Så mange bardehvaler finnes det
Har du noen gang lurt på hvor mange arter bardehval det finnes, hvor de lever og hvordan de skaffer seg mat? Her får du vite mer om havets fredelige kjemper.
Så mange bardehvaler finnes det
Foto: Brandon Cole/Wikipedia (CC BY 2.0)
HVAL

Så mange bardehvaler finnes det
Har du noen gang lurt på hvor mange arter bardehval det finnes, hvor de lever og hvordan de skaffer seg mat? Her får du vite mer om havets fredelige kjemper.
  21. september 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Bardehvalene lever av krill, plankton og småfisk som de filtrerer gjennom bardene, spesielle børsteliknende plater i overkjeven. I motsetning til tannhvalene har de ikke tenner.

Det finnes 15 arter bardehvaler i verden, og sju av dem forekommer i norske farvann. Denne videoen gir en fin oversikt over hvor de forskjellige artene lever:Obs! Spermhvalen er ikke en bardehval, men en tannhval. Video: Gilles Delhaye/YouTube


Bardehvalene fanger hovedsakelig mat på to måter: Retthvalene, som har mange lange og fine barder, svømmer sakte gjennom vannet og filtrerer ut hoppekreps, krill og annet plankton.

Finnhvalene svømmer i 40-50 km/t med åpen munn mot byttet, og fyller strupen med opptil 60 m³ vann. Deretter siles vannet gjennom bardene, og plankton, krill og småfisk svelges.Gråhvalen bruker en helt egen teknikk, og finner i hovedsak føden på havbunnen der den virvler opp bunnslammet og filtrerer ut det som kan spises.

Den er også kjent for den opptil 20.000 km lange vandringen de gjør i Stillehavet, mellom vinterbeitet og parings- og kalveplassene sommerstid.

Det finnes seks slekter av bardehvaler: Balaena (grønlandshval), Eubalaena (retthvaler), Balaenoptera (finnhvaler), Megaptera (knølhvaler), Eschrichtius (gråhval) og Caperea (dvergretthvaler).

Svært mange av bardehvalene finnes i norske farvann. Her er en liste over alle artene, linket til Store norske leksikon eller Wikipedia:

Art Norsk navn
Balaena mysticetus Grønlandshval
Eubalaena australis Sørkaper
Eubalaena glacialis Nordkaper
Eubalaena japonica Stillehavsretthval
Balaenoptera physalus Finnhval
Balaenoptera borealis Seihval
Balaenoptera brydei Brydehval
Balaenoptera edeni Dvergbrydehval
Balaenoptera omurai Omurahval
Balaenoptera musculus Blåhval
Balaenoptera acutorostrata Vågehval
Balaenoptera bonaerensis Sørlig vågehval
Megaptera novaeangliae Knølhval
Eschrichtius robustus Gråhval
Caperea marginata Dvergretthval
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Nudibranch Safari 2024 på Gulen

    Nakensneglesafarien på Gulen Dykkesenter er den viktigste møteplassen for entusiaster og eksperter. Den tolvte utgaven av workshopen arrangeres i april neste år.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • – Vi gjør service for alle dykkere

    Gass og Pusteservice i Drøbak er ikke bare et servicesenter for yrkesdykkere og dykkebransjen – de tar imot ventilsett og flasker fra alle dykkere. Kanskje det er på tide med litt vedlikehold?
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS