Forventer negative effekter
Utslippene av kobber fra oppdrettsanlegg er så store at forskerne forventer negative effekter på organismer rundt anleggene.
Forventer negative effekter
Foto: Christian Skauge
HAVMILJØ

Forventer negative effekter
Utslippene av kobber fra oppdrettsanlegg er så store at forskerne forventer negative effekter på organismer rundt anleggene.
  6. november 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
I oppdrettsnæringen brukes kobber for å impregnere merdene og hindre uønsket påvekst som for eksempel hydroider, blåskjell og sjøpunger.

Dette hindrer vanngjennomstrømmingen i merdene og skaper problemer for oppdrettsfisken. Kobber er giftig for disse organismene – men fører også til utslipp.

Giftdumping dreper rekene


– Utslippene av kobber fra nøtene er i en slik størrelsesorden at vi forventer at det kan påvirke marine organismer, sier Bjørn Einar Grøsvik ved Havforskningsinstituttet

Påvirkningen er for det meste lokal og skjer i et begrenset området, men siden lokalitetene brukes over mange år kan effekten være langvaring.

LES OGSÅ
Bunnstoff bidrar til forurensning


Kobberforbruket i oppdrettsnæringen er stort. Ifølge Havforskningsinstituttet ble det omsatt 1.698 tonn kobber til antibegroingsmidler i 2019.

Havforskningsinstituttet har laget en rapport på oppdrag fra Fiskeridirektoratet der de oppsummerer den tilgjengelige kunnskapen om utslipp av kobber.

Dødelig cocktail tar livet av hoppekreps


Fiskeridirektoratet jobber samtidig med å skaffe seg oversikt over lokaliteter med høye kobberkonsentrasjoner, og lokaliteter hvor det mangler målinger av kobber.

– I første omgang vil disse lokalitetene følges opp med pålegg om måling av kobber der hvor det tidligere ikke er utført slike målinger i sedimentet, opplyser Fiskeridirektoratet.



Studier på sukkertare har vist at kobber i vannmassene kan nedsette tareplantenes evne til å bli fertile og redusere vekst hos nye planter.

– Da vi undersøkte blåskjell som var utsatt for kobber fant vi endringer i fordøyelseskjertlene til skjellene, forteller Bjørn Einar Grøsvik.





ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Dyreliv i havet – et must for dykkere

    Boka «Dyreliv i havet» er en skattkiste for dykkere med interesse for marinbiologi. Har du den ikke i bokhyllen er det bare å sette den på ønskelisten – det er jo snart jul!

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Hold varmen når du dykker

    Når det blir vinterkaldt i sjøen er det ekstra viktig å sørge for å holde seg skikkelig varm. Det kan du gjøre med Santi elektriske varmesystemer fra Fue.no.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS