Sverige går med på nye undersøkelser

Etter press fra estiske myndigheter og de pårørende går svenske myndigheter med på å gjøre nye undersøkelser av vraket av M/S Estonia. Dette kan også inkludere dykking.

Sverige går med på nye undersøkelser

Skjermdump fra dokumentaren «Estonia – funnet som endrer alt». Foto: Dplay/Monster

VRAKSverige går med på nye undersøkelser

Etter press fra estiske myndigheter og de pårørende går svenske myndigheter med på å gjøre nye undersøkelser av vraket av M/S Estonia. Dette kan også inkludere dykking.

  2. desember 2020
☒   ANNONSE:

Den svenske havarikommisjonen vil analysere skroget til passasjerfergen «Estonia» for å finne ut av hvordan det nyoppdagede hullet i skroget oppstod, skriver VG.

Hullet ble oppdaget og av et filmteam fra Discovery Channel, og offentliggjort i dokumentaren «Estonia – funnet som endrer alt» som nylig gikk på Dplay og TVNorge.

Det er foreløpig uvisst når og hvordan hullet oppstod, og om det hadde noen konsekvenser for synkeforløpet.

M/S Estonia

Ble ulykken forårsaket av at baugvisiret falt av – eller var det noe annet som skjedde? Foto: Skjermdump fra DplayOmstridt etterforskning

852 mennesker omkom da bilfergen M/S Estonia sank i Østersjøen i 1994, og forliset har vært omgitt av konspirasjonsteorier og mistanker. Mange av de etterlatte føler at de ikke har fått svar på hva som egentlig skjedde.

Rapporten fra den internasjonale havarikommisjonen JAIC (Joint Accident Investigation Commission) som konkluderte med at ulykken skyldtes at baugvisiret falt av har blitt kritisert fra flere hold.

Mange reagerte kraftig på at vraket ikke ble hevet, eller at de omkomne ikke ble hentet opp. Kritikerne fikk ikke mindre vann på mølla da svenske myndigheter ville dekke til vraket.

M/S Estonia

Et massivt hull ble oppdaget på styrbord side av vraket i september 2019. Foto: Skjermdump fra DplayKan bli nye dykk på vraket

Etter at det nye hullet på 1,5 x 4 meter ble oppdaget på styrbord side av vraket i forbindelse med produksjon av dokumentaren, har forliset igjen har preget nyhetsbildet.

Nylig besøkte Estlands havarikommisjon Sverige. Sammen med sine svenske kolleger fikk de se gjennom råfilmmaterialet fra dokumentaren. Nå er svenskene villige til å gå med på nye undersøkelser av vraket.

– Når det gjelder spørsmålet om fremtidige dykk, så langt har vi ikke kommet enda. Men vi utelukker ingenting, sier stedfortredende generaldirektør Jonas Bäckstrand i den svenske havarikommisjonen til Sveriges Radio.

M/S Estonia

I første omgang skal det gjøres metallurgiske undersøkelser og en analyse av skrogkonstruksjonen. Foto: Skjermdump fra DplayFant flere hull i skroget

Overfor den svenske avisen Expressen bekrefter Linus Andersson, som var med og filmet dokumentaren, at de fant ytterligere et hull i skroget på Estonia som ikke ble vist på TV.

– Jeg kan forstå at noen synes det er dumt at vi ikke tok med den andre skaden i dokumentaren. Men alle eksperter har fått tilgang på materialet og kom frem til at det ikke er vesentlig. Vi har ikke hemmeligholdt noe, sier Andersson til SVT Väst.

Filmskaperne har i det siste også fått kritikk for sitt arbeid. Det svenske magasinet Filter kaller dokumentaren et «blendverk» og mener at det ikke har fremkommet noe nytt i saken.

Dette til tross for at medlemmer i havarikommisjonen sier de ikke har kjent til skaden og hullet i skroget.

ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.


 

Annonsørinnhold:

 • Gratis webinar om nattdykking

  Vil du komme i gang med nattdykking eller lære mer om emnet? Frivannsliv holder gratis webinar og forteller om anbefalt utstyr, ulike lyktmodeller, nattjakt og mye mer.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Spar penger på Aqua Lung LEG3ND

  One Ocean Dive Resort i Kristiansand fortsetter garasjesalget, og har knalltilbud på ventilservice, vinge med bakplate, computer, lykter og ventilservice.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS