Hvor mye skalldyr trenger du?
Hvor mye skalldyr regner man egentlig per person når man skal rense dem? Og hva beregner man per person når man skal lage skalldyrfat?
Hvor mye skalldyr trenger du?
Hvor mye skalldyr regner man egentlig per person når man skal rense dem? Og hva beregner man per person når man skal lage skalldyrfat?
17. august 2024
Vi lette litt på nettet og fant en fin oversikt hos Meny, som gav oss tillatelse til å gjengi den her.
SE VIDEO
Slik renser og tilbereder du krabbe
– Skalldyr har ofte en del som skal renses vekk. Skallet, bein og paven skal fjernes, og da er det vanskeligere å beregne hvor mye man faktisk trenger for å ikke sitte sultne igjen etter måltidet, skriver Meny.
Så mye beregner du per person
- Blåskjell: 500 g per person
- Hjerteskjell: 500 g per person
- Kamskjell: 3 stk per person (som forrett)
- Reker: 500 g per person
- Hummer: 1 stk à 300–500 g per person
- Sjøkreps: 500 g eller ca. 3–4 store sjøkreps per person
- Kongekrabbe: 500 g per person
- Hel, kokt krabbe: 1 krabbe à 400–500 g
- Krabbeklør: 500 g per person
- Krabbeskjell (ferdig renset): 1 stk per person
500 gram til sammen
Dersom man skal ha flere typer skalldyr, halverer man mengden av hver. Dersom du ønsker å servere reker og blåskjell, beregner du 250 gram av hver per person.
Serverer du mer enn to typer skalldyr og skjell, kan du enkelt fortsette å dele mengden mellom antallet skalldyr du serverer på 500 gram.
På Meny.no finner du også en lang rekke oppskrifter med fisk og skalldyr – for eksempel denne på et enkelt skalldyrfat.
Husk at dykkere ikke har lov til å fange hummer, og ikke glem å sjekke blåskjellvarselet dersom du plukker skjell fra mars til oktober.
Får du ikke tak i det du trenger på dykketuren er du sikkert velkommen innom hos Meny for å handle. Der finner du også alt tilbehøret du trenger til en festmiddag!