Spiser ikke blåskjell lenger
Mandag 24. november 2025
Plastflasker og gummidekk i havet frigir kjemikalier til vannet. Mange av dem havner i vår egen næringskjede, men vi vet ikke hva effekten er.
– Forskere har identifisert mer enn 16.000 kjemiske tilsetingsstoffer i plast. Mange av dem er ikke produsentene pålagt å gjøre greie for. Utenforstående vet ikke hvorfor de er der, sier Maria Elisabetta Michelangeli til Forskning.no.
Hun tok nylig doktorgraden ved Institutt for biovitenskap ved Universitetet i Oslo, og har studert nettopp forurensning fra plast og gummi i sjøvann. Det har fått henne til å endre kostholdet sitt.
– I laboratoriet så vi at kjemiske stoffer som lakk fra plast og gummi hemmet funksjonen til immunceller hos blåskjell. Disse stoffene bygger seg opp i blåskjellene over tid. Så blåskjell spiser jeg ikke lenger, slår hun fast.
Hun tok nylig doktorgraden ved Institutt for biovitenskap ved Universitetet i Oslo, og har studert nettopp forurensning fra plast og gummi i sjøvann. Det har fått henne til å endre kostholdet sitt.
– I laboratoriet så vi at kjemiske stoffer som lakk fra plast og gummi hemmet funksjonen til immunceller hos blåskjell. Disse stoffene bygger seg opp i blåskjellene over tid. Så blåskjell spiser jeg ikke lenger, slår hun fast.
Annonse:






















