Vil sette ut flere millioner torsk
Tirsdag 10. desember 2024
En ny studie viser at 80% av de spurte støtter idéen om å sette ut småtorsk i fjordene for å styrke bestanden. Torsken skal fanges i fjordene i Agder og vokse i anlegg på land.
– En fjerdedel av de spurte kan være villige til å kjøpe et fiskekort til 175 kroner for å finansiere programmet, skriver Forskning.no.
Studien er utført av Senter for kystsoneøkologi ved Universitetet i Agder (UiA), Universitetet i Tromsø og kystforskningsstiftelsen Fundacion Chinquihue i Chile.
Foto: Christian Skauge
Støtt klubben når du handler
Mandag 9. desember 2024
En app som er utviklet i samarbeid med Norges idrettsforbund skal endre måten idrettsklubber tjener penger på. Nå skal man slippe å fylle opp bilen med sokker og dopapir, skriver NRK.
Appen Støtte skal redusere dugnadssalget, og i stedet gi muligheten til å bidra til klubben når man handler i butikken.
I appen velger man selv et beløp som blir overført til idrettslaget man har valgt, etter at handelen er gjennomført.
Appen finnes både for iOS og Android.
Foto: Støtte
Stad skipstunnel ut på anbud
Mandag 25. november 2024
Nå starter prosessen med å finne en entreprenør som kan bygge verdens første skipstunnel. Kystverket tror det er stor interesse for prosjektet i entreprenørmarkedet.
– Reguleringsplanene ble ferdige i slutten av oktober. Vi er også stort sett i mål med grunnerverv og annet forberedende arbeid, sier prosjektsjef for Stad skipstunnel i Kystverket, Harald Inge Johnsen.
Etter planen skal Kystverket offentliggjøre anbudet for byggingen av Stad skipstunnel 1. desember, opplyser de i en pressemelding.
Foto: Kystverket/Multiconsult/Link Arkitektur
LES OGSÅ
Kan man dykke i skipstunnelen?
Ønsker tips om rømt laks
Søndag 24. november 2024
Arctic Offshore Farming AS har meldt om en rømmingshendelse ved deres lokalitet ved Fellesholmen i Tromsø kommune. Det er funnet en større flenge i nota på anlegget.
– Vi ønsker at publikum tipser oss om fangst og observasjon av oppdrettslaks i området, skriver Fiskeridirektoratet i en pressemelding.
Den rømte fisken er ca. to kilo i snittstørrelse, og det er satt ut gjenfangstgarn. Gjeldende fiskeregler i områdene må følges, så det er ikke lov å bruke harpun.
Laksen rømte fra dette oppdrettsanlegget. Foto: Arctic Offshore Farming
Gult farevarsel på Sørvestlandet
Lørdag 23. november 2024
Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel, og melder om storm og høye bølger i områdene Utsira Sør og Utsira Nord i kveld og natt.
Varselet gjelder fra lørdag kveld klokken 21 omtrent fra Lindesnes til Haugesund. Vinden blir sterkest i sør med sørøst liten storm 22 m/s.
Det oppfordres til å ikke dra ut i småbåt. Holde deg oppdatert på yr.no/farevarsler.
Grafikk: Meteorologisk institutt
Gir opp søket etter fryseboksen
Fredag 22. november 2024
Politiet har avsluttet letingen etter den mystiske fryseboksen som skulle ligge på 266 meters dyp i Sagfjorden. Verken forsvaret eller Seløy Undervannsservice klarte å lokalisere den.
– Skal vi lete videre utover det området som har blitt søkt i, blir det som å leite etter nåla i høystakken, sier sjef på Innhavet politistasjon, Hans Kristian Grunnvoll, til NRK.
Siden 12:30-tiden har «Nautilus Survey» ligget i havn. Heller ikke KNM Hinnøy med sitt avanserte sonarutstyr klarte å lokalisere fryseboksen.
«Nautilus Survey» har gjort omfattende søk etter fryseboksen. Kart: NAIS
LES OGSÅ
Forsvaret lette etter fryseboksen i natt
Gult farevarsel på Vestlandet
Fredag 22. november 2024
Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel, og melder om stiv kuling langs kysten av Vestland og Møre og Romsdal i ettermiddag og natt til lørdag.
– Fra fredag ettermiddag blir det periodevis nordvestlig stiv kuling 15 m/s. Vurder å la båten ligge, skriver de på yr.no/farevarsler.
Det kan bli grov sjø og være farlig å være ute i småbåt. Varselet gjelder fra fredag klokken 14 for området fra Askvoll til Herøy.
Grafikk: Meteorologisk institutt
Sliter med å finne fryseboksen
Torsdag 21. november 2024
En mystisk fryseboks funnet på 250 meters dyp kan kanskje gi svar på forsvinningsgåten Stian Hole. Politiet skal heve den i dag – men de kan ikke finne den.
– Vi vet ikke hvorfor den ikke ligger der lenger, sier Hans Kristian Grunnvoll fra Innhavet politistasjon til NRK. Han opplyser at de har både koordinater og kartmarkeringer på stedet fryseren ble funnet.
Seløy Undervannsservice er på stedet med fartøyet «Nautilus Survey», som ifølge selskapets nettsider er utstyrt med en Sperre Sub Fighter 7500 ROV.
Nautilus Survey. Illustrasjonsfoto: Caverina (CC BY-SA 4.0)
LES OGSÅ
Skal heve mystisk fryseboks
Vil forutsi marine hetebølger
Onsdag 20. november 2024
I 2016 opplevde Stillehavet «The Blob» – en marin hetebølge som varte i 700 dager. Nå jobber havforskere med å kunne forutse fremtidige hetebølger i havet.
Hetebølgen førte til et temperaturhopp på seks grader. Nå jobber Havforskningsinstituttet og Bjerknessenteret med å øke forståelsen av meknismene bak hetebølgene.
– Dersom årsaken ligger i unormalt varme vannmasser som transporteres med havstrømmene inn i våre områder, er det et potensial for varsling i relativt god tid ettersom vannmasser i havet forflytter seg ganske langsomt, havforsker Mette Skern-Mauritzen til hi.no.
Foto: NASA
Fisk kan «se» gjennom huden
Fredag 15. november 2024
Leppefisk i tropiske farvann er gode til å skifte farge for å kamuflere seg. Det er ikke bare er fiskens øyne som kan oppfatte lys og farger – den kan også «se» med huden.
Leppefisken Lachnolaimus maximus har pigmentceller i huden som kan bevege seg slik at fargen endres, og under disse ligger et lag celler som minner om de vi har i øynene.
Forskerne tror imidlertid ikke at fisken kan se ut på verden – men kanskje den kan se sin egen farge. Les hele saken på ung.forskning.no.
Leppefisken Lachnolaimus maximus. Foto: Brian Gratwicke (CC BY 2.0)
Skal heve mystisk fryseboks
Mandag 18. november 2024
I april ble det funnet en fryseboks på 250 meters dyp utenfor Innhavet på Hamarøy. Den var pakket inn og surret med et tau, og politiet mener funnet er mistenkelig.
Denne uken skal fryseboksen heves.
Årsaken er ifølge NRK at politiet vil undersøke om funnet kan ha sammenheng med forsvinningen av Stian Hole, som skjedde i samme kommune i juni 2023.
– All den tid politiet ikke har funnet noen som kan gi en plausibel forklaring, så har vi behov for å vite med sikkerhet hva den inneholder, sier politiadvokat Torje Imøy.
Fryseboksen ble funnet like ved dette oppdrettsanlegget. Foto: Norge i Bilder
Andeskjell: Et haikende krepsdyr
Mandag 18. november 2024
Andeskjell er et krepsdyr som fester seg til drivgods eller båter. De finnes i Middelhavet, Atlanterhavet, Nordsjøen og Østersjøen, og blir vanligvis 150 mm lange.
Ifølge Havforskningsinstituttet er andeskjell tvekjønnet, men det er ikke kjent om de formerer seg langs Norskekysten. De skaffer seg næring ved hjelp av fangarmene.
Les mer om andeskjell og andre arter på www.hi.no/temasider.
Foto: Michel Estermann (CC BY-SA 3.0)
Lærsekkdyr kan spre seg mer
Mandag 25. desember 2023
Det asiatiske lærsekkdyret etablerte seg i Rogaland på 1990-tallet. Denne introduserte arten kan vokse i tettheter på 500–1.500 dyr per m2 og kan utkonkurrere lokale arter.
Ifølge Havforskningsinstituttet har arten spredd seg til noen lokaliteter i Skagerrak og til Hordaland. Det er mye av den på Bømlo, og i juni 2018 ble den funnet på Vigra ved Ålesund.
Lærsekkdyret fulgte antakeligvis med britiske krigsskip hjem etter Koreakrigen. Du kan lese mer om denne og andre arter på www.hi.no/temasider.
Foto: Erling Svensen (CC BY-SA 4.0)
Denne drepte 7 millioner fisk
Fredag 15. november 2024
Våren 2019 døde over syv millioner oppdrettslaks i Nord-Norge under en stor algeoppblomstring. Nå har forskere identifisert giften som sto bak.
Samtidig som fiskedøden i pågikk i 2019, var det en stor oppblomstring av algen Chrysochromulina leadbeateri i de aktuelle områdene.
Nå har forskerne identifisert en ny familie av kjemiske forbindelser, og har foreslått å kalle giftstoffet leadbeaterin. Det er giftig for fiskens gjelleceller og kan stå bak massedøden, skriver Forskning.no.
Foto: Algelaboratoriet, Havforskningsinstituttet (CC BY-SA 4.0)
Gult farevarsel langs kysten
Fredag 15. november 2024
Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel, og melder om full storm langs kysten av Møre og Romsdal og Trøndelag med vindkast på 33 m/s.
– Vi anbefaler å sikre løse gjenstander og unngå ferdsel på utsatte steder, skriver de på Twitter/X.
Varselet gjelder fra lørdag formiddag til lørdag kveld. Vis forsiktighet ved ferdsel i strandsona og på sjøen, og hold deg oppdatert på yr.no/farevarseler.
???Lørdag vil det blåse mye i ytre strøk av Møre og Romsdal og Trøndelag.
— Meteorologene (@Meteorologene) November 14, 2024
Det er ventet sørvestlig og vestlig full storm langs kysten, og vindkast på rundt 33 m/s.
?? Vi anbefaler å sikre løse gjenstander og unngå ferdsel på utsatte steder. pic.twitter.com/ORN6io67Dh
Grafikk: Meteorologisk institutt
Kan ha kommet fra Middelhavet
Torsdag 14. november 2024
Helt siden levende blåskjell første gang ble funnet på Svalbard har forskere undret seg hvor i all verden de har kommet fra.
– Nå mener forskere at blåskjellene faktisk har kommet helt fra Middelhavet, skriver Forskning.no. Funnene er publisert i tidsskriftet Evolutionary Applications.
Biologiprofessor Jørgen Berge ved UiT Norges arktiske universitet tror de varmekjære Middelhavs-blåskjellene (Mytilus galloprovincialis) har funnet veien til Svalbard takket være Golfstrømmen.
Levende blåskjell på Svalbard ble observert første gang i 2004 på Sagaskjæret ytterst i Isfjorden. Senere er de funnet flere steder.
Illustrasjonsfoto: Ryan Hodnett (CC BY-SA 4.0)
ANNONSE:
DYKKEFERIE I NORGE
DYKKESENTRE & BUTIKKER
DYKKEREISER
BÅT & MARINE
FRIDYKKING & UV-JAKT
DYKKERUTDANNING/FAGSKOLER
KOMPRESSORER
UTDANNINGSORGANISASJONER