Enklere å reise til Kroatia
Kroatia er en av våre nærmeste dykkedestinasjoner, og byr på god sikt, mange vrak og flotte opplevelser. Neste år innfører de Euro og blir medlem av Schengen – og det åpnes flere flyruter.
Enklere å reise til Kroatia
Foto: Christian Skauge
REISE

Enklere å reise til Kroatia
Kroatia er en av våre nærmeste dykkedestinasjoner, og byr på god sikt, mange vrak og flotte opplevelser. Neste år innfører de Euro og blir medlem av Schengen – og det åpnes flere flyruter.
  21. november 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Fra 1. januar 2023 innfører Kroatia Euro som offisiell valuta, og blir medlem av Schengen-samarbeidet slik at man kan reise passfritt.

Dette ble klart da EU-parlamentet nylig gav grønt lys i en avstemning, skriver de kroatiske turistmyndighetene i en pressemelding.

Dykker



Kroatia er en flott destinasjon for de litt kortere dykkereisene, siden flytiden er under tre timer fra Oslo. Dermed får man mye ut av en ukes ferie.

Det er flott og spennende dykking langs hele kysten fra Dubrovnik i sør til Pula i Nord. Her ligger blant annet de berømte vraket av Baron Gautsch utenfor kysten av Rovinj:



Baron Gautsch er også kjent som «Titanic of the Adriatic». Video: Luisa Ciraolo/YouTube


Generelt er det best dykking ute blant de mange øyene, og hit kan man komme seg fra de fleste større byene som Pula, Zadar, Trogir, Split og Dubrovnik.

Dykkingen byr på god sikt, rev, kløfter, grotter og vegger. I nasjonalparken Kornati kan man beundre vakre og fargerike viftekoraller, og man finner både blekksprut, nakensnegler og sjøhester på grunna.

Nakensnegle

Foto: Christian Skauge


Kroatia har også en rekke vrak fra både første og andre verdenskrig, spesielt i området utenfor Pula i Istria-regionen nord i landet. Dybdene er typisk 30–40 meter.

De som driver med dypere teknisk dykking kan oppleve vraket av et B-17 bombefly utenfor øya Vis, eller en B-24 Liberator eller en PBY Catalina flybåt ved Sveti Andrija.

Vrak



Mens noen foretrekker dagsturer fra hotellet på fastlandet ønsker andre seg en liveaboard. Da får man se mer av den vakre naturen og kommer til de beste dykkestedene.

I motsetning til liveaboarder de fleste andre steder i verden får man i Kroatia oppleve mange spennende små landsbyer, fordi båtene stort sett går i havn hver kveld.



Det gir gode muligheter til å nyte lokale retter, vin, ost og oliven, og reisen passer dermed også godt for de som ikke har dykkesertifikat.

På dagtid kan man bade, snorkle og sole seg på båten mens dykkerne er i vannet, og på kvelden kan man være sammen og kose seg på land.

Havn

Med en liveaboard får du oppleve nye havner nesten hver eneste kveld. Da får man mye ut av reisen! Foto: Christian Skauge


Både SAS og Norwegian tilbyr direkteflyginger fra Oslo til Dubrovnik, Split og Pula, og har også direkteruter fra Oslo, bergen, Stavanger og Kristiansand.

Flyr har i tillegg til Dubrovnik også Zadar på programmet. Felles for alle er at sesongen fra Oslo er april/mai til oktober, mens Bergen, Stavanger og Kristiansand flys fra juni til august.



Vil du finne et sted å dykke kan Padi.com og Liveaboard.com være greie steder å begynne – der finner du massevis av tilbud og inspirasjon.

På de offisielle nettsidene til turistmyndighetene finner man også masse informasjon om dykking under menyvalget «What to do» og «Outdor activities».






ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

  • Gratis webinar om uv-jakt

    Vil du komme i gang med undervannsjakt eller sanking av skjell, krabber og annen sjømat? Nå tilbyr Frivannsliv et gratis nettkurs hvor du kan lære mer.

ANNONSE:

ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Kurs i fridykking på engelsk

    Frivannsliv retter seg mot stadig nye kundegrupper, og nå holder de fridykkerkurs i Oslo på engelsk – til glede for de som ikke er så stødige i norsk.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS