Fisk på lykkepiller bryr seg ikke om fare
Store mengder legemidler havner i naturen. Forskning viser at antidepressiva kan føre til at fisk ikke reagerer på rovdyr de møter i sine naturlige miljøer.

Illustrasjon: Alexander Francis Lydon (public domain)
Fisk på lykkepiller bryr seg ikke om fare
Store mengder legemidler havner i naturen. Forskning viser at antidepressiva kan føre til at fisk ikke reagerer på rovdyr de møter i sine naturlige miljøer.
24. september 2024
Dette forteller Erik Höglund, seniorforsker ved Norsk institutt for vannforskning, NIVA, i en pressemelding.

LES OGSÅ
Høye nivåer av legemidler i krepsdyr
Disse legemidlene skrives ut i stort omfang, noe som vises ved at forskere har påvist dem i naturen. Antidepressiva fungerer ikke bare på mennesker, men på alle virveldyr.
Forskerne er bekymret for at dette kan føre til adferdsendring hos blant annet fisk, og har utført forsøk for å undersøke effekten.

Forskerne brukte trepigget stingsild (Gasterosteus aculeatus) i studien, fordi den trives både i sjøen og i ferskvann. Foto: Gilles San Martin (CC BY-SA 2.0)
– Antidepressive legemidler og andre kjemiske substanser kan påvirke dyrs nervesystem og lede til adferdsendringer hos enkelte arter, som igjen fører til effekter på økosystemnivå, forteller Höglund.
Forskerne «dopet» stingsild med citalopram, et stoff som en vanlig i antidepressiva. Resultatene bekreftet mistanken om adferdsendringer.

HØR PODCAST
Resistente bakterier spres i havet
Vanligvis reagerer fisken umiddelbart på silhuetten av en måke, men i forsøket brydde den seg mindre om den potensielle faren. Responsen ble jevnt dårligere etter hvert som citalopram-dosen økte.
Forskerne brukte stingsild til forsøket fordi den trives i både sjø-, brakk- og ferskvann, og spiller en viktig økologisk rolle ved å spise bunndyr og zooplankton. Den er også viktig som mat for større rovfisk.

Dødelig cocktail tar livet av hoppekreps
Målet med studien, som er publisert i Science of The Total Environment, var å undersøke om det var mulig å bruke stingsildens respons til predatorer for å gi en pekepinn på om et økosystem er påvirket av utslipp av antidepressiva.
– Resultatene viste en redusert fluktreaksjon hos normal, villfanget fisk når den var eksponert for citalopram. Fiskene ble utsatt for en skygge nedenfra og en ovenfra for å etterligne angripende fisk og måker, sier Höglund.
Et av de store problemene med medisinrester er at de er svært vanskelige å fjerne i renseanlegg, og store mengder slippes derfor ut i havet.
Omtrent 30 prosent av alle kjemikalier som brukes kommersielt kan forårsake forandringer i nervesystemet hos dyr.