mariuz Buryj, Olivia Lie Norlander og Ellen Lie undersøkte sundet som går gjennom Haugesund sentrum, og har sendt oss bildene.

Dykkere

Mariuz Buryj og Åge Wee klare til innsats. Foto: Tor André Johannessen


– Vi dykker her hver femte måned for å kartlegge og følge med om havnespyet sprer seg. Vi informerer Havforskningsinstituttet og Statsforvalteren til uken, sier Åge Wee.

Bak navnet «havnespy» skjuler det seg en invaderende japansk kolonisjøpung, Didemnum vexilium. Arten formerer seg raskt og kan danne store tepper på bunnen som kveler annet liv.

Havnespy

Slik ser havnespy ut på havbunnen. Foto: Anne Mari With Ottesen


Den fremmede arten ble første gang dokumentert av Erling Svensen i Stavanger i november 2020. I september året etter ble det også gjort funn i Haugesund.

Ifølge Artsdatabanken er det gjort funn av havnespy flere steder fra Egersund i sør til Sløvåg i Gulen kommune i nord. Dykkere fra Slettaa Dykkerklubb har dokumentert fremmedarten ved flere anledninger.

Kart

Havnespy er dokumentert en rekke steder i Haugesund. Kart: Artsdatabanken


– Det er spredt over store områder, fortalte Åge Wee da vi snakket med ham etter at havnespy var oppdaget i Haugesund i september i fjor.

Siden da har havnespy blitt oppdaget en rekke steder i Haugesund. Byen har mye skipstrafikk, og dette kan være årsaken til at den uønskede arten dukket opp i utgangspunktet.

Havnespy

Dykkerne fant store mengder havnespy. Foto: Tor André Johannessen


– Dykkerne tok med seg vevsprøver, og utstyret ble godt rengjort etterpå for å hindre spredning, forteller Tor André Johannessen.

Havnespy kan spre seg raskt som påvekst på båter og teiner og annet utstyr. Derfor ber Miljødirektoratet folk være oppmerksomme og ta nødvendige forholdsregler.Har du funnet noe rart?


Hvis du har funnet noe du tror kan være havnespy vil Havforskningsinstituttet gjerne vite om det. Det samme gjelder om du har funnet andre fremmede eller rare arter.

Du kan hjelpe forskerne ved å registrere funnet i portalen www.dugnadforhavet.no.


Dugnad for Havet
Har du funnet noe du tror er en fremmed art, eller noe du ikke vet hva er for noe? Havforskningsinstituttet vil gjerne ha rapporter om fremmede arter, uvanlige funn og sjeldne fiskearter.

Registrer funnRegistrer funn

Se funnSe funn

Siden dykkerne har en unik mulighet til å oppdage nye marine arter kan nettopp dine observasjoner være av stor verdi!

Les mer på www.dugnadforhavet.no
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.


 

Annonsørinnhold:

 • Hugs å søka om du vil bli yrkesdykkar

  Dykkerutdanninga ved Høgskulen på Vestlandet er ei fagskuleutdanning som gir deg dei fleste sertifikata du treng som yrkesdykkar. No er det snart søknadsfrist for kurset som startar til hausten.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Dykk i verdens kraftigste malstrøm

  Saltstraumen byr på noen av de heftigste dykkeopplevelsene som finnes – ikke bare i Norge, men i hele verden. Det er ganske enkelt noe eget med verdens sterkeste malstrøm.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS