Husk minstemålet på kamskjell
Kamskjellene er på sitt beste fra oktober til mars. I sommerhalvåret gyter de, og da har de litt mindre spenst og sødme – om vinteren er de en av våre største delikatesser.

KAMSKJELL
Husk minstemålet på kamskjell
Kamskjellene er på sitt beste fra oktober til mars. I sommerhalvåret gyter de, og da har de litt mindre spenst og sødme – om vinteren er de en av våre største delikatesser.
Nettstedet gir oversikt over når på året forskjellige typer fisk og skalldyr er på sitt beste, og når man kanskje bør da dem være i fred og heller jakte på eller sanke noe annet.
Minstemål: 10 centimeter
Kamskjellene har best matinnhold når de når en størrelse på rundt 12 centimeter. Hos kamskjellet spiser man lukkemuskelen og gonaden, så det er viktig at størrelse og smak på disse er optimal ved høstetidspunktet.
For å beskytte bestanden har Fiskeridirektoratet fastsatt et minstemål for både yrkesfiskere og fritidsfiskere på 10 centimeter, en størrelse skjellene når når de er 4–5 år gamle. Minstemålet gjelder naturligvis også for dykkere og fridykkere.
Når man sanker kamskjell bør man ikke ta alle skjellene i et område. Hvis det blir helt tomt er det mindre sjanse for at det kommer opp nye skjell fra dypere vann. En god regel er å la hvert tredje skjell ligge.
Det er viktig at dykkere bidrar til en bærekraftig forvaltning av ressursene i havet. Men ta gjerne kamskjell, og kos deg med fangsten!