Utdypingen i Raftsundet har startet
Kystverket har startet utdypningsarbeid i Raftsundet i Lofoten. Det skal fjernes om lag 33.000 kubikkmeter masse, og to dykkesteder blir berørt.

I fjor ble Småskallan og Molldøra utdypet – nå står Raftsundet for tur. Foto: Espen Mortensen, Kystverket
Utdypingen i Raftsundet har startet
Kystverket har startet utdypningsarbeid i Raftsundet i Lofoten. Det skal fjernes om lag 33.000 kubikkmeter masse, og to dykkesteder blir berørt.
17. juni 2023
– Anleggsarbeidet er ventet å være ferdig i løpet av august, skriver Kystverket i en pressemelding.

LES OGSÅ
Farleden i Molldøra er åpen igjen
Raftsundet er et populært dykkested, og både Trangstrømmen og Gunnarbåten besøkes av dykkere. Det er fare for at arbeidene kan ødelegge havbunnen i lang tid fremover.
Trangsundet er langt, og vil sannsynligvis bli mindre berørt med tanke på dykking i forhold til Gunnarbåten. Sistnevnte er holmen som ligger rett under broen helt nord i Raftsundet.

Klikk på bildet for å se området i Google Maps.
Kystverket opplyser at det skal fjernes om lag 18.000 kubikkmeter morene og løsmasser i Trangsundet. Dette skal deponeres i sjøbunnsdeponi i kort avstand fra utdypingsområdet.
Massene fra Gunnarbåten, om lag 15.000 kubikkmeter fjell iblandet noe løsmasser, skal i utgangspunktet benyttes til utvidelse av et industriområde i Stokmarknes.

SE VIDEO
Dykkelykke i Austerstraumen
Kystverket har imidlertid også søkt om tillatelse til å deponere massene i sjødeponi rett nord for Gunnarbåten som en reserveløsning for å unngå stans i anleggsarbeidet.
– Arbeidet starter i Trangstrømmen, hvor det vil være minimum 70 meters seilingsbredde under hele anleggsperioden. Det er svært viktig at skipstrafikken viser hensyn, sier prosjektleder Magnus Rørvik i Kystverket.

12 tips til dykkeferie i Norge
Anleggsarbeidet i Raftsundet skal utføres av entreprenørselskapet Wasa Dredging. Gravelekteren Hector og slepebåten Delfi kan nås på maritim VHF kanal 16 eller 72.
Raftsundet blir altså ikke stengt mens arbeidene pågår, men entreprenøren vil helt sikkert ikke ha dykkere i nærheten mens de holder på.
Foruten eventuelle varige skader på havbunnen er det stor sjanse for at sikten kan bli dårlig i hele sundet i sommer og utover høsten.
Vraket av D/S Nordstjernen som ligger ved Seiholmen nord for utløpet av Raftsundet blir ikke direkte berørt, men det gjenstår å se hvor mye silt som eventuelt legger seg.
Opprinnelig publisert 09.06.2023