Nyhetsarkiv – Matauke og gourmet:
-
Husk minstemålet på kamskjell
Kamskjellene er på sitt beste fra oktober til mars. I sommerhalvåret gyter de, og da har de litt mindre spenst og sødme – om vinteren er de en av våre største delikatesser.
-
- Information
- 30 november 2024
Kråkeboller er en delikatesse
Kråkeboller regnes av gourmetkokker som noe av det beste havet har å by på. De piggete delikatessene er på sitt beste om høsten og vinteren – og de skal helst spises rå. -
- Information
- 24 november 2024
En liten fisk med stor betydning
Selv om den er liten er sardinen en av verdens viktigste fisker. Her hjemme sees den oftere i butikken enn i sjøen, og vil man oppleve kjempestimene de kan danne må man gjerne ut og reise. -
- Information
- 23 november 2024
Slik oppbevarer du blåskjell
Blåskjellene er på sitt aller beste på høsten og vinteren. Her får du noen tips om hvordan du bør oppbevare ferske blåskjell, og hvordan du kan sjekke om de er for gamle. -
- Information
- 23 november 2024
Slik åpner og renser du dem
Lurer du på hvordan du skal åpne og rense kamskjell? Her viser Smak av kysten deg én måte å gjøre det på. -
- Information
- 21 november 2024
Hva er den brune guffa i krabbene?
Noen nøyer seg med det hvite kjøttet i klørne. Andre spiser alt. Men hva består egentlig brunmaten av – den brune gjørma som fyller krabbeskallet? -
- Information
- 20 november 2024
Grisetang er både godt og viktig
Grisetang skaper artsrike samfunn i fjæra langs hele norskekysten, og er viktig som skjulested og yngleplass for en lang rekke arter. Den blir opptil to meter lang. -
- Information
- 10 november 2024
Introkurs i uv-jakt og havsanking
Vil du komme i gang med undervannsjakt eller sanking av skjell, krabber og annen sjømat? Bli med på et gratis webinar hvor Martin Helseth og Ludwig Öberg forteller deg mer! -
- Information
- 05 november 2024
Stekt breiflabb i sitrussaus
Breiflabb eller marulk er ofte å finne på menyen hos restauranter – men dykkere kan fange den selv. Prøv denne oppskriften på stekt breiflabb som passer utmerket når du skal ha gjester! -
- Information
- 04 november 2024
Kan man spise blåskjell om vinteren?
Årets blåskjellvarsel fra Mattilsynet synger på siste verset, og prøvetakingen er i ferd med å bli avsluttet for i år. Hva gjør man om man har lyst på blåskjell – det er jo nå de er best? -
- Information
- 02 november 2024
Økt selvforsyning med nye marine arter?
Verden står overfor en energikrise og en matforsyningskrise. Heldigvis har vi langs Norges kyst et unikt utgangspunkt for å forebygge dette gjennom å dyrke «nye» marine arter. Men det må satses for å realisere potensialet som ligger utenfor kysten vår. -
- Information
- 28 oktober 2024
Gresskarsuppe med kamskjell
Prøv denne smakfulle gresskarsuppen servert med stekt kamskjell! Den passer perfekt på mørke høstkvelder, og kan serveres både som forrett og hovedrett. -
- Information
- 27 oktober 2024
Torskens sæd skal bli til godsaker
Kan spermiene til torsken brukes til noe annet enn å lage nye torskebabyer? – Å jada, ifølge Nofima – de kan bli til både både mat og skjønnhetsprodukter. -
- Information
- 26 oktober 2024
Lyren er en god matfisk
Lyren tilhører torskefamilien. Den ligner sei, men har underbitt og en mørk sidelinje som buer nedover. Den er en populær fangst blant undervannsjegere. -
- Information
- 22 oktober 2024
Husk minstemålet når du jakter
Alle som driver med undervannsjakt må følge reglene om minstemål, på lik linje med de som fisker. Her får du oversikt over hvor stor fangsten må være. -
- Information
- 21 oktober 2024
Derfor bør ikke blåskjell fryses
Blåskjell bør holdes levende helt frem til de dampes, grilles eller kokes. Det er enkelt å sjekke om de lever – og vil du likevel fryse dem må de dampes først. -
- Information
- 19 oktober 2024
Smørstekte kamskjell med chilisaus
Kamskjell er en delikatesse som egner seg godt som forrett. Plukk med deg noen skjell på neste dykk, og imponer gjestene med kamskjell med sitronsmør og søt chilisaus. -
- Information
- 16 oktober 2024
Derfor er krabben best om høsten
I løpet av våren og sommeren spiser taskekrabben seg opp for å ha nok energi til skallskifte og gyting. Det gjør krabbene bedre og mer kjøttfulle om høsten. -
- Information
- 15 oktober 2024
Selger du fisk og skalldyr privat?
Enkelte driver ulovlig salg av sjømat på internett. Fritidsfiskere, dykkere og UV-jegere har bare lov til å omsette fisk og skalldyr gjennom et salgslag. -
- Information
- 14 oktober 2024
Ikke riv klørne av krabbene
Forsker Gro van der Meeren mener det er en misforståelse at det ikke gjør noe om krabben mister klørne. – De vil sulte og blø i hjel om de kastes på sjøen, sier hun. -
- Information
- 09 oktober 2024
Lyr med purre i kremet saus
Denne middagen lager nærmest seg selv i stekepannen – og lyr er lett å få tak i for uv-jegere. Oppskriften har få ingredienser, men mye smak. -
- Information
- 05 oktober 2024
Ser du forskjell på østersen?
Flatøstersen er hjemmehørende i Norge, men bestanden er under press – ikke minst fra den invaderende slektningen stillehavsøsters. Slik ser du forskjell på de to artene. -
- Information
- 01 oktober 2024
Gratis introkurs i uv-jakt og sanking
Vil du komme i gang med undervannsjakt eller sanking av skjell, krabber og annen sjømat? Bli med på et gratis webinar hvor Martin Helseth og Frivannsliv forteller deg mer! -
- Information
- 28 september 2024
Introkurs i uv-jakt og havsanking
Vil du komme i gang med undervannsjakt eller sanking av skjell, krabber og annen sjømat? Nå kan du se Frivannsliv webinar om temaet i opptak, helt gratis. -
- Information
- 27 september 2024
Slik lager du blåskjell enkelt
Er du glad i blåskjell, men usikker på hvordan du tilbereder dem? Det er så enkelt at alle kan klare det! Arne Duinker fra Havforskningsinstituttet viser deg hvordan i denne videoen. -
- Information
- 26 september 2024
Nå er kamskjellene på sitt beste
Kamskjellene er på sitt beste om høsten og vinteren, og dykkere og fridykkere er heldige som kan ta for seg av det som mange mener er havets største delikatesse. -
- Information
- 25 september 2024
Gjelder varselet andre skjell?
Mange lurer på om blåskjellvarselet også gjelder for o-skjell, hjerteskjell, kamskjell og stillehavsøsters. Ifølge Mattilsynet kan man stort sett spise andre skjell når blåskjellene er trygge. -
- Information
- 22 september 2024
Husk minstemål på krabbene
Høsten er krabbetid, og både dykkere og fridykkere kan plukke så mye de vil av de velsmakende krabatene. Men vet du hva minstemålet er? -
- Information
- 20 september 2024
Vi feirer verdens paelladag!
Den 20. september feires verdens paelladag, og da passer det perfekt med en variant med ingredienser dykkere kan skaffe selv. Prøv denne oppskriften med breiflabb, blåskjell, kamskjell og reker! -
- Information
- 12 september 2024
Har du prøvd torsk under teppe?
Denne enkle og smakfulle gratinerte torskeretten passer fint på mørke høstkvelder. Den kan også lages med sei eller annen hvitfisk – se hva du klarer å fange! -
- Information
- 07 september 2024
Nå er krabbene på sitt beste
Mørke kvelder betyr gjerne at det er lett å finne krabbe. De er på sitt beste utover på høsten, og dykkere og fridykkere kan heldigvis plukke så mye de vil. -
- Information
- 07 september 2024
Slik renser og tilbereder du krabbe
Lurer du på hvordan du renser og tilbereder hel krabbe på 1-2-3? Her får du se hvor enkelt det er, steg for steg. -
- Information
- 07 september 2024
Dumpsterdiving i Indre Oslofjord
Trodde du det bare var McDonalds som gjelder i Oslo? Erik Johan Worsøe Eriksen sanket en håndfull delikatesser i Indre Oslofjord som viser at fjorden er full av spennende sjømat. -
- Information
- 06 september 2024
Krydre høsten med tang og tare
Sjømat er en vinner på middagsbordet, og dykkere og fridykkere kan sanke mye godt helt på egen hånd. Hva med å ta det litt lenger, og sette tang og tare på menyen? -
- Information
- 06 september 2024
Forbudt å brekke av klørne
Det er brudd på dyrevelferdsloven å brekke klørne av krabber, for deretter å kaste dem levende på sjøen igjen. Dette opplyser Mattilsynet på sine hjemmesider. -
- Information
- 28 august 2024
Strandsnegler kan bli big business
Franskmennene elsker dem, og nå kan de små, men tallrike strandsneglene bli en lukrativ del av den nye oppdrettsnæringen. -
- Information
- 24 august 2024
Vil ha økt minstemål på krabber
– Minstemålet på taskekrabbe i Sør-Norge bør revurderes for å sikre bærekraftig fangst, sier krabbeforsker Snorre Bakke. Krabbene vokser saktere i nord, og de lever dypere enn tidligere antatt. -
- Information
- 23 august 2024
Kan dykkere fange sjøkreps?
Mange lurer på om dykkere har lov til å fange sjøkreps. Vi har sjekket saken med Fiskeridirektoratet – og de bekrefter at det kan man, også med flasker på ryggen. -
- Information
- 23 august 2024
Pasta bolognese med krabbe
Pasta bolognese er en italiensk klassiker som spises i hele verden. I denne oppskriften bruker du krabbekjøtt istedenfor kjøttdeig, som gir en god og annerledes smak. -
- Information
- 17 august 2024
Slik bedøver du krabbene
Det er forbudt å koke dyr levende, men det er gjort unntak fra forbudet for krepsdyr. Likevel er hovedregelen at de skal bedøves før koking, opplyser Mattilsynet. -
- Information
- 11 august 2024
Blir dette sommerens slager?
Visste du at du kan reise jorden rundt med norsk sjømat? Makrellsandwichen Saba Sando fra Tokyo har en touch av karri og smaker nydelig! -
- Information
- 11 august 2024
Bare to prosent synes det er greit
Å brekke av klørne på levende krabber er forbudt etter dyrevelferdsloven. I en undersøkelse fra 2009 sa 80% av dykkerne at de syntes det var greit – i dag mener bare 2% det samme. -
- Information
- 10 august 2024
Slik damper du blåskjell
Blåskjell er en velsmakende delikatesse, og passer ekstra godt når man kan sitte ute på terrassen og nyte dem i solskinnet. Her får du noen tips til hvordan du kan tilberede dem. -
- Information
- 05 august 2024
Har du prøvd østers naturell?
Østers naturell er en fransk klassiker som gjerne serveres med champagne. Det er først da den særegne smaken kommer til sin rett – og du kan godt bruke stillehavsøsters. -
- Information
- 05 august 2024
Kan man spise stillehavsøsters?
Mengden av Stillehavsøsters langs kysten øker, og mange lurer på om det er trygt å spise dem. Mattilsynet får mange henvendelser om dette – her er deres svar. -
- Information
- 01 august 2024
Kan man sanke blåskjell på torsdager?
Kan man sanke og spise blåskjell for eksempel på en torsdag når Mattilsynet offentliggjorde blåskjellvarselet fredagen i forveien? -
- Information
- 31 juli 2024
Blåskjellvarsel i ny drakt
Mattilsynets blåskjellvarsel har fått en ansiktsløftning, og frem til oktober kan man sjekke om skjellene er trygge å spise. Noen steder sjekkes også o-skjell, knivskjell, østers og kamskjell. -
- Information
- 28 juli 2024
Slik tilbereder du albuesnegl
Albuesneglene er tilbake mange steder, og her viser forsker Anders Jelmert hvordan du kan tilberede dem. -
- Information
- 25 juli 2024
Engelsk klassiker: Fish & chips
Har du tenkt på at du kan reise jorden rundt med norsk sjømat? Den erkeengelske smaken av fish & chips kan du fint skape på ditt eget kjøkken. -
- Information
- 16 juli 2024
Kongekrabbe på vietnamesisk vis
Visste du at du kan reise jorden rundt med norsk sjømat? Med kongekrabbe på vietnamesisk vis får du en kulinarisk opplevelse fra Sørøst-Asia. -
- Information
- 12 juli 2024
Streetfood: Balik ekmek fra Tyrkia
Visste du at du kan reise jorden rundt med norsk sjømat? Sommeren er makrellsesong, og nygrillet makrell gir deg en superdigg og sunn smak av Tyrkia i sommer. -
- Information
- 06 juli 2024
Har du prøvd å lage tarechips?
Både stortare og fingertare blir deilig sprø og salt etter litt kutting og steking – Arne Duinker viser deg hvordan! -
- Information
- 01 juli 2024
Introkurs i uv-jakt og havsanking
Vil du komme i gang med undervannsjakt eller sanking av skjell, krabber og annen sjømat? Nå holder Frivannsliv et gratis webinar hvor du kan lære mer. -
- Information
- 09 juni 2024
Er det mindre algegift på dypet?
– Jeg plukker blåskjell når jeg dykker. Gjelder blåskjellvarselet for skjell som lever på ca. 20 meters dyp, eller er det for skjell som lever oppe i strandsonen? -
- Information
- 08 juni 2024
Hopp i havet på sjømatens dag
Sjømatens dag arrangeres den andre lørdagen i juni hvert år, og er en perfekt unnskyldning til å finne frem dykkerutstyret og komme seg i sjøen for å drive litt matauke. -
- Information
- 06 juni 2024
Toast Skagen fra Sverige
Visste du at du kan reise jorden rundt med norsk sjømat? Sving innom Sverige for en deilig sommersmak med dette klassiske rekesmørbrødet. -
- Information
- 31 mai 2024
Bacalà mantecato fra Italia
Visste du at du kan reise jorden rundt med norsk sjømat? Bacalà mantecato gir deg en delikat smak av Italia – perfekt til sommerens koldtbord! -
- Information
- 30 mai 2024
Lager kjøttdeig av sjøpunger
Sjøpungen skulle bli dyremat, men så luktet den så godt. – Dette er verdens mest klimavennlige kjøtt, sier biolog Magnus Petersen fra Pronofa. -
- Information
- 21 mai 2024
Overvåker kamskjell på Vestlandet
Det høstes ukjente mengder kamskjell på Vestlandet. Havforskningsinstituttet overvåker bestanden – og de har en oppfordring til fritidsdykkere. -
- Information
- 06 april 2024
Lær mer om mat i fjæra
Arne Duinker, sjømatentusiast og forsker ved Havforskningsinstituttet forteller om hvilke arter man finner i fjæra som kan brukes som mat. La deg inspirere! -
- Information
- 06 mars 2024
Vi feirer fiskens dag!
Fiskens dag markeres den 6. mars hvert år. Dette skjer først og fremst i fiskedisken – men vi synes at fiskene feires best ved å ta seg et dykk og lære mer om dem! -
- Information
- 18 februar 2024
Introkurs i uv-jakt og havsanking
Vil du komme i gang med undervannsjakt eller sanking av skjell, krabber og annen sjømat? Nå tilbyr Frivannsliv et gratis webinar hvor du kan lære mer. -
- Information
- 14 februar 2024
Kan man spise pukkellaks?
– Ja, men bare om du tar den på riktig tidspunkt, skriver Forskning.no. Nye beregninger viser at fremmedarten sannsynligvis vil fortsette å spre seg. -
- Information
- 31 desember 2023
Må vi spise snegler, sjøpung og tare?
Bare to prosent av det vi spiser kommer fra havet. Når vi trenger mer mat i fremtiden er mulighetene størst til sjøs. -
- Information
- 14 desember 2023
I dag er det Bouillabaisse-dagen
Den franske spesialiteten bouillabaisse er enklere å lage enn å uttale – det er rett og slett en suppe der man bruker det man har i fangstnettet! Vi feirer Bouillabaisse-dagen med en god oppskrift. -
- Information
- 07 november 2023
Vet du hva du har lov til å fange?
Det er ikke alle som vet hvilke arter det er lov å fiske eller jakte på. Noen er totalfredet hele året, mens andre kan fanges i visse områder eller til bestemte tider. -
- Information
- 03 november 2023
FN skal vurdere sjømat-risiko
I løpet av de siste to årene har forskerne ved Havforskningsinstituttet kartlagt hva vi vet om helse og sjømat. Hvor mye kan vi spise, og hvilke skadelige stoffer finnes i sjømat? -
- Information
- 28 september 2023
Skal utvikle nye produkter av tare
Tare har stort brukspotensial på tvers av flere sektorer, inkludert mat, fôr, bionedbrytbar plast og landbruk. Nå skal GP Seaweed få fart på industrien. -
- Information
- 27 august 2023
Havner giftstoffer i sjømaten vår?
Hva er egentlig miljøgifter – og hvilken skade gjør de på fisk, dyr og oss mennesker som spiser fisken? -
- Information
- 28 juli 2023
Bergens kuleste dykkeopplevelse?
Nemo gjentar suksessen fra tidligere i år, og inviterer til en herlig dykketur lørdag 2. september. Bli med på dagstur med M/S Showboat i skjærgården utenfor Bergen! -
- Information
- 07 juni 2023
Fridykkerfestival i september
Høstens store begivenhet for fridykkere og UV-jegere er uten tvil Fridykkerfestivalen 2023 på Radøy i slutten av september. Meld deg på i dag! -
- Information
- 21 april 2023
Gratis introkurs i uv-jakt
Vil du komme i gang med undervannsjakt eller sanking av skjell, krabber og annen sjømat? Nå tilbyr Frivannsliv et gratis webinar hvor du kan lære mer. -
- Information
- 16 april 2023
Pål ble Månedens Havjeger
Pål Bierman Jørgensen vant Frivannslivs aktivitetskonkurranse Havjegeren i mars. Deltakerne får poeng for forskjellige typer fangst langs hele kysten – inkludert for plastavfall. -
- Information
- 30 mars 2023
Dykk D/S Begonia med nogo attåt
Et dykk på vraket av D/S Begonia kombinert med unike smaksopplevelser på Ægir Bryggeri i Flåm blir virkelighet når Flåmsbrygga Hotell tilbyr turer til vraket. -
- Information
- 17 mars 2023
Årets første blåskjellvarsel
Vinteren nærmer seg slutten, og det betyr at algeoppblomstringen allerede er i gang sør i landet. Her kan du se hvor du bør la skjellene ligge i fred den kommende uken. -
- Information
- 15 mars 2023
Kajsa ble Månedens Havjeger
Kajsa Helen Sundelin vant Frivannslivs aktivitetskonkurranse Havjegeren i februar. Deltakerne får poeng for forskjellige typer fangst langs hele kysten – ikke for den største fisken. -
- Information
- 03 mars 2023
Forskernes råd: Spis dem!
Siden 1970-tallet har store deler av tareskogene langs kysten av Midt- og Nord-Norge blitt beitet ned av milliarder av kråkeboller. Spiser vi dem kan vi få tareskogen tilbake. -
- Information
- 23 oktober 2022
Ikke spis brunmat i Agder
Mattilsynet melder at stikkprøvene fra krabbeskjell i Agder viser diarégift (DSP) under grenseverdien. De gir imidlertid ingen garanti for at alle krabber i området er under faregrensen. -
- Information
- 20 august 2022
Advarer mot giftige blåskjell
Mattilsynets blåskjellvarsel viser rødt for hele Oslofjorden, Sørlandet og Rogaland. På Vestlandet og i Trøndelag er det grønt enkelte steder – sjekk før du sanker skjell. -
- Information
- 06 august 2022
Giftige blåskjell fra Hvaler til Rogaland
Det er for tiden ikke trygt å spise blåskjell fra Oslofjorden eller på Sørlandet, advarer Mattilsynet. Det er algegift i skjellene helt fra Svenskegrensen til sør i Rogaland. -
- Information
- 13 juli 2022
Kamskjellene er friskmeldt
Etter flere uker med rødt varsel på grunn av algegifter er kamskjellene i Øygarden vest for Bergen endelig friskmeldt, og dykkere og fridykkere kan igjen ta for seg av delikatessen. -
- Information
- 20 mars 2022
Blåskjellvarselet er i gang for 2022
Mattilsynet varsler om algegifter i blåskjell fra midten av mars til slutten av oktober hvert år, og nå er 2022-sesongen i gang. Her får du vite mer om blåskjellvarselet. -
- Information
- 05 mars 2022
Ta steget fra fridykker til uv-jeger
Frivannsliv tilbyr nå et gratis webinar med helt nytt innhold for deg som vil komme i gang med undervannsjakt, eller se nærmere på aktuelle produkter. -
- Information
- 01 mars 2022
Nå håndheves høstingsforskriften
Den nye høstingsforskriften inneholder regler om hvordan fisket i sjøen skal utøves, slik som maskevidde på for eksempel garn og minstemål på fisk, stengte områder og bifangstregler. -
- Information
- 22 desember 2021
Under vil lagre levende sjømat
Norges Forskningsråd har bevilget finansiering til et innovasjonsprosjekt i regi av restauranten Under. Formålet er å utvikle et konsept for levendelagring av marine arter. -
- Information
- 17 september 2021
NM i UV-foto: Vidvinkel uten dykker
I klasse B i NM i Undervannsfoto konkurrerer fotografene om å ta det beste vidvinkelbildet uten dykker. Her er alle bildene, sammen med juryens kommentarer. -
- Information
- 14 september 2021
Under beholder Michelin-stjernen
Midt under gårsdagens valgvake var det en annen prisutdeling som nok var enda viktige for mange av landets gourmetkokker – det ble nemlig delt ut Michelin-stjerner. -
- Information
- 14 september 2021
Hva er egentlig Omega-3?
I Havforskningsinstituttets YouTube-serie «Sjømat for landkrabber» kan du lære mer om stoffer som finnes i sjømat – både næringsstoffer og stoffer vi helst ikke vil ha i oss. -
- Information
- 02 september 2021
Marmitako de Salmón Noruego
De fleste av oss må droppe sommerens ferieplaner til utlandet, men du kan reise jorden rundt med norsk sjømat. Pannestekt laks på spansk manér er perfekt når grillværet lar vente på seg. -
- Information
- 21 august 2021
Fortsatt algegift i kamskjellene
Som sist uke advarer Mattilsynet mot å spise kamskjell i Øygarden utenfor Bergen, fordi innholdet av algegift fortsatt er over faregrensen og kan føre til alvorlig sykdom. -
- Information
- 27 juli 2021
Grillet laksekebab med hummus
De fleste av oss må droppe sommerens ferieplaner til utlandet, men du kan reise jorden rundt med norsk sjømat. Grillet laksekebab fra Sør-Afrika lager du på få minutter på grillen. -
- Information
- 14 juli 2021
Grillet ørret på amerikansk vis
De fleste av oss må droppe sommerens ferieplaner til utlandet, men du kan reise jorden rundt med norsk sjømat. Grillet ørret «American style» gir deg en deilig smak av USA. -
- Information
- 30 juni 2021
Hvitfisk Xian fra Kina
De fleste av oss må droppe sommerens ferieplaner til utlandet, men du kan reise jorden rundt med norsk sjømat. Denne retten med ingefær og vårløk gir deg følelsen av både Kina og sommer. -
- Information
- 25 juni 2021
For mye jod er ikke bra
I Havforskningsinstituttets YouTube-serie «Sjømat for landkrabber» kan du lære mer om stoffer som finnes i sjømat – både næringsstoffer og stoffer vi helst ikke vil ha i oss. -
- Information
- 09 juni 2021
Det kan være kvikksølv i sjømat
I Havforskningsinstituttets YouTube-serie «Sjømat for landkrabber» kan du lære mer om stoffer som finnes i sjømat – både næringsstoffer og stoffer vi helst ikke vil ha i oss. -
- Information
- 24 mai 2021
Blåskjellvarsel for 21.–28. mai 2021
Det er tydelig at våren har kommet, for algene blomstrer flere steder langs kysten. Da må man passe på hvor man sanker blåskjell – men det er fortsatt muligheter for et herremåltid. -
- Information
- 21 mai 2021
Få støtte til kreative sjømattiltak
Nærings- og fiskeridepartementet deler ut 3 millioner for å få flere til å spise sjømat. Dette kan være en kjempegod mulighet for dykkesentre og klubber som vil lage et spennende arrangement. -
- Information
- 11 mai 2021
Ny bok om taskekrabben
Krabbe er en like selvfølgelig ingrediens til et skalldyrmåltid som hummer, sjøkreps, reker og blåskjell. Den har vært høyt skattet i hundrevis av år, og selv i dag er forventningene store når teinene settes og trekkes. -
- Information
- 10 april 2021
Gode muligheter for blåskjell i helgen
Blåskjellvarselet er grønt de fleste steder langs kysten, så nå er det bare å fråtse i vei – enten du lager et spennende måltid med barna i fjæra eller et herremåltid med vin og stearinlys hjemme på lørdagskvelden. -
- Information
- 14 mars 2021
Årets første blåskjellvarsel
Mattilsynet varsler om algegifter i blåskjell fra midten av mars til slutten av oktober hvert år, og nå har det første rådet for 2021 kommet: Spis gjerne skjell i sør, men la dem være i nord. -
- Information
- 18 desember 2020
Ikke lov å ta krabbe i Porsangerfjorden
Vi har tidligere skrevet at dykkere har lov til å fange kongekrabbe innerst i Porsangerfjorden. Fiskeridirektoratet påpeker i en e-post at dette ikke er riktig. -
- Information
- 16 desember 2020
Advarer mot å spise fingertare
Undersøkelser viser at fingertare kan inneholde høye nivåer av det kreftfremkallende stoffet uorganisk arsen. Mattilsynet advarer derfor mot å spise fingertare. -
- Information
- 14 desember 2020
Snart søknadsfrist for turistkvote
Bedrifter over hele landet kan søke Fiskeridirektoratet om adgang til å fangste kongekrabbe i kvoteregulert område i 2021. Søknadsfristen er 6. januar 2021. -
- Information
- 30 august 2020
Kamskjellene i Øygarden er friskmeldt
Etter to uker med algegift i nærheten av faregrensen, sier Mattilsynet nå at kamskjellene i Øygarden utenfor Bergen igjen er trygge å spise. Bon appétit! -
- Information
- 23 august 2020
Fortsatt algegift i kamskjellene
Som sist uke må man være forsiktig med å spise kamskjell i Bergensområdet. Mattilsynet melder at algegiftene er nær faregrensen i varselet for 21.–28. august 2020. -
- Information
- 16 august 2020
Blåskjellvarsel for 14.–21. august 2020
Hvitvinsdampede blåskjell med brød og aioli er for mange den ultimate sommermaten. Den kommende uken kan du plukke skjell langs store deler av kysten – men noen steder må man legge turen innom butikken. -
- Information
- 14 august 2020
Algegift i kamskjell utenfor Bergen
I blåskjellvarselet for 14.–21. august 2020 informerer Mattilsynet om at kamskjell må spises med måte i Bergen og Øygarden. Årsaken er at algegiftene er nær faregrensen. -
- Information
- 09 juni 2020
Årets møteplass for skalldyr går digitalt
Skalldyrkonferansen 2020 skulle arrangeres 10. juni i Oslo. På grunn av koronasituasjonen har Norges sjømatråd valgt å gjennomføre det som et digitalt arrangement i stedet. -
- Information
- 25 mai 2020
– Ikke ta sjanser om du plukker skjell
Det er påvist våroppblomstring av alger som produserer nervegiften (PSP) langs kysten. Mattilsynet fraråder derfor de som plukker skjell til eget bruk om å ta sjanser denne uken. -
- Information
- 10 mai 2020
Sjekk før du spiser skjell
Hvis du er lysten på blåskjell den kommende uken må du sjekke blåskjellvarselet før du sanker middagen – det er nemlig ikke alle steder langst kysten det er trygt å spise skjell. -
- Information
- 01 mai 2020
Blir makrelltaco sommerens store slager?
Sjømatrådet vant nylig en gjev reklamepris for norsk sjømat i Japan. Reklamen for makrelltaco var ett av bidragene som falt spesielt godt i smak hos juryen. -
- Information
- 14 mars 2020
Her er årets første blåskjellvarsel
Vinteren har gått fort, og det er ikke lenge siden vi skrev om det siste blåskjellvarselet i oktober. Nå er sesongen i gang igjen – og Mattilsynet forteller om skjellene er trygge hver fredag fremover. -
- Information
- 02 mars 2020
Bli med på tangfestival i Kristiansand
Odderøya museumshavn og Lindesnes fyrmuseum inviterer til Seaweed Festival i Kristiansand. Her kan man lære mer om hvordan tang kan brukes i matlagingen – og det er gratis inngang for alle. -
- Information
- 06 februar 2020
Bli med på en leken sjømatkonkurranse!
Har du barn i skolepliktig alder bør du lese videre: Fiskesprell gjentar suksessen med sin spennende oppskriftskonkurranse også for skoleåret 2019–20, og inviterer alle elever i barne- og ungdomsskolen til å bli med på Kokkesprell. -
- Information
- 04 februar 2020
Restaurant Under vant ettertraktet reiselivspris
På USUS' vinterkonferanse på Lindesnes Havhotell ble årets vinner av USUS & Sparebanken Sør reiselivspris kåret i kveld. Ikke overraskende var det restaurant Under som stakk av med hedersbetegnelsen. -
- Information
- 09 januar 2020
Snart søknadsfrist for turistfiske av kongekrabbe
Turistbedrifter og reiselivsbedrifter kan nå søke Fiskeridirektoratet om tillatelse til å fangste kongekrabbe i kvoteregulert område i 2020. Nytt av året er individuelle, garanterte kvoter etter ønsket behov. -
- Information
- 14 oktober 2019
Gode blåskjell i vest og nord
Denne uken er det bra kvalitet på blåskjellene i Hordaland og Nordland. Sesongen nærmer seg slutten og prøvetakingen er avsluttet mange steder. -
- Information
- 30 september 2019
Hvor kan du spise skjell denne uken?
Denne uken må man passe på hvis man vil plukke skjell til middag. Mattilsynets blåskjellvarsel viser rødt over store deler av landet. -
- Information
- 19 august 2019
Nesten hele landet kan spise skjell
Denne uken er midt i blinken dersom du er glad i blåskjell og liknende delikatesser fra havet. Mattilsynets blåskjellvarsel viser at det er trygt å spise skjell i nesten hele landet. -
- Information
- 27 juli 2019
Stor sett trygt i sør, men ikke i nord
Hvis du er lysten på blåskjell må du huske på å sjekke blåskjellvarselet. Den kommende uken er det stort sett trygt i sør, men i nord bør du heller gå på butikken. -
- Information
- 18 juni 2019
Vær forsiktig med blåskjell
Det sies at blåskjellene er best i måneder med R i navnet, og sommeren har som kjent få av dem. Denne uken meldes det om giftige skjell flere steder i landet. -
- Information
- 07 april 2019
Et kulinarisk eventyr på Sørlandet
Det er lite som smaker bedre enn en selvfanget middag. Hos One Ocean Dive Resort i Søgne kan være med ut og dykke, plukke kamskjell og krabber – og tilberede fangsten etterpå! -
- Information
- 23 mars 2019
Se video fra Restaurant Under
Åpningen av Restaurant Under ved Lindesnes har fått stor oppmerksomhet i mediene, både hjemme og ute. Her er en video fra amerikanske Fox News' dekning av saken. -
- Information
- 20 mars 2019
Restaurant Under åpnet dørene
Restaurant Under har åpnet og er klare for å servere middag på fem og en halv meters dyp. Verdens største undervannsrestaurant har plass til 40 gjester og byr på en unik opplevelse.
ANNONSE:
DYKKEFERIE I NORGE
DYKKESENTRE & BUTIKKER
DYKKEREISER
BÅT & MARINE
FRIDYKKING & UV-JAKT
DYKKERUTDANNING/FAGSKOLER
KOMPRESSORER
UTDANNINGSORGANISASJONER