Se korallrevet minutt for minutt
Havforskningsinstituttet har gjort en helsesjekk på Tislerrevet i Ytre Oslofjord. Her kan du bli med forskerne ned på dypet og se video av korallrevet.
Se korallrevet minutt for minutt
En brosme på Tislerrevet. Foto: Mareano (public domain)
KORALLER

Se korallrevet minutt for minutt
Havforskningsinstituttet har gjort en helsesjekk på Tislerrevet i Ytre Oslofjord. Her kan du bli med forskerne ned på dypet og se video av korallrevet.
  Av Dykking.no
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Noen av disse områdene har aldri vært undersøkt før, sier toktleder og forskningssjef Frithjof Moy til hi.no.

Sammen med kolleger fra Havforsknings­instituttet dykker han denne uken ned under overflaten i ytre Oslofjord, nærmere bestemt i Ytre Hvaler nasjonalpark.

Svamp og koraller

Svamp og koraller på Tislerrevet. Foto: Havforskningsinstituttet


Her skal de kartlegge og undersøke korallene som lever i fjorden og undersøke spor av menneskelig aktivitet på havbunnen.

En av lokasjonene er det ca. 1.200 meter lange og 200 meter brede Tislerrevet, som ble oppdaget i 2002. Det er et av Norges største kystnære korallrev.

LES OGSÅ
Fant digert korallrev på Vestlandet


Da det store kaldtvannskorallrevet ble kartlagt første gang i 2002, fant forskerne over 500 levende korallkolonier i forskjellige størrelser.

Nå besøker de revet på nytt, og strømmer de kartleggingen direkte. Her kan du se opptak av sendingen fra Tislerrevet:





Som korallrev flest består Tislerrevet av både levende og døde koraller. Nye koraller vokser videre på ryggen av gamle korallskjeletter, og slik bygges korallrevene opp gjennom tusenvis av år.

Tislerrevet ligger på mellom 74 og 160 meters dyp, og antas å være omkring 8.000 år gammelt. Det er hjem for en rekke fiskearter, krepsdyr og svamper.

LES OGSÅ
Koraller bruker lyd for å bygge rev


– Dette er første gang det blir utført en helsesjekk på dette korallrevet, sier havforskar Tina Kutti, som er ansvarlig for «legetimen» til Tisler-korallene.

En helsesjekk for koraller har flere trinn: Først skal havforskerne vurdere tilstanden til korallrevet visuelt for å finne ut om korallene ser friske ut.

Korallrev blir utvalgt naturtype


Nasjonalparken har gitt Kutti lov til å samle inn små fragmenter av levende koraller. Disse samles forsiktig inn med ROV, og oppe på dekk settes de i et inkubasjonskammer – en liten «korallkuvøse».

– Vi skal ta pulsen på korallene. Vi skal måle hvor mye oksygen de tar opp, og hvor mye avfallsprodukter de produserer, forklarer Kutti.



Det andre hovedformålet med toktet er å undersøke det menneskelege fotavtrykket på havbunnen. Da Tislerrevet ble oppdaget i 2002, var det allerede skadet.

To år senere ble det innført trålforbud for å bskytte korallene. På dette toktet håper forskerne å se effekter av trålforbudet.



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Lær mer om nakensnegler

    Den 7. utgaven av boka «Dyreliv i havet» er en skattkiste for dykkere med interesse for marinbiologi. Den finnes både i trykt utgave og som eBok, og det er bare én ting å gjøre: Løp og kjøp!

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Er du klar for vinterkulda?

    Når det er vinterkaldt i sjøen er det ekstra viktig å sørge for å holde seg skikkelig varm. Det kan du gjøre med Santi elektriske varmesystemer fra Fue.no.
Siste videoer:
Annonse:
Annonse:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS