Her er noen tips til krabbesesongen

Når det blir mørkt om kvelden er det et tegn på at krabbesesongen starter. Nå er krabbene på sitt beste fremover, og dykkere kan heldigvis plukke så mye de vil.

Her er noen tips til krabbesesongen
Nå er krabbene på sitt beste fremover, så kom deg i vannet og hent litt luksusmat!

GOURMET

MATAUKE



Her er noen tips til krabbesesongen

Når det blir mørkt om kvelden er det et tegn på at krabbesesongen starter. Nå er krabbene på sitt beste fremover, og dykkere kan heldigvis plukke så mye de vil.

  5. september 2020
Mange elsker krabber, og siden sesongen er i gang har vi funnet frem litt nyttig informasjon om hvordan du skal koke og rense krabbene.

Det er bare å ta for seg – slik denne fridykkeren gjør:





Nå er krabbene på sitt beste

Kvaliteten på krabbene kan variere. Når de har tæret på opplagsnæringen gjennom vinteren er de relativt tomme og ubrukelige som mat. Det samme gjelder krabber som nylig har skiftet skall, skriver nettstedet Smak av Kysten.

Utover sommeren er krabbene aktive, finner mer føde og bygger opp igjen energilagrene, og de har vanligvis høy kvalitet på sensommeren og utover høsten. Der det er for mye krabbe kan likevel fødetilgangen bli for dårlig, slik at de ikke er fulle.

Sesongkalender

Krabbene er på sitt beste i september og oktober, følge nettsiden Sesongkalender.no. Illustrasjon: Stein Mortensen


Rensing og koking

Uansett om du har fanget krabbe selv eller kjøpt den i fiskedisken er det om å gjøre å få ut mest mulig av det deilige krabbekjøttet når du renser dem. Du må også huske på å fjerne den berømmelige paven.

Men før du kommer så langt må krabbene kokes, og her er det delte meninger om hva som er den beste måten å gjøre det på.

Forskerne innrømmer at de har for lite informasjon til å si sikkert hvilken metode som er mest human.

Krabber

Mattilsynet oppfordrer folk til å bedøve eller avlive krabbene før koking. Da kaster de som regel heller ikke klørne.


Koking av krabber

Å slippe levende krabber i kokende vann er den tradisjonelle måten å koke krabber på. Mattilsynet mener at dette kan være dyreplageri, og anbefaler at krabbene bedøves eller avlives før koking.

I industrien bedøves krabbene noen minutter i isvann, men dette er lite praktisk hjemme.

Mattilsynet oppfordrer til at man bruker en skarp kniv og kløyver hodet fra munnpartiet midt mellom øynene og ca. to centimeter bakover.


Taskekrabbe

Etter et oppkok skal krabbene koke i 20–25 minutter. La dem ligge på ryggen og avkjøle seg, da bevarer du mest mulig væske inni skallet.


Slik renser du krabber

På nettstedet www.krabbe.no finner du gode tips og råd, flere spennende oppskrifter og nyttige fakta om taskekrabben.

Krabben har skjelettet utenpå kroppen, og innenfor skallet skjuler det seg en kulinarisk godbit. Det saftige kjøttet smaker kjempegodt, og det er om å gjøre å få ut mest mulig av det.

Her ser du hvordan:





Fisker du med teiner?

Hvis du fisker krabbe med teiner, så husk at disse skal ha en fluktåpning, og skal merkes med navn og telefonnummer. Det er viktig å sørge for at teinene har skikkelig tau og blåse, og at man unngår å plassere dem der det er mye båttrafikk.

Blir teinene borte kan de bli stående i sjøen og fiske videre år etter år – såkalt spøkelsesfiske. Meld fra om tapt og funnet fiskeutstyr i Fiskeridirektoratets app «Fritidsfiske».
Les også disse sakene:
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

  • Er du interessert i dykkehistorie?

    Norsk Dykkehistorisk Forening er en interesseorganisasjon som arbeider for at et yrke, en hobby, en del av det norske forsvaret, eller en vitenskap skal få belyst og bevart sin historie.

ANNONSE:

ANNONSE:

ANNONSE

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

  • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
  • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
  • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
  • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
  • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
  • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
  • DYKKEREISE: Ponza i Italia
  • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
  • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Servicekampanje på VideoRay

    Hvis du bruker VideoRay til inspeksjonsarbeidet, har du nå muligheten til å få en kostnadsfri sjekk, funksjonstest og tilstandsrapport på utstyret ditt.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS