Kan man spise blåskjell om vinteren?
Årets blåskjellvarsel fra Mattilsynet synger på siste verset, og prøvetakingen er i ferd med å bli avsluttet for i år. Hva gjør man om man har lyst på blåskjell – det er jo nå de er best?
Kan man spise blåskjell om vinteren?
Foto: Christian Skauge
GOURMET

Kan man spise blåskjell om vinteren?
Årets blåskjellvarsel fra Mattilsynet synger på siste verset, og prøvetakingen er i ferd med å bli avsluttet for i år. Hva gjør man om man har lyst på blåskjell – det er jo nå de er best?
  4. november 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Mattilsynets blåskjellvarsel oppdateres ukentlig fra midten av mars til ut oktober, når de tar prøver på et tredvetalls steder langs kysten.

Men blåskjell og andre skjell er best om vinteren, og mange lurer derfor på om man kan sanke skjell når det ikke er noe blåskjellvarsel.

Skjell

Ikke glem at det er andre skjell som også smaker godt! Både kamskjell og stillehavsøsters er en delikatesse – og man kan også prøve seg på hjerteskjell, strandsnegler og albueskjell. Foto: Christian Skauge


Om vinteren er det ikke noe oppdatert råd for blåskjell, men betyr det at man bør la være å spise dem? Nei, men man skal være forsiktig.

– Generelt kan blåskjell høstes og spises hele året, men marine algegifter kan forekomme året rundt, skriver Mattilsynet på sine hjemmesider.

LES OGSÅ
Kan man spise stillehavsøsters?


Skjell lever av planktonalger som de filtrerer fra sjøvannet, og enkelte alger kan inneholde gifter som samles opp i skjellene.

Planktonalger blomstrer sjelden om vinteren, men hvis skjellene inneholder mye algegifter senhøstes kan innholdet av algegifter i skjellene være høyt hele vinteren gjennom.

Gjelder blåskjellvarselet også andre skjell?


Giftsesongen for skjell varierer fra år til år og fra landsdel til landsdel. Det er ifølge Mattilsynet ikke mulig å gi angi giftsesongen for ulike deler av kysten.

Her må man altså ta sjansen, sjekke det siste blåskjellvarselet for året og vurdere hvor lenge siden det ble varslet.



Vil man være helt på den sikre siden må man stikke innom delikatessedisken dersom man vil ha hvitvinsdampede blåskjell til kveldskos.

Skjellene i butikken er sjekket for algegifter og skal være trygge året rundt. Blåskjellvarselet starter opp igjen i mars, og da kan du sjekke ditt område her.





ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Dyreliv i havet – et must for dykkere

    Boka «Dyreliv i havet» er en skattkiste for dykkere med interesse for marinbiologi. Har du den ikke i bokhyllen er det bare å sette den på ønskelisten – det er jo snart jul!

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Hold varmen når du dykker

    Når det blir vinterkaldt i sjøen er det ekstra viktig å sørge for å holde seg skikkelig varm. Det kan du gjøre med Santi elektriske varmesystemer fra Fue.no.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS