Ulykke skyldtes feil gjengetype
Den 16. oktober mistet en dykkerinstruktør livet da en flaskekran løsnet og traff ham med stor kraft. Nå har det nederlandske arbeidstilsynet funnet årsaken.
Ulykke skyldtes feil gjengetype
Illustrasjonsfoto
SIKKERHET

Ulykke skyldtes feil gjengetype
Den 16. oktober mistet en dykkerinstruktør livet da en flaskekran løsnet og traff ham med stor kraft. Nå har det nederlandske arbeidstilsynet funnet årsaken.
  29. oktober 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Undersøkelser viser at flasken hadde en G3/4 indre gjenge, mens kranen hadde en M25x2 ytre gjenge som dermed var litt for liten.

– Hovedårsaken til ulykken var at gjengene i flasken og på kranen ikke var kompatible. Dette førte til at kranen brått løsnet, heter det på www.nlarbeidsverzekeraar.nl.

Omkom da dykkeflaske eksploderte


Det brukes forskjellige gjenger i dykkeindustrien, både på flasker og kraner. Nå gjengene er kompatible er det ingen fare for at kranen plutselig kan løsne.

Etter dødsulykken i Amstelveen utenfor Amsterdam oppfordrer nå tilsynet dykkere og dykkeindustrien til å kontrollere at dykkeflasker og kraner har samme gjenge.

LES OGSÅ
Når skal dykkeflaskene trykkprøves?


– Dersom gjengene ikke er kompatible er det stor risiko for at kranen kan løsne når flasken er under trykk. Dette kan få dødelig utfall, skriver det nederlandske arbeidstilsynet.

Til tross for tilgjengelig informasjon om denne problemstillingen fortsetter det dessverre å skje ulykker på grunn av inkompatible gjenger.

Flaske og kran

Det er ekstremt viktig at gjengen på dykkeflasken er av samme type som på kranen. Gjengetypen skal være stemplet begge steder. Foto: Christian Skauge


Det nederlandske arbeidstilsynet oppfordrer alle dykkere til å kontrollere at flaskene har kraner med korrekt gjenge. Gjengestørrelsen er stemplet på flaskehalsen.

Hvis det er forskjellige gjenger på flasken og kranen må flasken IKKE settes under trykk. Hvis det er luft på flasken må denne slippes forsiktig ut.



Pass på at flasken ikke kan velte mens den tømmes. Hold avstand til flasken og ikke under noen omstendighet plasser deg slik at du har hodet, overkroppen eller armene over flasken.

– Hvis man ikke kan lese av gjengetypen må flasken ikke fylles eller brukes før den er undersøkt, skriver det nederlandske arbeidstilsynet, og oppfordrer til at flasken tømmes slik som beskrevet over.

Opprinnelig publisert 21.10.2022



ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

  • Hugs å søka om du vil bli yrkesdykkar

    Dykkerutdanninga ved Høgskulen på Vestlandet er ei fagskuleutdanning som gir deg dei fleste sertifikata du treng som yrkesdykkar. No er det snart søknadsfrist for kurset som startar til hausten.

ANNONSE:

ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

  • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
  • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
  • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
  • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
  • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
  • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
  • DYKKEREISE: Ponza i Italia
  • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
  • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Dykk i verdens kraftigste malstrøm

    Saltstraumen byr på noen av de heftigste dykkeopplevelsene som finnes – ikke bare i Norge, men i hele verden. Det er ganske enkelt noe eget med verdens sterkeste malstrøm.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS