Magasinartikler:

 • Vrakdykking i Chuuk Lagoon

  For snart 80 år siden ble store deler av den keiserlige japanske flåten senket i et amerikansk raid på Chuuk Lagoon i Mikronesia – Operation Hailstone. I dag ligger vrakene strødd og venter, mange av dem på sportsdykkerdybde.
Annonsørinnhold:
 • Hafgufa var så stor som en øy

  I middelalderen var det mye å være redd for i havet. Både kraken og sjøormen lurte i dypet og kunne gjøre livet surt for sjøfarende. Et av de farligste uhyrene var Hafgufa, et havmonster eller en gigantisk hval som stor som en øy.
 • Les gratis: Politiets redningsdykkere

  Hvem er disse froskemennene? Dette spørsmålet stilte vi på Facebook da vi delte bildet over. Trygve Hillestad visste godt hvem det var, og her forteller han historien om politiets redningsdykkere i Bergen.
 • Italia på sitt beste: Postkort fra Ponza

  En billedskjønn øy utenfor kysten av Roma, med deilig dykking i klart vann, grotter og katedraler, et yrende makroliv og varme kvelder med delikatesser fra det italienske kjøkken. Dette er Italia på sitt beste, og det ligger bare noen timer hjemmefra.
 • Hun var Norges første froskekvinne

  Den nette og uforferdete husmoren Gunvor Framnes er ikke bare en flittig husfrue. Hun er også Norges første autoriserte froskekvinne, kunne Filmavisen fortelle i februar 1960.
 • Dykket i Maine-gulfen og så én fisk

  Maine på den amerikanske østkysten har tradisjonelt forsynt innbyggerne i USA med torsk og annen mat fra havet. Etter 150 års overfiske er det tomt for fisk. – Jeg så én fisk, forteller under­vannsfotograf Nirupam Nigam.
 • Dette er verdens største migrasjon

  Hver eneste natt beveger enorme mengder av dyreplankton seg fra havets mørke opp mot over­flaten. Når sola står opp, svøm­mer de hele veien ned igjen. Men hvorfor gjør de det?
 • Senket av ubåt: RMS Lusitania

  51°24'44.6"N 8°32'52.3"VNest etter Titanic er Lusitania kanskje et av de mest gåtefulle og spennende skipsvrakene i verden. – Å få se vraket med egne øyne hadde lenge stått på ønskelisten, sier Vic Verlinden. Det sagnomsuste skipet ligger på 90 meters dyp.
 • D/S Draugen: Tøft 3D-prosjekt

  I tre år jobbet West Coast Divers med å dokumentere vraket av bergingsdamperen D/S Draugen, som de lokaliserte på 120 meters dyp i Byfjorden i Bergen. Ved hjelp av hundrevis av bilder har de laget en fantastisk 3D-modell av vraket.
 • Slik er livet i den blå skogen

  Hvordan leves livet dypt inne i havets skoger? Hvorfor er disse skogene så viktige? Og ikke minst: Hvem er tareskogens konge? Bli bedre kjent med innbyggerne i den blå skogen.
 • Dragefisk truer Middelhavet

  – Det har ikke vært gjort store anstrengelser for å rapportere om dragefiskinvasjonen i Middelhavet, sier undervanns­fotograf Nirupam Nigam. Han reiste til Tyrkia for å se problemet med egne øyne.
 • Les gratis: Radioaktiv gruvedykking

  Langt nede i en 580 millioner år gammel vulkan henger to dykkere i et 10 millimeter tynt tau. Den radioaktive strålingen er langt over normale verdier, faktisk 40 ganger høyere enn gjennomsnittet ellers i Norge. Svetten renner fra pannen, og armer og ben verker etter klatringen opp det 60 meter lange tauet. Heldigvis er ikke vulkanen aktiv lenger.
 • Eremittkrepsen som manglet hus

  – Å, se pappa, der er en stakkar som ikke har noe hus! Den er jo helt naken, ropte jenta. Faren så dit hun pekte. Jammen var det ikke riktig! Den lille tassen hadde vokst ut av sneglehuset sitt og var husløs og fortvilet.
 • Se de vakre nakensneglene

  Hvis man spør hva som er de mest spektakulære skapningene på jorden, vil noen si påfuglene i India eller på Sri Lanka, de tropiske fiskene på korallrevene i Rødehavet eller paradisfuglene på Papua Ny-Guinea. Hvor mange tror du vil si nakensnegler?
 • Smøla – blant tare og skjellsand

  – Jeg er ikke i tvil når jeg blir spurt hvor man finner verdens beste dykking. Det er i Norge! Jeg har dykket i «grannlandet» i 15 år og er fortsatt like imponert over alt Norskekysten har å by på. Veiholmen nord for Smøla er ikke noe unntak, sier Erik Oskarsson.
 • Les historien om rundeskatten

  Tre sportsdykkere oppdager restene av Akerendam ved øya Runde i Møre og Romsdal den 16. juli 1972. En av dem finner en mengde regelmessige små stein. Snart forstår de at det dreier seg om et større myntfunn.
 • Hvordan er de i slekt med snegler?

  For å finne ut hvordan slimete dyr er i slekt, har forsker James Fleming laget matematiske verktøy. Det er trengs, for i motsetning til mange andre dyr har de etterlatt seg få spor.
 • Har erobret fem kontinenter

  Den haiket, bunnslo og vant. Den lille strandkrabben er en av verdens mest beryktede inva­derende arter, og har erobret havbunnen på fem kontinenter.
 • Den er havets flittigste innbygger

  Eremittkreps løper ofte travelt omkring på bunnen, og de er morsomme å se på og gjør mye rart. Vi har alle sett dem når vi dykker – men hva vet du egentlig om eremittkreps?
 • Får forskerne til å klø seg i hodet

  Forskere sliter med å forstå hvordan torsken er frisk som en fisk – for den mangler en del av immunforsvaret som vi ville blitt dødssyke uten. Likevel klarer den seg helt fint.
 • Unike bilder av D/S Nordnorge

  Den tidligere hurtigruten D/S Nordnorge ble senket av britene på Hemnes­berget i mai 1940 under kampene om Nord-Norge. Vraket ligger for dypt til å dykke, men det finnes likevel noen fantastiske bilder.
 
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS