☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Nyhetsarkiv – Matauke og gourmet:
  • Husk minstemålet på kamskjell

    Kamskjellene er på sitt beste fra oktober til mars. I sommerhalvåret gyter de, og da har de litt mindre spenst og sødme – om vinteren er de en av våre største delikatesser.
  • Information
    30 november 2024

    Kråkeboller er en delikatesse

    Kråkeboller regnes av gourmetkokker som noe av det beste havet har å by på. De piggete delikatessene er på sitt beste om høsten og vinteren – og de skal helst spises rå.
  • Information
    24 november 2024

    En liten fisk med stor betydning

    Selv om den er liten er sardinen en av verdens viktigste fisker. Her hjemme sees den oftere i butikken enn i sjøen, og vil man oppleve kjempestimene de kan danne må man gjerne ut og reise.
  • Information
    23 november 2024

    Slik oppbevarer du blåskjell

    Blåskjellene er på sitt aller beste på høsten og vinteren. Her får du noen tips om hvordan du bør oppbevare ferske blåskjell, og hvordan du kan sjekke om de er for gamle.
  • Information
    23 november 2024

    Slik åpner og renser du dem

    Lurer du på hvordan du skal åpne og rense kamskjell? Her viser Smak av kysten deg én måte å gjøre det på.
  • Information
    21 november 2024

    Hva er den brune guffa i krabbene?

    Noen nøyer seg med det hvite kjøttet i klørne. Andre spiser alt. Men hva består egentlig brunmaten av – den brune gjørma som fyller krabbeskallet?
  • Information
    20 november 2024

    Grisetang er både godt og viktig

    Grisetang skaper artsrike samfunn i fjæra langs hele norskekysten, og er viktig som skjulested og yngleplass for en lang rekke arter. Den blir opptil to meter lang.
  • Information
    10 november 2024

    Introkurs i uv-jakt og havsanking

    Vil du komme i gang med undervannsjakt eller sanking av skjell, krabber og annen sjømat? Bli med på et gratis webinar hvor Martin Helseth og Ludwig Öberg forteller deg mer!
  • Information
    05 november 2024

    Stekt breiflabb i sitrussaus

    Breiflabb eller marulk er ofte å finne på menyen hos restauranter – men dykkere kan fange den selv. Prøv denne oppskriften på stekt breiflabb som passer utmerket når du skal ha gjester!
  • Information
    04 november 2024

    Kan man spise blåskjell om vinteren?

    Årets blåskjellvarsel fra Mattilsynet synger på siste verset, og prøvetakingen er i ferd med å bli avsluttet for i år. Hva gjør man om man har lyst på blåskjell – det er jo nå de er best?
  • Information
    02 november 2024

    Økt selvforsyning med nye marine arter?

    Verden står overfor en energikrise og en matforsyningskrise. Heldigvis har vi langs Norges kyst et unikt utgangspunkt for å forebygge dette gjennom å dyrke «nye» marine arter. Men det må satses for å realisere potensialet som ligger utenfor kysten vår.
  • Information
    28 oktober 2024

    Gresskarsuppe med kamskjell

    Prøv denne smakfulle gresskarsuppen servert med stekt kamskjell! Den passer perfekt på mørke høstkvelder, og kan serveres både som forrett og hovedrett.
  • Information
    27 oktober 2024

    Torskens sæd skal bli til godsaker

    Kan spermiene til torsken brukes til noe annet enn å lage nye torskebabyer? – Å jada, ifølge Nofima – de kan bli til både både mat og skjønnhetsprodukter.
  • Information
    26 oktober 2024

    Lyren er en god matfisk

    Lyren tilhører torskefamilien. Den ligner sei, men har underbitt og en mørk sidelinje som buer nedover. Den er en populær fangst blant undervannsjegere.
  • Information
    22 oktober 2024

    Husk minstemålet når du jakter

    Alle som driver med undervannsjakt må følge reglene om minstemål, på lik linje med de som fisker. Her får du oversikt over hvor stor fangsten må være.
  • Information
    21 oktober 2024

    Derfor bør ikke blåskjell fryses

    Blåskjell bør holdes levende helt frem til de dampes, grilles eller kokes. Det er enkelt å sjekke om de lever – og vil du likevel fryse dem må de dampes først.
  • Information
    19 oktober 2024

    Smørstekte kamskjell med chilisaus

    Kamskjell er en delikatesse som egner seg godt som forrett. Plukk med deg noen skjell på neste dykk, og imponer gjestene med kamskjell med sitronsmør og søt chilisaus.
  • Information
    16 oktober 2024

    Derfor er krabben best om høsten

    I løpet av våren og sommeren spiser taskekrabben seg opp for å ha nok energi til skallskifte og gyting. Det gjør krabbene bedre og mer kjøttfulle om høsten.
  • Information
    15 oktober 2024

    Selger du fisk og skalldyr privat?

    Enkelte driver ulovlig salg av sjømat på internett. Fritidsfiskere, dykkere og UV-jegere har bare lov til å omsette fisk og skalldyr gjennom et salgslag.
  • Information
    14 oktober 2024

    Ikke riv klørne av krabbene

    Forsker Gro van der Meeren mener det er en misforståelse at det ikke gjør noe om krabben mister klørne. – De vil sulte og blø i hjel om de kastes på sjøen, sier hun.
  • Information
    09 oktober 2024

    Lyr med purre i kremet saus

    Denne middagen lager nærmest seg selv i stekepannen – og lyr er lett å få tak i for uv-jegere. Oppskriften har få ingredienser, men mye smak.
  • Information
    05 oktober 2024

    Ser du forskjell på østersen?

    Flatøstersen er hjemmehørende i Norge, men bestanden er under press – ikke minst fra den invaderende slektningen stillehavsøsters. Slik ser du forskjell på de to artene.
  • Information
    01 oktober 2024

    Gratis introkurs i uv-jakt og sanking

    Vil du komme i gang med undervannsjakt eller sanking av skjell, krabber og annen sjømat? Bli med på et gratis webinar hvor Martin Helseth og Frivannsliv forteller deg mer!
  • Information
    28 september 2024

    Introkurs i uv-jakt og havsanking

    Vil du komme i gang med undervannsjakt eller sanking av skjell, krabber og annen sjømat? Nå kan du se Frivannsliv webinar om temaet i opptak, helt gratis.
  • Information
    27 september 2024

    Slik lager du blåskjell enkelt

    Er du glad i blåskjell, men usikker på hvordan du tilbereder dem? Det er så enkelt at alle kan klare det! Arne Duinker fra Havforskningsinstituttet viser deg hvordan i denne videoen.
  • Information
    26 september 2024

    Nå er kamskjellene på sitt beste

    Kamskjellene er på sitt beste om høsten og vinteren, og dykkere og fridykkere er heldige som kan ta for seg av det som mange mener er havets største delikatesse.
  • Information
    25 september 2024

    Gjelder varselet andre skjell?

    Mange lurer på om blåskjellvarselet også gjelder for o-skjell, hjerteskjell, kamskjell og stillehavsøsters. Ifølge Mattilsynet kan man stort sett spise andre skjell når blåskjellene er trygge.
  • Information
    22 september 2024

    Husk minstemål på krabbene

    Høsten er krabbetid, og både dykkere og fridykkere kan plukke så mye de vil av de velsmakende krabatene. Men vet du hva minstemålet er?
  • Information
    20 september 2024

    Vi feirer verdens paelladag!

    Den 20. september feires verdens paelladag, og da passer det perfekt med en variant med ingredienser dykkere kan skaffe selv. Prøv denne oppskriften med breiflabb, blåskjell, kamskjell og reker!
  • Information
    12 september 2024

    Har du prøvd torsk under teppe?

    Denne enkle og smakfulle gratinerte torskeretten passer fint på mørke høstkvelder. Den kan også lages med sei eller annen hvitfisk – se hva du klarer å fange!
  • Information
    07 september 2024

    Nå er krabbene på sitt beste

    Mørke kvelder betyr gjerne at det er lett å finne krabbe. De er på sitt beste utover på høsten, og dykkere og fridykkere kan heldigvis plukke så mye de vil.
  • Information
    07 september 2024

    Slik renser og tilbereder du krabbe

    Lurer du på hvordan du renser og tilbereder hel krabbe på 1-2-3? Her får du se hvor enkelt det er, steg for steg.
  • Information
    07 september 2024

    Dumpsterdiving i Indre Oslofjord

    Trodde du det bare var McDonalds som gjelder i Oslo? Erik Johan Worsøe Eriksen sanket en håndfull delikatesser i Indre Oslofjord som viser at fjorden er full av spennende sjømat.
  • Information
    06 september 2024

    Krydre høsten med tang og tare

    Sjømat er en vinner på middagsbordet, og dykkere og fridykkere kan sanke mye godt helt på egen hånd. Hva med å ta det litt lenger, og sette tang og tare på menyen?
  • Information
    06 september 2024

    Forbudt å brekke av klørne

    Det er brudd på dyrevelferdsloven å brekke klørne av krabber, for deretter å kaste dem levende på sjøen igjen. Dette opplyser Mattilsynet på sine hjemmesider.
  • Information
    28 august 2024

    Strandsnegler kan bli big business

    Franskmennene elsker dem, og nå kan de små, men tallrike strandsneglene bli en lukrativ del av den nye oppdrettsnæringen.
  • Information
    24 august 2024

    Vil ha økt minstemål på krabber

    – Minstemålet på taskekrabbe i Sør-Norge bør revurderes for å sikre bærekraftig fangst, sier krabbeforsker Snorre Bakke. Krabbene vokser saktere i nord, og de lever dypere enn tidligere antatt.
  • Information
    23 august 2024

    Kan dykkere fange sjøkreps?

    Mange lurer på om dykkere har lov til å fange sjøkreps. Vi har sjekket saken med Fiskeridirektoratet – og de bekrefter at det kan man, også med flasker på ryggen.
  • Information
    23 august 2024

    Pasta bolognese med krabbe

    Pasta bolognese er en italiensk klassiker som spises i hele verden. I denne oppskriften bruker du krabbekjøtt istedenfor kjøttdeig, som gir en god og annerledes smak.
  • Information
    17 august 2024

    Slik bedøver du krabbene

    Det er forbudt å koke dyr levende, men det er gjort unntak fra forbudet for krepsdyr. Likevel er hovedregelen at de skal bedøves før koking, opplyser Mattilsynet.
  • Information
    11 august 2024

    Blir dette sommerens slager?

    Visste du at du kan reise jorden rundt med norsk sjømat? Makrell­sandwichen Saba Sando fra Tokyo har en touch av karri og smaker nydelig!
  • Information
    11 august 2024

    Bare to prosent synes det er greit

    Å brekke av klørne på levende krabber er forbudt etter dyrevelferdsloven. I en under­søkelse fra 2009 sa 80% av dykkerne at de syntes det var greit – i dag mener bare 2% det samme.
  • Information
    10 august 2024

    Slik damper du blåskjell

    Blåskjell er en velsmakende delikatesse, og passer ekstra godt når man kan sitte ute på terrassen og nyte dem i solskinnet. Her får du noen tips til hvordan du kan tilberede dem.
  • Information
    05 august 2024

    Har du prøvd østers naturell?

    Østers naturell er en fransk klassiker som gjerne serveres med champagne. Det er først da den særegne smaken kommer til sin rett – og du kan godt bruke stillehavsøsters.
  • Information
    05 august 2024

    Kan man spise stillehavsøsters?

    Mengden av Stillehavsøsters langs kysten øker, og mange lurer på om det er trygt å spise dem. Mattilsynet får mange henvendelser om dette – her er deres svar.
  • Information
    01 august 2024

    Kan man sanke blåskjell på torsdager?

    Kan man sanke og spise blåskjell for eksempel på en torsdag når Mattilsynet offentliggjorde blåskjellvarselet fredagen i forveien?
  • Information
    31 juli 2024

    Blåskjellvarsel i ny drakt

    Mattilsynets blåskjellvarsel har fått en ansiktsløftning, og frem til oktober kan man sjekke om skjellene er trygge å spise. Noen steder sjekkes også o-skjell, knivskjell, østers og kamskjell.
  • Information
    28 juli 2024

    Slik tilbereder du albuesnegl

    Albuesneglene er tilbake mange steder, og her viser forsker Anders Jelmert hvordan du kan tilberede dem.
  • Information
    25 juli 2024

    Engelsk klassiker: Fish & chips

    Har du tenkt på at du kan reise jorden rundt med norsk sjømat? Den erkeengelske smaken av fish & chips kan du fint skape på ditt eget kjøkken.
  • Information
    16 juli 2024

    Kongekrabbe på vietnamesisk vis

    Visste du at du kan reise jorden rundt med norsk sjømat? Med kongekrabbe på vietnamesisk vis får du en kulinarisk opplevelse fra Sørøst-Asia.
  • Information
    12 juli 2024

    Streetfood: Balik ekmek fra Tyrkia

    Visste du at du kan reise jorden rundt med norsk sjømat? Sommeren er makrellsesong, og nygrillet makrell gir deg en superdigg og sunn smak av Tyrkia i sommer.
  • Information
    06 juli 2024

    Har du prøvd å lage tarechips?

    Både stortare og fingertare blir deilig sprø og salt etter litt kutting og steking – Arne Duinker viser deg hvordan!
  • Information
    01 juli 2024

    Introkurs i uv-jakt og havsanking

    Vil du komme i gang med undervannsjakt eller sanking av skjell, krabber og annen sjømat? Nå holder Frivannsliv et gratis webinar hvor du kan lære mer.
  • Information
    09 juni 2024

    Er det mindre algegift på dypet?

    – Jeg plukker blåskjell når jeg dykker. Gjelder blåskjellvarselet for skjell som lever på ca. 20 meters dyp, eller er det for skjell som lever oppe i strandsonen?
  • Information
    08 juni 2024

    Hopp i havet på sjømatens dag

    Sjømatens dag arrangeres den andre lørdagen i juni hvert år, og er en perfekt unnskyldning til å finne frem dykkerutstyret og komme seg i sjøen for å drive litt matauke.
  • Information
    06 juni 2024

    Toast Skagen fra Sverige

    Visste du at du kan reise jorden rundt med norsk sjømat? Sving innom Sverige for en deilig sommersmak med dette klassiske rekesmørbrødet.
  • Information
    31 mai 2024

    Bacalà mantecato fra Italia

    Visste du at du kan reise jorden rundt med norsk sjømat? Bacalà mantecato gir deg en delikat smak av Italia – perfekt til sommerens koldtbord!
  • Information
    30 mai 2024

    Lager kjøttdeig av sjøpunger

    Sjøpungen skulle bli dyremat, men så luktet den så godt. – Dette er verdens mest klimavennlige kjøtt, sier biolog Magnus Petersen fra Pronofa.
  • Information
    21 mai 2024

    Overvåker kamskjell på Vestlandet

    Det høstes ukjente mengder kamskjell på Vestlandet. Havforskningsinstituttet overvåker bestanden – og de har en oppfordring til fritidsdykkere.
  • Information
    06 april 2024

    Lær mer om mat i fjæra

    Arne Duinker, sjømatentusiast og forsker ved Havforskningsinstituttet forteller om hvilke arter man finner i fjæra som kan brukes som mat. La deg inspirere!
  • Information
    06 mars 2024

    Vi feirer fiskens dag!

    Fiskens dag markeres den 6. mars hvert år. Dette skjer først og fremst i fiskedisken – men vi synes at fiskene feires best ved å ta seg et dykk og lære mer om dem!
  • Information
    18 februar 2024

    Introkurs i uv-jakt og havsanking

    Vil du komme i gang med undervannsjakt eller sanking av skjell, krabber og annen sjømat? Nå tilbyr Frivannsliv et gratis webinar hvor du kan lære mer.
  • Information
    14 februar 2024

    Kan man spise pukkellaks?

    – Ja, men bare om du tar den på riktig tidspunkt, skriver Forskning.no. Nye beregninger viser at fremmedarten sannsynligvis vil fortsette å spre seg.
  • Information
    31 desember 2023

    Må vi spise snegler, sjøpung og tare?

    Bare to prosent av det vi spiser kommer fra havet. Når vi trenger mer mat i fremtiden er mulighetene størst til sjøs.
  • Information
    14 desember 2023

    I dag er det Bouillabaisse-dagen

    Den franske spesialiteten bouillabaisse er enklere å lage enn å uttale – det er rett og slett en suppe der man bruker det man har i fangstnettet! Vi feirer Bouillabaisse-dagen med en god oppskrift.
  • Information
    07 november 2023

    Vet du hva du har lov til å fange?

    Det er ikke alle som vet hvilke arter det er lov å fiske eller jakte på. Noen er totalfredet hele året, mens andre kan fanges i visse områder eller til bestemte tider.
  • Information
    03 november 2023

    FN skal vurdere sjømat-risiko

    I løpet av de siste to årene har forskerne ved Havforskningsinstituttet kartlagt hva vi vet om helse og sjømat. Hvor mye kan vi spise, og hvilke skadelige stoffer finnes i sjømat?
  • Information
    28 september 2023

    Skal utvikle nye produkter av tare

    Tare har stort brukspotensial på tvers av flere sektorer, inkludert mat, fôr, bionedbrytbar plast og landbruk. Nå skal GP Seaweed få fart på industrien.
  • Information
    27 august 2023

    Havner giftstoffer i sjømaten vår?

    Hva er egentlig miljøgifter – og hvilken skade gjør de på fisk, dyr og oss mennesker som spiser fisken?
  • Information
    28 juli 2023

    Bergens kuleste dykkeopplevelse?

    Nemo gjentar suksessen fra tidligere i år, og inviterer til en herlig dykketur lørdag 2. september. Bli med på dagstur med M/S Showboat i skjærgården utenfor Bergen!
  • Information
    07 juni 2023

    Fridykkerfestival i september

    Høstens store begivenhet for fridykkere og UV-jegere er uten tvil Fridykkerfestivalen 2023 på Radøy i slutten av september. Meld deg på i dag!
  • Information
    21 april 2023

    Gratis introkurs i uv-jakt

    Vil du komme i gang med undervannsjakt eller sanking av skjell, krabber og annen sjømat? Nå tilbyr Frivannsliv et gratis webinar hvor du kan lære mer.
  • Information
    16 april 2023

    Pål ble Månedens Havjeger

    Pål Bierman Jørgensen vant Frivannslivs aktivitetskonkurranse Havjegeren i mars. Deltakerne får poeng for forskjellige typer fangst langs hele kysten – inkludert for plastavfall.
  • Information
    30 mars 2023

    Dykk D/S Begonia med nogo attåt

    Et dykk på vraket av D/S Begonia kombinert med unike smaksopplevelser på Ægir Bryggeri i Flåm blir virkelighet når Flåmsbrygga Hotell tilbyr turer til vraket.
  • Information
    17 mars 2023

    Årets første blåskjellvarsel

    Vinteren nærmer seg slutten, og det betyr at algeoppblomstringen allerede er i gang sør i landet. Her kan du se hvor du bør la skjellene ligge i fred den kommende uken.
  • Information
    15 mars 2023

    Kajsa ble Månedens Havjeger

    Kajsa Helen Sundelin vant Frivannslivs aktivitetskonkurranse Havjegeren i februar. Deltakerne får poeng for forskjellige typer fangst langs hele kysten – ikke for den største fisken.
  • Information
    03 mars 2023

    Forskernes råd: Spis dem!

    Siden 1970-tallet har store deler av tareskogene langs kysten av Midt- og Nord-Norge blitt beitet ned av milliarder av kråkeboller. Spiser vi dem kan vi få tareskogen tilbake.
  • Information
    23 oktober 2022

    Ikke spis brunmat i Agder

    Mattilsynet melder at stikkprøvene fra krabbeskjell i Agder viser diarégift (DSP) under grenseverdien. De gir imidlertid ingen garanti for at alle krabber i området er under faregrensen.
  • Information
    20 august 2022

    Advarer mot giftige blåskjell

    Mattilsynets blåskjellvarsel viser rødt for hele Oslofjorden, Sørlandet og Rogaland. På Vestlandet og i Trøndelag er det grønt enkelte steder – sjekk før du sanker skjell.
  • Information
    06 august 2022

    Giftige blåskjell fra Hvaler til Rogaland

    Det er for tiden ikke trygt å spise blåskjell fra Oslofjorden eller på Sørlandet, advarer Mattilsynet. Det er algegift i skjellene helt fra Svenskegrensen til sør i Rogaland.
  • Information
    13 juli 2022

    Kamskjellene er friskmeldt

    Etter flere uker med rødt varsel på grunn av algegifter er kamskjellene i Øygarden vest for Bergen endelig friskmeldt, og dykkere og fridykkere kan igjen ta for seg av delikatessen.
  • Information
    20 mars 2022

    Blåskjellvarselet er i gang for 2022

    Mattilsynet varsler om algegifter i blåskjell fra midten av mars til slutten av oktober hvert år, og nå er 2022-sesongen i gang. Her får du vite mer om blåskjellvarselet.
  • Information
    05 mars 2022

    Ta steget fra fridykker til uv-jeger

    Frivannsliv tilbyr nå et gratis webinar med helt nytt innhold for deg som vil komme i gang med undervannsjakt, eller se nærmere på aktuelle produkter.
  • Information
    01 mars 2022

    Nå håndheves høstingsforskriften

    Den nye høstingsforskriften inneholder regler om hvordan fisket i sjøen skal utøves, slik som maskevidde på for eksempel garn og minstemål på fisk, stengte områder og bifangstregler.
  • Information
    22 desember 2021

    Under vil lagre levende sjømat

    Norges Forskningsråd har bevilget finansiering til et innovasjonsprosjekt i regi av restauranten Under. Formålet er å utvikle et konsept for levendelagring av marine arter.
  • Information
    17 september 2021

    NM i UV-foto: Vidvinkel uten dykker

    I klasse B i NM i Undervannsfoto konkurrerer fotografene om å ta det beste vidvinkelbildet uten dykker. Her er alle bildene, sammen med juryens kommentarer.
  • Information
    14 september 2021

    Under beholder Michelin-stjernen

    Midt under gårsdagens valgvake var det en annen prisutdeling som nok var enda viktige for mange av landets gourmetkokker – det ble nemlig delt ut Michelin-stjerner.
  • Information
    14 september 2021

    Hva er egentlig Omega-3?

    I Havforskningsinstituttets YouTube-serie «Sjømat for landkrabber» kan du lære mer om stoffer som finnes i sjømat – både næringsstoffer og stoffer vi helst ikke vil ha i oss.
  • Information
    02 september 2021

    Marmitako de Salmón Noruego

    De fleste av oss må droppe sommerens ferieplaner til utlandet, men du kan reise jorden rundt med norsk sjømat. Pannestekt laks på spansk manér er perfekt når grillværet lar vente på seg.
  • Information
    21 august 2021

    Fortsatt algegift i kamskjellene

    Som sist uke advarer Mattilsynet mot å spise kamskjell i Øygarden utenfor Bergen, fordi innholdet av algegift fortsatt er over faregrensen og kan føre til alvorlig sykdom.
  • Information
    27 juli 2021

    Grillet laksekebab med hummus

    De fleste av oss må droppe sommerens ferieplaner til utlandet, men du kan reise jorden rundt med norsk sjømat. Grillet laksekebab fra Sør-Afrika lager du på få minutter på grillen.
  • Information
    14 juli 2021

    Grillet ørret på amerikansk vis

    De fleste av oss må droppe sommerens ferieplaner til utlandet, men du kan reise jorden rundt med norsk sjømat. Grillet ørret «American style» gir deg en deilig smak av USA.
  • Information
    30 juni 2021

    Hvitfisk Xian fra Kina

    De fleste av oss må droppe sommerens ferieplaner til utlandet, men du kan reise jorden rundt med norsk sjømat. Denne retten med ingefær og vårløk gir deg følelsen av både Kina og sommer.
  • Information
    25 juni 2021

    For mye jod er ikke bra

    I Havforskningsinstituttets YouTube-serie «Sjømat for landkrabber» kan du lære mer om stoffer som finnes i sjømat – både næringsstoffer og stoffer vi helst ikke vil ha i oss.
  • Information
    09 juni 2021

    Det kan være kvikksølv i sjømat

    I Havforskningsinstituttets YouTube-serie «Sjømat for landkrabber» kan du lære mer om stoffer som finnes i sjømat – både næringsstoffer og stoffer vi helst ikke vil ha i oss.
  • Information
    24 mai 2021

    Blåskjellvarsel for 21.–28. mai 2021

    Det er tydelig at våren har kommet, for algene blomstrer flere steder langs kysten. Da må man passe på hvor man sanker blåskjell – men det er fortsatt muligheter for et herremåltid.
  • Information
    21 mai 2021

    Få støtte til kreative sjømattiltak

    Nærings- og fiskeridepartementet deler ut 3 millioner for å få flere til å spise sjømat. Dette kan være en kjempegod mulighet for dykkesentre og klubber som vil lage et spennende arrangement.
  • Information
    11 mai 2021

    Ny bok om taskekrabben

    Krabbe er en like selvfølgelig ingrediens til et skalldyrmåltid som hummer, sjøkreps, reker og blåskjell. Den har vært høyt skattet i hundrevis av år, og selv i dag er forventningene store når teinene settes og trekkes.
  • Information
    10 april 2021

    Gode muligheter for blåskjell i helgen

    Blåskjellvarselet er grønt de fleste steder langs kysten, så nå er det bare å fråtse i vei – enten du lager et spennende måltid med barna i fjæra eller et herremåltid med vin og stearinlys hjemme på lørdagskvelden.
  • Information
    14 mars 2021

    Årets første blåskjellvarsel

    Mattilsynet varsler om algegifter i blåskjell fra midten av mars til slutten av oktober hvert år, og nå har det første rådet for 2021 kommet: Spis gjerne skjell i sør, men la dem være i nord.
  • Information
    18 desember 2020

    Ikke lov å ta krabbe i Porsangerfjorden

    Vi har tidligere skrevet at dykkere har lov til å fange kongekrabbe innerst i Porsangerfjorden. Fiskeridirektoratet påpeker i en e-post at dette ikke er riktig.
  • Information
    16 desember 2020

    Advarer mot å spise fingertare

    Undersøkelser viser at fingertare kan inneholde høye nivåer av det kreftfremkallende stoffet uorganisk arsen. Mattilsynet advarer derfor mot å spise fingertare.
  • Information
    14 desember 2020

    Snart søknadsfrist for turistkvote

    Bedrifter over hele landet kan søke Fiskeridirektoratet om adgang til å fangste kongekrabbe i kvoteregulert område i 2021. Søknadsfristen er 6. januar 2021.
  • Information
    30 august 2020

    Kamskjellene i Øygarden er friskmeldt

    Etter to uker med algegift i nærheten av faregrensen, sier Mattilsynet nå at kamskjellene i Øygarden utenfor Bergen igjen er trygge å spise. Bon appétit!
  • Information
    23 august 2020

    Fortsatt algegift i kamskjellene

    Som sist uke må man være forsiktig med å spise kamskjell i Bergensområdet. Mattilsynet melder at algegiftene er nær faregrensen i varselet for 21.–28. august 2020.
  • Information
    16 august 2020

    Blåskjellvarsel for 14.–21. august 2020

    Hvitvinsdampede blåskjell med brød og aioli er for mange den ultimate sommermaten. Den kommende uken kan du plukke skjell langs store deler av kysten – men noen steder må man legge turen innom butikken.
  • Information
    14 august 2020

    Algegift i kamskjell utenfor Bergen

    I blåskjellvarselet for 14.–21. august 2020 informerer Mattilsynet om at kamskjell må spises med måte i Bergen og Øygarden. Årsaken er at algegiftene er nær faregrensen.
  • Information
    09 juni 2020

    Årets møteplass for skalldyr går digitalt

    Skalldyrkonferansen 2020 skulle arrangeres 10. juni i Oslo. På grunn av koronasituasjonen har Norges sjømatråd valgt å gjennomføre det som et digitalt arrangement i stedet.
  • Information
    25 mai 2020

    – Ikke ta sjanser om du plukker skjell

    Det er påvist våroppblomstring av alger som produserer nervegiften (PSP) langs kysten. Mattilsynet fraråder derfor de som plukker skjell til eget bruk om å ta sjanser denne uken.
  • Information
    10 mai 2020

    Sjekk før du spiser skjell

    Hvis du er lysten på blåskjell den kommende uken må du sjekke blåskjellvarselet før du sanker middagen – det er nemlig ikke alle steder langst kysten det er trygt å spise skjell.
  • Information
    01 mai 2020

    Blir makrelltaco sommerens store slager?

    Sjømatrådet vant nylig en gjev reklamepris for norsk sjømat i Japan. Reklamen for makrelltaco var ett av bidragene som falt spesielt godt i smak hos juryen.
  • Information
    14 mars 2020

    Her er årets første blåskjellvarsel

    Vinteren har gått fort, og det er ikke lenge siden vi skrev om det siste blåskjellvarselet i oktober. Nå er sesongen i gang igjen – og Mattilsynet forteller om skjellene er trygge hver fredag fremover.
  • Information
    02 mars 2020

    Bli med på tangfestival i Kristiansand

    Odderøya museumshavn og Lindesnes fyrmuseum inviterer til Seaweed Festival i Kristiansand. Her kan man lære mer om hvordan tang kan brukes i matlagingen – og det er gratis inngang for alle.
  • Information
    06 februar 2020

    Bli med på en leken sjømatkonkurranse!

    Har du barn i skolepliktig alder bør du lese videre: Fiskesprell gjentar suksessen med sin spennende oppskriftskonkurranse også for skoleåret 2019–20, og inviterer alle elever i barne- og ungdomsskolen til å bli med på Kokkesprell.
  • Information
    04 februar 2020

    Restaurant Under vant ettertraktet reiselivspris

    På USUS' vinterkonferanse på Lindesnes Havhotell ble årets vinner av USUS & Sparebanken Sør reiselivspris kåret i kveld. Ikke overraskende var det restaurant Under som stakk av med hedersbetegnelsen.
  • Information
    09 januar 2020

    Snart søknadsfrist for turistfiske av kongekrabbe

    Turistbedrifter og reiselivsbedrifter kan nå søke Fiskeridirektoratet om tillatelse til å fangste kongekrabbe i kvoteregulert område i 2020. Nytt av året er individuelle, garanterte kvoter etter ønsket behov.
  • Information
    14 oktober 2019

    Gode blåskjell i vest og nord

    Denne uken er det bra kvalitet på blåskjellene i Hordaland og Nordland. Sesongen nærmer seg slutten og prøvetakingen er avsluttet mange steder.
  • Information
    30 september 2019

    Hvor kan du spise skjell denne uken?

    Denne uken må man passe på hvis man vil plukke skjell til middag. Mattilsynets blåskjellvarsel viser rødt over store deler av landet.
  • Information
    19 august 2019

    Nesten hele landet kan spise skjell

    Denne uken er midt i blinken dersom du er glad i blåskjell og liknende delikatesser fra havet. Mattilsynets blåskjellvarsel viser at det er trygt å spise skjell i nesten hele landet.
  • Information
    27 juli 2019

    Stor sett trygt i sør, men ikke i nord

    Hvis du er lysten på blåskjell må du huske på å sjekke blåskjellvarselet. Den kommende uken er det stort sett trygt i sør, men i nord bør du heller gå på butikken.
  • Information
    18 juni 2019

    Vær forsiktig med blåskjell

    Det sies at blåskjellene er best i måneder med R i navnet, og sommeren har som kjent få av dem. Denne uken meldes det om giftige skjell flere steder i landet.
  • Information
    07 april 2019

    Et kulinarisk eventyr på Sørlandet

    Det er lite som smaker bedre enn en selvfanget middag. Hos One Ocean Dive Resort i Søgne kan være med ut og dykke, plukke kamskjell og krabber – og tilberede fangsten etterpå!
  • Information
    23 mars 2019

    Se video fra Restaurant Under

    Åpningen av Restaurant Under ved Lindesnes har fått stor oppmerksomhet i mediene, både hjemme og ute. Her er en video fra amerikanske Fox News' dekning av saken.
  • Information
    20 mars 2019

    Restaurant Under åpnet dørene

    Restaurant Under har åpnet og er klare for å servere middag på fem og en halv meters dyp. Verdens største undervannsrestaurant har plass til 40 gjester og byr på en unik opplevelse.
 
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS