Farlige giftampuller fra krigen
Det dukker jevnlig opp giftampuller fra krigen langs kysten av Oslofjorden. De stammer fra krigsmateriell som ble dumpet etter krigen, og kan være svært giftige.
Farlige giftampuller fra krigen
Foto: Hurum Brannvesen
GIFTAMPULLER

Farlige giftampuller fra krigen
Det dukker jevnlig opp giftampuller fra krigen langs kysten av Oslofjorden. De stammer fra krigsmateriell som ble dumpet etter krigen, og kan være svært giftige.
  4. mars 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
De siste årene har giftampullene drevet i land flere steder på Sør- og Østlandet, blant annet på Hurumlandet og på Rødsteinstranda i Tønsberg.

Giften i ampullene kan være potensielt dødelig, og brannvesenet bruker fullt verneutstyr når de skal ta hånd om ampuller som er funnet på stranden.

Giftampuller– Finner du en slik ampull skal du kontakte politiet. La den ligge i ro og ikke ta på den, sier operasjonsleder Merete Kvaal til NRK.

Vi kontaktet politiet for å høre hva dykkere skal gjøre hvis de finner ampuller på havbunnen. De ba oss ringe til Forsvarets Forskningsinstitutt, som har kompetansen på området.

– FFI har ikke noe spesifikt råd til dykkere som finner giftampuller på havbunnen, sier kommunikasjonsrådgiver Marit H. Berger, og henviser til infoarket du kan laste ned i bunnen av saken.

Giftampuller– La dem ligge, marker stedet


Siden det var brannvesenet som hentet ampullen som ble funnet i Tønsberg, kontaktet vi Vestfold Interkommunale Brannvesen for å høre om de hadde noe råd til dykkere:

– Helt uavhengig av funnsted over eller under vann skal man markere stedet med koordinater eller markør i sjøkart/navigasjonsutstyr og ringe politiet på 02800, sier kommunikasjonsrådgiver Arnt E. Folvik.

Han forteller at det deretter er det opp til politiet å vurdere hva som bør gjøres, og om dykkerne eventuelt kan bistå dem på noe vis.

LES OGSÅ
Unngå brann i dykkebåten


Giftampullene ble brukt av tyskerne for å sjekke om det var stridsgass i bygninger under krigen, og ble dumpet sammen med våpen og ammunisjon da okkupasjonen var over.

De er typisk 6 centimeter lange sylindre fylt med små glasskuler, og er merket med fargede bånd som identifiserer innholdet. Alle ampullene er giftige, og kan inneholde blåsyre eller cyanid.

– Det er viktig å huske på at fargemerkingen på ampullen kan ha blitt utydelig eller helt borte etter å ha ligget i sjøen eller naturen i mange år, skriver FFI.

GiftampullerKan være svært giftige


Den farligste av ampullene er merket med to grønne ringer og inneholder kaliumcyanid. Stoffet gir øyeblikkelig lammelse av åndedrett. Et inntak av 50 mg kan være dødelig – og en ampull inneholder ca. 80 mg.

Dersom glasskulene er intakte kan de være til hjelp ved identifisering. Ampullen med kaliumcyanid kan identifiseres ved at en av glasskulene har et hvitt fast stoff.

Ampullene er ikke farlige dersom de er intakte, men etter 70 år på havets bunn kan de være skadet. Dette gjelder særlig om de har blitt skylt opp på land. Felles for alle er at man ikke skal plukke dem opp.Ampullene vaskes gjerne opp etter stormer og uvær, og når våren kommer kan de dukke opp på stranden. Dette er spesielt farlig dersom barn finner dem.

Også når man plukker søppel på stranden eller har en ryddeaksjon under vann kan ampullene dukke opp.

Dersom man finner slike ampuller er det altså viktig at man ikke rører dem, men sikrer stedet og kontakter politiet.

Slik ser ampullene ut:


Giftampuller

Foto: Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)

Opprinnelig publisert 28.02.2021ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Bli med Nemo på tirsdagsdykk

  Nemo Classic Diving i Bergen arrangerer «Diveday» hver eneste tirsdag, og inviterer alle som har lyst til å komme seg i vannet til å bli med.

ANNONSE:

Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Gi et dykkekurs i gave!

  Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver hos ProDykk Oslo til en du er glad i – teorien kan man ta hjemme på sofaen.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS