Dykkere kan bidra til kulturarven
Langs Norskekysten ligger det tusenvis av vrak og andre gjenstander. Dykkere kan gi viktige bidrag til vår felles kulturarv ved å rapportere inn funn.
Dykkere kan bidra til kulturarven
Fregatten «Perlen» forliste ved Lade i 1781. Foto: Christian Skauge
MARINARKEOLOGI

Dykkere kan bidra til kulturarven
Langs Norskekysten ligger det tusenvis av vrak og andre gjenstander. Dykkere kan gi viktige bidrag til vår felles kulturarv ved å rapportere inn funn.
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Kulturminneloven gir beskyttelse til skipsfunn eldre enn hundre år. Det er byggedato som setter grensen. Det som er viktig å vite er at et skipsfunn ikke bare er skroget, men også last og inventar.

Hvis noe blir mistet eller kastet fra en båt, er dette også et skipsfunn i lovteksten. Årsaken er ønsket om å ta vare på kildeverdien på sjøbunnen i gamle havner, rorskifter og lignende.

LES OGSÅ
Kanonfunn i Kristiansund


Gjør du funn av noe gammelt på sjøbunnen, ta alltid kontakt med en arkeolog.

– Sannsynligheten er stor for at vi ønsker at gjenstanden ligger der den er. Da bidrar du til at konteksten er sikret, noe som er like viktig som selve tingen, opplyser Trøndelag Fylkeskommune.

Det er rik anledning til dykking i ferskvann i Trøndelag, og det gir muligheter for spennende funn. Bevaringsforholdene er normalt langt bedre i ferskvann, spesielt for organisk materiale.En ting er funn av gamle båter – sjansen for å finne fiskesluser og andre redskaper er også til stede. Er du heldig kan du komme over funn eller kulturlag som er svært gamle.

Som med alle arkeologiske funn, er det viktig å sikre konteksten. Dette gjør du ved først å melde ifra, og gjøre observasjoner som ikke skader eller endrer på noe av det du ser.

– Ta en nøyaktig posisjon, og gjerne bilder om du har mulighet, oppfordrer fylkeskommunen.Slik melder du fra om funn:


  • Ikke ta opp funnet før du har pratet med en arkeolog hos fylkeskommunen.
  • Det er fylkeskommunen i det fylket du har gjort funnet som skal ta imot funnmelding. I Trøndelag bruker du Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.. En arkeolog vil deretter ta kontakt med deg, og marinarkeologene ved NTNU Vitenskapsmuseet blir informert.
  • Bruk funnskjemaet til Riksantikvaren, som du finner her.
  • Vær nøye med å føre riktige koordinater, med opplysninger om rett dato og projeksjon. Er du i tvil om koordinatene blir riktig, legg ved et skjermbilde av mobilen din med kartavmerkningen.
Kilde: Trøndelag FylkeskommuneANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • GPS AS holder kurs i trykkprøving

    Trykkprøving av dykkeflasker er helt nødvendig og skal gjøres med faste intervaller. Nå kan du lære hvordan det gjøres hos Gass og Pusteservice i Drøbak.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS