Retningslinjer for materiell til Norsk vrakleksikon
Siden det dreier seg om en artikkelserie holder vi strengt på layout, tekst og bildebruk. Vennligst les gjennom følgende før du begynner å skrive:
Tekst
Generelt bør ca. 1/3-del av teksten omhandle skipets historie, 1/3 hendelsene rundt forliset/senkingen og 1/3 om dykking på vraket – i denne rekkefølgen. Ta gjerne med noen ord om adkomst og sikkerhet på slutten. Teksten skal skrives upersonlig, dvs. ikke i «jeg» eller «vi»-form. Vi er ikke ute etter personlige skildringer eller «hvem som var med», teksten skal være objektiv og formidle de faktiske forhold. Tekstlengde 2 sider = 400 ord, 2 sider = 800 ord, 5 sider 1200 ord.
Sideantallet avgjøres av hvor gode/mange bilder som finnes tilgjengelig, samt hvor historisk viktig eller interessant vraket vurderes å være.
Vrakdata
Følgende data trengs til faktaboksen: Forlisdato (minimum årstall), dimensjoner (LxBxD og BRT), byggår og verft, dybde, vanskelighetsgrad, posisjon og dykkesenter/klubb. Andre opplysninger er også svært velkomne, og kan med fordel flettes inn i teksten.
Bilder
Det trengs minst ett stående bilde av god kvalitet. Videre 1-2 liggende bilder som egner seg i et smalt format. Se gjerne på tidligere artikler i serien. Bilder leveres ferdig redigert i 300 dpi, og må kunne trykkes på en helside/i full sidebredde. Filer leveres i JPG eller TIF via Dropbox, WeTransfer eller liknende tjeneste. Ved bruk av andres bilder må bidragsyteren innhente tillatelse fra fotografen.
Research
Bidragsyteren gjør selv research om skipet, historien og hendelsene. Det finnes en rekke bøker og nettsider godt egnet til formålet. Dykking er behjelpelig med informasjon i den grad vi sitter på noe. Gjennom et samarbeid med Erling Skjold hos Norsk Skipsvrakarkiv har vi tilgang på data. Erling Skjold brukes også til faktasjekk og korrektur av den ferdige artikkelen før denne går i trykken. Husk å oppgi hvilke kilder du har benyttet.
Honorar
Honorar Bidrag til bladet honoreres p.t. med kr 350,- pr. side for tekst og bilder. Det betales ikke honorar for sider hvor Dykking har skaffet til veie gamle skipsbilder eller tilsvarende og disse utgjør en vesentlig del av sideflaten.
Innhold Dykking 2/2020:
- DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
- VRAKDYKKING: RMS Lusitania
- UV-FOTO: Ocean Art Photo Contest
- RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
- GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
- DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
- DYKKEREISE: Ponza i Italia
- UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
- PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet
Klikk på artiklene for å lese dem, eller på forsiden for å lese hele bladet (krever abonnement).