Forventer negative effekter
Utslippene av kobber fra oppdrettsanlegg er så store at forskerne forventer negative effekter på organismer rundt anleggene.
Forventer negative effekter
Utslippene av kobber fra oppdrettsanlegg er så store at forskerne forventer negative effekter på organismer rundt anleggene.
6. november 2024
Dette hindrer vanngjennomstrømmingen i merdene og skaper problemer for oppdrettsfisken. Kobber er giftig for disse organismene – men fører også til utslipp.
Giftdumping dreper rekene
– Utslippene av kobber fra nøtene er i en slik størrelsesorden at vi forventer at det kan påvirke marine organismer, sier Bjørn Einar Grøsvik ved Havforskningsinstituttet
Påvirkningen er for det meste lokal og skjer i et begrenset området, men siden lokalitetene brukes over mange år kan effekten være langvaring.
LES OGSÅ
Bunnstoff bidrar til forurensning
Kobberforbruket i oppdrettsnæringen er stort. Ifølge Havforskningsinstituttet ble det omsatt 1.698 tonn kobber til antibegroingsmidler i 2019.
Havforskningsinstituttet har laget en rapport på oppdrag fra Fiskeridirektoratet der de oppsummerer den tilgjengelige kunnskapen om utslipp av kobber.
Dødelig cocktail tar livet av hoppekreps
Fiskeridirektoratet jobber samtidig med å skaffe seg oversikt over lokaliteter med høye kobberkonsentrasjoner, og lokaliteter hvor det mangler målinger av kobber.
– I første omgang vil disse lokalitetene følges opp med pålegg om måling av kobber der hvor det tidligere ikke er utført slike målinger i sedimentet, opplyser Fiskeridirektoratet.
Studier på sukkertare har vist at kobber i vannmassene kan nedsette tareplantenes evne til å bli fertile og redusere vekst hos nye planter.
– Da vi undersøkte blåskjell som var utsatt for kobber fant vi endringer i fordøyelseskjertlene til skjellene, forteller Bjørn Einar Grøsvik.