Vokser raskere i reservat
Tidligere trodde man at flere om føden betød mindre vekst. Men nå viser det seg at hunnhummer i tre hummerreservater både skiftet skall oftere og vokste mer per skallskifte enn hummer utenfor reservatene.
Vokser raskere i reservat
Foto: Christian Skauge
HUMMER

Vokser raskere i reservat
Tidligere trodde man at flere om føden betød mindre vekst. Men nå viser det seg at hunnhummer i tre hummerreservater både skiftet skall oftere og vokste mer per skallskifte enn hummer utenfor reservatene.
  Av Erlend A. Lorentzen, Havforskningsinstituttet
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Det er trolig fordi de hummerne som spiser mye, er mest frampå og vokser fort også er de som har høyest risiko for å gå inn i en teine. I områder med intensivt hummerfiske kan du dermed stå igjen med hummerne som er mer forsiktige og vokser sakte.

Det sier havforsker Tonje Knutsen Sørdalen fra UiAs Centre for Coastal Research. Hun har ledet forskingsarbeidet sammen med Esben Moland Olsen og Kim Tallaksen Halvorsen fra Havforskingsinstituttet.

Forskere

Esben Moland Olsen (HI), Tonje Knutsen Sørdalen (UiA) og Kim Halvorsen (HI) står bak den nye studien. Foto: Tor Birkeland, Havforskningsinstituttet


Studien er publisert i det svært anerkjente Proceedings of the Royal Society, og er også omtalt i The Economist og Nature-spalten Research highlights.

Forskerne sammenliknet hummer fra tre ulike reservater med hummer utenfor reservatene. Totalt ble 2.303 hummer fanget, merket og gjenfanget senere.

LES OGSÅ
Hummeren må beskyttes bedre!


– At vi har gjort tre parallelle studier og kommet frem til det samme, tyder på at vi kan utelukke lokal variasjon, sier HI-forsker Kim Tallaksen Halvorsen.

Den store forskjellen i vekst gjelder først og fremst hunnene. For hannene er effekten langt mindre.



– Tidligere har kolleger fra Havforskningsinstituttet vist at hannhummer i reservatene har større klør i forhold til kroppslengden, sier Halvorsen.

– Vi har derfor en teori om at forskjellen i vekst også vil gjelde for hannhummer om vi hadde sett på vekt i stedet for lengde, forteller han.

Kart

Disse tre områdene i Agder, Vestfold og Østfold har vært hummerreservat siden 2008. Kart: Havforskningsinstituttet


Hummerreservatene har vist seg å være svært effektive for å gjenoppbygge hummerbestanden på lokalt nivå. Halvorsen tror det at «turbohummerne» blir beskyttet er med på å forklare hvorfor.

– Vi fant ikke den samme forskjellen for fredet hummer under minstemålet på 25 centimeter. Dette er klare tegn på at det skjer en utvelging gjennom fiskeriet, sier Sørdalen.

– Dristige og sultne hummer blir fisket ut av bestanden, sier hun.

Nå skal 400.000 hummer bøte med livet


En tanke bak hummarreservatene er at de også kan forsyne omkringliggende områder med mer hummer, fordi noen av individene må «flytte ut» etter hvert som det blir trangt.

Forskerne tror også innføringen av et maksmål på 32 cm i Skagerrak er godt nytt for de hurtigvoksende hummerne.



– Om de bare vokser seg store nok i reservatet, kan de spasere ut uten å frykte teinene. Da kan de gjøre god nytte for seg som store og gode avlsdyr, sier Sørdalen.

– Det er bare synd at de ikke kjenner til regelverket, spøker Kim Halvorsen.








ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Hold varmen når du dykker

    Det er fortsatt vinterkaldt i sjøen og viktig å sørge for å holde seg skikkelig varm. Det kan du gjøre med Santi elektriske varmesystemer fra Fue.no.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • GPS AS holder kurs i trykkprøving

    Trykkprøving av dykkeflasker er helt nødvendig og skal gjøres med faste intervaller. Nå kan du lære hvordan det gjøres hos Gass og Pusteservice i Drøbak.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS