☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:

Maritime konferanser i Haugesund
Lørdag 18. mai 2024
De maritime konferansene i Haugesund legger sine arrangementer til én og samme uke, og skaper dermed et bredt tilbud til hele det maritime Norge.
 
– Vi skal møtes, diskutere utfordringer og samarbeide enda bedre. Haugesund skal bli en nasjonal arena for det maritime, sier sjøfartsdirektør Knut Arild Hareide.
 
I år arrangeres både Haugesundkonferansen, Sjøsikkerhetskonferansen og Fritidsbåtkonferansen mellom 23. til 27. september. Les mer på www.maritimuke.no.
 

Maritim Uke
 
Styringsgruppen i Maritim Uke. Foto: Helga Maria Sulen Sund, Sjøfartsdirektoratet
 

Lærer like raskt som mus
Mandag 13. mai 2024
Kubemaneten Tripedalia cystophora lærer noe nytt hver dag, selv om den ikke har hjerne – og den lærer like raskt som en mus.
 
Den lever i Mellom-Amerika, der den jakter på små krepsdyr. For å vurdere avstanden bruker den sine 24 øyne til å vurdere kontrasten mellom mangroverøttene og vannet. Etter noen få forsøk lærer den seg «dagens kontrast», skriver ung.forskning.no.
 

Tripedalia cystophora
 
Maneten Tripedalia cystophora. Foto: Jan Bielecki (CC BY-SA 4.0)
 
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
 

Drar tusenvis av egg etter seg
Fredag 10. mai 2024
Nylig oppdaget en gruppe forskere fra Schmidt Ocean Institute en blekksprut utenfor kysten av Costa Rica som dro på en spesiell last. Dette skriver Forskning.no.
 
Mellom armene hadde blekkspruten flere tusen egg. Der henger de i flere måneder, uten at blekkspruten tar til seg føde.
 
Gonatus onyx er en av få blekksprutarter som ikke legger eggene sine på bunnen, men faktisk bærer dem rundt og passer på dem, ifølge Live Science.
 

 

Naturtypen du aldri har hørt om
Torsdag 9. mai 2024
Det finnes mer av naturtypen ruglbunn enn av både korallrev, tareskog, sjøgress og mangroveskoger. Likevel er den nesten totalt oversett, skriver Forskning.no.
 
NIVA-forsker Eli Rinde er blant dem som forsker på ruglbunn, som det på verdensbasis finnes anslagsvis utrolige 4,12 millioner kvadratkilometer av.
 
– Ruglbunn kan dermed tenkes å ha tilsvarende økologiske funksjoner som tareskog og ålegrasenger. De kan være viktige for opprettholdelse av det biologiske mangfoldet ved norskekysten, sier Rinde.
 

Ruglbunn
 
En nakensnegle blant kalkalger. Foto: Christian Skauge
 

Storøyd mark med supersyn
Onsdag 8. mai 2024
Forskere undrer seg over funnet av en børstemark som har så gode øyne at synet kan måle seg med pattedyr og blekkspruter.
 
Vanadis-børstemarken ble funnet i farvannet ved Ponza på den italienske vestkysten. De avanserte øynene veier 20 ganger mer enn resten av hodet.
 
– Vi har en teori om at børstemarkene har et hemmelig språk, og kommuniserer med hverandre ved hjelp av UV-lys, sier neuro- og havbiolog Anders Garm i en nyhetssak fra Københavns Universitet.
 

Vanadis
 
Foto: Michael Bok, Lunds Universitet
 

Kameratskap reddet nordsjødykkerne
Mandag 6. mai 2024
Landet var avhengige av nordsjødykkerne for å oppfylle den norske oljedrømmen. Hadde ikke dykkerne hatt hverandre kunne det fått fatale følger, skriver NRK.
 
Ny forskning gjort av Tor Gunnar Tollaksen ved Universitetet i Stavanger viser at det ikke var myndighetenes reguleringer som bidro til færre skader og ulykker.
 
– Ifølge hans arbeid med doktorgraden var det omsorgen og kameratskapet blant dykkerne som gjorde at de overlevde, skriver NRK.
 

Nordsjødykkere
 
Foto: Norsk Oljemuseum
 
ANNONSE:
 

Undersøkelse om bruk av Oslofjorden
Fredag 3. mai 2024
Onsdag 7. mai presenterer Miljødirektoratet resultatene av en stor undersøkelse om friluftsliv i Oslofjorden i et gratis webinar.
 
Hvilke friluftslivsaktiviteter er mest populære på fjorden eller i strandsonen i Oslofjorden, og når og hvor utøves de? Disse spørsmålene skal besvares, med bakgrunn i en undersøkelse med 12.000 respondenter.
 
Webinaret starter klokken 09:00 og er gratis og åpent for alle – meld deg på her.
 
Oppdatering: Webinaret var dessverre lite matnyttig for dykkere – du kan se det i opptak her.
 

Svenner
 
Oslofjorden byr på mye flott dykking – her fra Svenner utenfor Larvik. Foto: Tore Vidar Knutsmoen
 

Kan kunstige geysirer være løsningen?
Onsdag 1. mai 2024
– Hvis vi etteraper naturen, kan vi kanskje utvinne havbunnsmineraler ved å hente varmt vann opp fra jordskorpa, skriver forsker Bhargav Boddupalli og forskningssjef Lars Sørum i en kronikk på Sintef.no.
 
Ideen går ut på å lage «kunstige geysirer» – brønner hvor man kan hente mineralene direkte fra de dype, varme lagene i jordskorpa hvor de kommer fra, og bringe dem i rør til overflaten.
 
– I Sintef mener vi at havbunnsmineraler kun kan tas opp hvis det går an å utvikle utvinningsmetoder som minimaliserer miljøbelastningen. Nå er vi på sporet av en slik metode, skriver forskerne.
 

Hydrotermisk skorstein
 
Foto: MARUM, universitetet i Berlin (CC BY-SA 4.0)
 

App kan gjøre slutt på dugnad
Onsdag 1. mai 2024
En app som er utviklet i samarbeid med Norges idrettsforbund skal endre måten idrettsklubber tjener penger på. Nå skal man slippe å fylle opp bilen med sokker og dopapir, skriver NRK.
 
Appen Støtte skal redusere dugnadssalget, og i stedet gi muligheten til å bidra til klubben når man handler i butikken.
 
I appen velger man selv et beløp som blir overført til idrettslaget man har valgt, etter at handelen er gjennomført.
 

App
 
Foto: Støtte
 

Utsetter åpningen av ny butikk
Onsdag 1. mai 2024
Fue.no er i ferd med å flytte til nye lokaler på Haslevollen i Oslo, men må dessverre utsette åpningen på grunn av mye gjenstående arbeid.
 
– Vi dessverre nødt til å utsette åpningen av den nye butikken til 6. mai. Vi beklager ulempene dette medfører for våre kunder, skriver de på Facebook.
 
Nettbutikken er åpen mens flyttingen pågår, med noe lengre behandlingstid enn normalt.
 

 

På grunn av gjenstående arbeid i det nye lokalet blir vi dessverre nødt til å utsette åpningen av den nye butikken til 6. Mai ??

Posted by Fue.no - Fjords Underwater Explorers on Monday, April 29, 2024
 

Forsidebildet er generert med AI-tjenesten Adobe Firefly
 

Dette er det nye forbundsstyret
Tirsdag 30. april 2024
Norges Dykkeforbund avholdt Dykketinget 2024 på Olavsgaard utenfor Oslo den 27.–28. april. Der ble det blant annet valgt nytt styre.
 
– Det nye forbundsstyret fikk full støtte under valget, og med hele fire nye tilskudd gleder vi oss til å se nye synergier tre frem i kommende periode, skriver NDF på Facebook.
 
Det nye styret består av president Gry Henriksen og visepresident Trond Erik Backe, styremedlemmene Aksel Engebråten Ørstavik (nyvalg), Ida Smedstad (nyvalg), Lisa Aase Rokkan, Helge Løvskar og Leif Haagensen.
 
Stig Arne Stokkan og Hege Nyborg Drange er begge nye tilskudd som varamedlemmer.
 

Forbundsstyret
 
Foto: Norges Dykkeforbund
 

Vil frede hummer i Bunnefjorden
Mandag 29. april 2024
Oslo kommune støtter et forslag fra Nordre Follo kommune om å opprette to nye fredningssoner for hummer i Bunnefjorden, melder NRK.
 
I høreingssvaret skriver Oslo kommune at erfaringene med slike fredningssoner er gode, og viser til at antallet hummer har økt betydelig i fredningsområdet som ble opprettet utenfor Nesodden i 2017.
 
Marinreparatørene har utredet potensialet for hummerfredning i Bunnefjorden, og foreslo to mulige fredningsområder i sin rapport fra november 2023.
 

kart
 
Kart: Marinreparatørene
 

Shearwater har nye nettsider
Lørdag 27. april 2024
– Vi er glade for å kunne annonsere at våre redesignede nettsider er lansert, skriver Shearwater Research i et nyhetsbrev.
 
De oppdaterte nettsidene er mer strømlinjeformet og enklere å navigere enn før, med større produktbilder og tydelige produktdetaljer.
 
– Vi har jobbet hardt for å gi deg en bedre opplevelse når du vil utforske våre dykkecomputere, finne tilbehør og informasjon, eller komme i kontakt med oss, skriver selskapet.
 
Sjekk selv på www.shearwater.com.
 

Shearwater.com
 
Foto: Shearwater
 

Hvalene må rope høyere
Fredag 26. april 2024
Støy gir en stadig mer stressende hverdag. Havet blir dobbelt så bråkete hvert tiår, og hvalene må rope høyere for å høre på hverandre.
 
Fra 1950 til 2000 doblet skipstrafikken på verdensbasis seg. Dette førte til at lydintensiteten doblet seg hvert tiår i løpet av perioden.
 
– Vi har bidratt fryktelg mye til å øke lydnivået i havet, sier Geir Pedersen, forsker på økosystemakustikk ved Havforskingsinstituttet, til NRK.
 

Knølhval
 
 

Anbefaler vern av gytefelt
Fredag 26. april 2024
Havforskningsinstituttet har kartlagt torskens gytefelt fra Ålesund til Indre Tana i Finnmark. Nå anbefaler de tiltak for å kutte i fisket, skriver hi.no.
 
Kysttorsken er under press langs store deler av norskekysten. Vern av gytefelt er ett av tiltakene for å hjelpe sårbare bestander.
 
– Når minstemålet blir høynet, rekker flere fisk å bli kjønnsmodne, og gytefeltsvern kan bidra til at flere av disse får gyte i fred, sier forsker Johanna Fall.
 

Torsk
 
Foto: Per Harald Olsen/NTNU (CC BY SA 3.0)
 

Dykketinget 2024 holdes i helgen
Torsdag 25. april 2024
Norges Dykkeforbund avholder Dykketinget 27.–28. april 2024 på Quality Olavsgaard Hotel. Her finner du saksdokumentene.
 
I 2024 blir dykketinget effektivisert og gjennomføres på lørdag. Det blir også mulighet til å delta digitalt. Søndagen er satt av til kompetansedag.
 
Dykkeforbundet har lagt ut programmet og alle relevante dokumenter på sine hjemmesider. Her kan du laste ned saksdokumentene.
 

Quality Olavsgaard Hotel
 
Foto: Quality Olavsgaard Hotel
 


 
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS