Nå er det høysesong for fjesing
Fjesingen er en av våre giftigste fisker, og det kan være svært smertefullt å stikke seg på de giftige piggene. Vanligvis skjer dette ved håndtering av fisken eller ved at man trår på fisk som ligger delvis nedgravd i sanden.

Foto: Christian Skauge
Nå er det høysesong for fjesing
Fjesingen er en av våre giftigste fisker, og det kan være svært smertefullt å stikke seg på de giftige piggene. Vanligvis skjer dette ved håndtering av fisken eller ved at man trår på fisk som ligger delvis nedgravd i sanden.
13. august 2022
Fjesingen (Trachinus draco) er en 30–40 cm lang fisk, grønnlig gylden med brungrønne striper. Den forekommer nord til Trondheimsfjorden, i Europa sør til Middelhavet og Nord-Afrika, men ikke i Østersjøen.

Illustrasjon: Marcus Elieser Bloch (CC-BY 2.0)
Fjesingen ligger gjerne halvt nedgravd på sandbunn, der den venter på bytte. Den foretrekker dypere vann om vinteren og våren, men i juli kommer den opp på grunna og blir der utover høsten.
De giftige piggene er lokalisert i fremre ryggfinne og ved gjellelokkene. Piggene til fjesingen er ganske robuste. Det er sjelden de brekker av og sitter igjen.
Piggene er imidlertid dekket med et hudlag som kan bli igjen i såret etter stikk.

Fjesingen er vakker, men giftig. Foto: Christian Skauge
Selve giftinjiseringen utløses mekanisk ved trykk. Hvis piggen og bindevev eller kjertelvev rundt utsettes for trykk, presses giften ut langsetter piggen og inn i stikkanalen.
Fjesing er den giftigste fisken i norske farvann, og hvert år utsettes fiskere og badende langs norskekysten for fjesingstikk.

Dvergfjesing funnet ved Mandal
Pigghå (Squalus acanthias) og havmus (Chimaera monstrosa) er også giftige, men har en mildere gift. Behandling etter stikk av disse fiskene er den samme som for fjesing.
På www.helsenorge.no finner man råd om hva man skal gjøre hvis man stikker seg på fjesing eller andre giftige fisk. Vi gjengir disse her:
Symptomer ved fjesingstikk
- Giften fører til en intens smerte i og rundt stikkstedet. Smerten kan stråle utover.
- Hevelse og rødme rundt stikkstedet er vanlig. Hevelsen kan spre seg og bli omfattende.
- Det kan ta lang tid før hevelsen går tilbake. Opptil 10 dager er ikke uvanlig.
- Generell uvelhet som hodepine, feber, frysninger, kvalme/brekninger, svimmelhet, svetting og verking i ledd kan forekomme.
- Allergisk reaksjon kan oppstå, men er svært sjelden.
- Komplikasjoner og seneffekter kan forekomme.
Førstehjelp ved fjesingstikk
- Fjern eventuelle synlige rester av pigger og fiskehud.
- Varmtvannsbehandling gir ofte raskt smertelindring. Senk derfor så raskt som mulig den stukne kroppsdelen ned i varmt vann (cirka 40–45 °C). Sjekk temperaturen med en frisk kroppsdel først for å unngå skåldeskade.
- Behandlingen fortsettes til smerten har gitt seg (ofte innen 30–45 minutter), eller inntil 90 minutter. Vurder annen smertelindring dersom dette ikke fungerer.
- Dersom man ikke behandler med varmt vann kan smertene vare i mange timer, eller opptil et døgn eller mer.
- Etter avsluttet varmtvannsbehandling stelles og renses såret på vanlig måte.
- Stivkrampevaksine kan vurderes (gjelder stikksår generelt).
Ring Giftinformasjonen
Det anbefales at man kontakter lege dersom man har kraftige eller vedvarende symptomer, eller hvis smertene ikke forsvinner etter varmebehandling.
Det samme gjelder ved redusert allmenntilstand eller infeksjon i stikksåret. Ved behov for råd kan man kontakte Giftinformasjonen på telefon 22 59 13 00.
Kilde: Direktoratet for e-helse og Giftinformasjonen
Opprinnelig publisert 14.07.2019