Tare kan gi sunnere brød
Nofima har publisert en rapport som viser at tare kan gi sunnere brød. Taren øker innholdet av jod som er viktig for skjoldbruskkjertelen hos voksne og hjernens utvikling blant barn og unge.
Tare kan gi sunnere brød
1–2% tare i brødet påvirker ikke smak og gjør brødet sunnere. Illustrasjonsfoto: Joe Urrutia, Nofima
FORSKNING

Tare kan gi sunnere brød
Nofima har publisert en rapport som viser at tare kan gi sunnere brød. Taren øker innholdet av jod som er viktig for skjoldbruskkjertelen hos voksne og hjernens utvikling blant barn og unge.
  23. desember 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Studien viser at det er mulig å tilsette inntil 1–2% tare i brødet uten at det påvirker brødets sensoriske egenskaper negativt, skriver Nofima i en pressemelding.

Da forskerne tilsatte lett kokt (blansjert) tare gav det brødet en svak grønnaktig farge og en mild sjølukt, men påvirket ikke teksturen.

LES OGSÅ
Inspirasjon: Lær mer om mat i fjæra


Da forskerne brukte tare som ikke var blansjert, ble det nesten ingen merkbar forskjell i farge eller lukt sammenlignet med vanlig brød.

Mange får for lite jod i kostholdet, men for mye kan være skadelig. Tare er rik på jod, og ved å tilsette riktig mengde i brød, kan man bidra til at folk får akkurat passe mengde av dette viktige stoffet.

Anne Rieder

Anne Rieder er en av Nofima-forskerne som har skrevet rapporten. Foto: Nofima


Forskerne understreker at det er viktig å ikke overskride anbefalt daglig inntak av jod, og at det derfor er nødvendig å kontrollere mengden tare som tilsettes i brødet.

Andre kilder til jod er hvitfisk som torsk og hyse, melk, yoghurt og brunost.

 
Annonse:


Nofima har også jobbet med behandlingsmåter for å redusere jodinnholdet i tare, slik at man kan bruke mer tare i mat, blant annet som smaksforsterkere.

Forskningen ble finansiert gjennom Norwegian Seaweed Biorefinery Platform-prosjektet, som har fått støtte fra Norges forskningsråd.





ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Ta PADI Open Water i Halden i juni

    Hvis vil begynne å dykke, så er det første skrittet å ta et PADI Open Water grunnkurs. Hos Halden Dykkersenter kan du lære å nyte verden under vann i juni!

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Gullholmentreff med Dykkerhuset

    Dykkerhuset i Moss inviterer til det tradisjonsrike dykketreffet på Gullholmen utenfor Jeløya, som arrangeres for 15. gang. Bli med på en trivelig helg med fin dykking!
Siste videoer:
Annonse:
ANNONSE:
Annonse:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS