Ikke gjør dette om du brenner deg
Det er mye maneter langs kysten, og dykkere vet bedre enn noen hvordan det kjennes ut å få en brenntråd på overleppa. Her er noen råd om hva du kan gjøre – og hva du bør la være.
Ikke gjør dette om du brenner deg
MANETER

Ikke gjør dette om du brenner deg
Det er mye maneter langs kysten, og dykkere vet bedre enn noen hvordan det kjennes ut å få en brenntråd på overleppa. Her er noen råd om hva du kan gjøre – og hva du bør la være.
  7. september 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Dykkere opplever stadig ublide møter med brennmanet. Både røde og blå brenn­maneter kan gi kraftig ubehag, men det er som regel ufarlig.

I varmere farvann finnes det langt giftigere maneter som kan gi livstruende symptomer, slik som kubemaneter. Disse trenger vi heldigvis ikke bekymre oss om her hjemme.

LES OGSÅ
Dette er de vanligste manetene


– Det finnes flere måter man kan lindre smertene dersom en blir brent av en brenn­manet, men det er spesielt én ting man bør unngå, forteller TV2:

Ikke prøv å gni bort brenntrådene hvis du har blitt brent! Dette utløser flere nesleceller og gjør bare vondt verre. Eventuelle brenntråder fjernes med en pinsett.

Brennmaneten er vakker, men giftig


Det sies at man kan bruke urin dersom man har brent seg, men dette er ifølge lege Preben Ottesen hos FHI bare et kjerringråd.

I stedet kan man rett og slett skylle med saltvann, og det finnes jo i rikelige menger dersom man brenner seg på et dykk.

LES OGSÅ
Glupsk manet sluker artsfrende


Har man eddik for hånden kan man helle dette på det brente området. Eddiken forhindrer at flere nesleceller utløses og gir dermed lindring.

Man må ikke skylle med ferskvann, fordi dette kan utløse neslecellene – og da blir alt bare verre. Saltvann og eddik er altså det beste.

10 ting du ikke visste om maneter


– Faren for å utvikle alvorlige symptomer er størst for barn. Som regel forsvinner hud­irritasjonen i løpet av noen timer, skriver Vitus Apotek

De har følgende råd til de som brenner seg:

 • Fjern synlige brenntråder uten å gni
 • Skyll med masse sjøvann
 • Ikke bruk ferskvann, det kan øke frisettingen av giftstoffer
 • Hold området mest mulig i ro
 • Hvis øyet er brent skyll med lunkent vann i 20 minutter og kontakt lege
 • Påfør Lidokain eller tilsvarende, men ikke bruk dette på store hudområder
 • Ved sterke smerter kan man ta f.eks. paracetamol


Man kan også senke det brente området ned i varmt vann (40–45°C) til smerten gir seg, eller inntil 20 minutter – men dette er jo ganske upraktisk hvis det er overleppen som er brent.

Man kan også bruke en barberhøvel på det brente området for å fjerne nesleceller på huden.Ved tegn på allergiske reaksjoner som puste­problemer, tung pust, kvalme, kramper, svimmelhet og bevissthetstap må man kontakte lege.

Dykkere kan naturligvis bruke helmaske – hvis ikke gjelder det å følge nøye med under dykket for å unngå nesletrådene, spesielt under oppstigningen og på sikkerhetsstoppen.ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

 • Gi et dykkekurs i gave

  Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver hos ProDykk Oslo til en du er glad i – teorien kan man ta hjemme på sofaen.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Dyreliv i havet: Lær mer om snegler

  Den 7. utgaven av boka Dyreliv i havet er en skattkiste for dykkere med interesse for marinbiologi. Den finnes både i trykt utgave og som eBok, og det er bare én ting å gjøre: Løp og kjøp!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS