Spekkhoggere angriper hvalhai
En ny studie tyder på at en gruppe spekkhoggere i Californiagulfen har utviklet en teknikk for å jakte på og sette til livs verdens største fisk, hvalhaien.
Spekkhoggere angriper hvalhai
Foto: Kelsey Williamson/Pancaldi et al/Frontiers (CC BY 4.0)
SPEKKHOGGERE

Spekkhoggere angriper hvalhai
En ny studie tyder på at en gruppe spekkhoggere i Californiagulfen har utviklet en teknikk for å jakte på og sette til livs verdens største fisk, hvalhaien.
  Av Dykking.no
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Noen grupper av spekkhoggere, som er den største medlemmet av delfinfamilien, er kjent for å angripe haier som byttedyr. Vanligvis dreier det seg imidlertid om mindre arter.

To spekkhoggere i sørafrikanske farvann har skapt overskrifter de siste årene for å angripe hvithai, men det har ikke tidligere vært rapportert angrep på hvalhai.

Spekkhoggere

Foto: Jaime Lally/Pancaldi et al/Frontiers (CC BY 4.0)


I den sørlige delen av Californiagulfen observerte forskere en gruppe spekkhoggere som samarbeidet om å jakte på og drepe hvalhai. Dette skjedde i fire separate angrep mellom 2018 og 2024.

Nå har forskerne publisert en rapport om de unike hendelsene i det vitenskapelige tidsskriftet Frontiers in Marine Science.

LES OGSÅ
Se dokumentar om hvalhaien


I hvert av angrepene ser det ut til at spekk­hoggerne bevisst siktet mot bekkenområdet til hvalhaiene. De er ute etter den næringsrike leveren, og hvalhaien blør ihjel.

– Adferden er svært lik den man har sett hos spekkhoggere som angriper hvithai i Sør-Afrika, forteller forskerne.





Leder for gruppen av hvalhaijegere er en stor hann som heter Moctezuma, og han var involvert i tre av de fire registrerte angrepene.

Selv om Moctezuma ikke deltok i det siste angrepet, hadde hunnene som utførte drapet tidligere blitt sett sammen med ham. Dette tyder på at spekkhoggerne har lært seg en teknikk for å drepe hvalhaiene.

Spekkhoggere

Foto: Kelsey Williamson/Pancaldi et al/Frontiers (CC BY 4.0)


I den første hendelsen i 2018 nærmet en åtte meter lang spekkhoggerhann – senere identifisert som Moctezuma – seg en rundt fem meter lang ung hvalhai som fortsatt var i live, men som fløt opp ned i overflaten.

Hvalhaien var tydelig skadet, og Moctezuma fortsatte å ramme undersiden helt til en stor sky av blod kom til overflaten. Da spekk­hoggeren svømte sin vei sank hvalhaien ut av syne.

Angrep

Foto: Kelsey Williamson/Pancaldi et al/Frontiers (CC BY 4.0)


Lignende adferd ble observert i juni 2021 og april 2023. I mai 2024 ble fire hunner og en ung hann filmet mens de jaktet på og drepte en hvalhai.

I alle fire tilfellene var hvalhaiene ungdyr som ble anslått til å være 5–6 meter lange, og spekkhoggerne gikk alltid til angrep mot det sårbare bekkenområdet.

Voksne hvalhaier, som i snitt er 12–13 meter lange, utgjør et formidabelt bytte for spekk­hoggerne – selv om de er forsvarsløse.

SE VIDEO
Unik jaktmetode hos spekkhogger


Forskerne tror at Moctezuma og de andre spekkhoggerne i gruppen med overlegg retter seg mot unge hvalhaier fordi de er et lettere bytte.

På ryggen er hvalhaiens hovedpulsåre beskyttet av en tykk muskelmasse, mens i bekkenområdet er den bare beskyttet av haiens hud.

Hvalhaien er en vennlig kjempe


Dette har spekkhoggerne i Californiagulfen tydeligvis lært seg, siden de konsekvent setter inn angrepet nettopp på dette stedet.

Gruppen med spekkhoggere jakter ifølge forskerne ikke utelukkende på hvalhai, men har også blitt observert å jakte på djevelrokker, oksehaier og svarttipphaier.



Å studere spekkhoggernes vaner er komplisert, og forskerne kan derfor ikke med sikkerhet si om denne gruppen har spesialisert seg på å jakte utelukkende på bruskfisk.

I så fall representerer de kanskje en helt ny økotype av spekkhoggere. Ifølge forskerne kreves det ytterligere studier for å kunne si dette med sikkerhet.





ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Ta Advanced-kurs hos OFDS

    Har du tatt grunnkurs i dykking? Ta et skritt videre og bli med på et PADI Advanced Open Water Diver-kurs hos Oslofjorden Dykkesenter i februar!

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Rusten? Se gratis webinar nå

    Er det lenge siden du var i vannet? Er du litt usikker på teorien? Her kan du se et gratis oppfriskningskurs på nett – laget for deg som dykker med flasker på ryggen!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS