Dypvannsfisk er bra for helsen
Nye forskningsfunn viser at arter av dypvannsfisk som laksesild og lysprikkfisk kan være en kilde til nye medisiner og helsebringende ingredienser. Disse lite utnyttede, lavtrofiske fiskeartene kan inneholde unike stoffer som kan være bra for helsen vår.
Dypvannsfisk er bra for helsen
Foto: Jeff Drazen (CC BY-SA 4.0)
FORSKNING

Dypvannsfisk er bra for helsen
Nye forskningsfunn viser at arter av dypvannsfisk som laksesild og lysprikkfisk kan være en kilde til nye medisiner og helsebringende ingredienser. Disse lite utnyttede, lavtrofiske fiskeartene kan inneholde unike stoffer som kan være bra for helsen vår.
  Av Nofima
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Forskere ved Nofima har, i samarbeid med andre europeiske forsknings­institusjoner i Irland og Spania, gjort nye funn i utforskningen av dypvannsfisk.

Studien ble nylig publisert i det anerkjente vitenskapelig tidsskriftet Marine Drugs.

Laboratorium

Laksesild hydrolyseres hos Nofima i Bergen. Denne type hydrolysat ble evaluert i studien. Foto: Sissel Albrektsen/Nofima


Dette studiet genererte bioaktive hydrolysater, det vil si proteiner brutt ned til mindre peptider, i dyphavsfisken.

Forskerne undersøkte om hydrolysatene kunne ha biologiske effekter ved å teste de på laboratoriet i såkalte «in vitro bioassays».

Deretter ble de bioaktive peptidene identifisert ved å bruke avanserte masse-spektrometri metoder.

LES OGSÅ
Førdefjorden: Rikere enn tidligere antatt


Studiet har identifisert spesielle proteinfragmenter i mesopelagisk dypvannsfisk som kan ha betennelsesdempende egenskaper.

Disse små peptidene kan potensielt brukes til å lage nye medisiner mot smerte og kroniske betennelsestilstander.

Stoffene har også potensial for å påvirke blodtrykk og blodsukker på en positiv måte.

Dypvannsfisk

Lysprikkfisk, hentet fra verket «Poissons provenant des campagnes du yacht Princesse-Alice» fra 1911. Illustrasjon: Emma Kissling (public domain)


I tillegg har noen av peptidene vist seg å ha en umami-smak, som er den femte grunnsmaken og beskrives som «kjøttfull» og «smakfull».

For matprodusenter kan stoffer som gir fyldig smak være særlig interessante for å gjøre produkter mer smakfulle.

Fra før er det kjent at ulike arter i havet kan gi umami-smak. Et eksempel på dette er tunikater, ofte kalt sekkedyr eller sjøpung.

LES OGSÅ
Lager kjøttdeig av sjøpunger


– Dette er spennende funn som viser at også dypvannsfisk kan være en kilde til sunne bioaktive ingredienser, sier Sissel Albrektsen, seniorforsker ved Nofima og medforfatter av studiet.

Det er nylig vist at fiskemel og ensilasje produsert fra mesopelagisk dypvannsfisk også gir svært god vekst når de brukes som protein og fettrike ingredienser i fôr til laks.

Fiskemel fra laksesild inneholder høye nivå av verdifulle fettsyrer og fosfolipider som også ga positive helseeffekter i laksetarmen.

Sissel Albrektsen

Seniorforsker Sissel Albrektsen. Foto: Bjørn Erik Larsen/Nofima


I dette studiet fikk smålaks fôr med varierende andeler fiskemel fra kolmule (kontrollfôr), og fôr der kolmulemelet ble erstattet med enten mel eller ensilasje fra mesopelagisk fisk.

– Laksen vokste veldig godt og hadde god appetitt på alle fôr. Det var et veldig bra forsøk der vi måtte stoppe forsøket en uke før planlagt, fordi fisken vokste så fort, sier Sissel Albrektsen.

LES OGSÅ
Middag fra 1.000 meters dyp


Forskernes nye funn kan være gode nyheter for norsk fiskeindustri. Mesopelagisk dypvannsfisk er en lite utnyttet ressurs, og denne forskningen sier noe om potensialet for å skape nye produkter og markeder.

– På sikt kan dette gi økt verdiskaping og nye arbeidsplasser langs kysten, skriver Nofima.

Forskningen viser hvordan marine ressurser kan utnyttes på en bærekraftig måte. Ved å finne nye bruksområder for mesopelagisk dypvannsfisk kan belastningen på tradisjonelle fiskebestander reduseres.

Forvandles raskt til gugge


Artene som inngår i forsøkene, er laksesild og lysprikkfisk. Laksesild er en liten sølvblank fisk som blir opptil syv centimeter.

Det er flere arter av lysprikkfisk, og de varierer i lengde. Den vanligste arten langs Norskekysten er Nordlig lysprikkfisk som blir opptil 11 centimeter.

Både laksesild og lysprikkfisk defineres som dypvannsfisk, eller mesopelagiske arter som det ofte benevnes som. Disse holder til på havdyp mellom 200 og 1.000 meter.



Totalt er det 250 ulike mesopelagiske arter. Volumet av disse artene er usikkert, men estimat ligger mellom 600 og noen tusen millioner tonn – noe som er mye mer enn verdens årlige villfiskfangst.

Selv om resultatene er lovende, er det fortsatt endel utfordringer som må løses for å kunne realisere et kommersielt og bærekraftig mesopelagisk fiskeri.

Dette gjelder blant annet kartlegging av bestander, lokalisering av hvor dypvanns­fisken befinner seg, samt utfordringer med fangst, råstoffhåndtering og konservering.





ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Ta Advanced-kurs hos OFDS

    Har du tatt grunnkurs i dykking? Ta et skritt videre og bli med på et PADI Advanced Open Water Diver-kurs hos Oslofjorden Dykkesenter i februar!

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Rusten? Se gratis webinar nå

    Er det lenge siden du var i vannet? Er du litt usikker på teorien? Her kan du se et gratis oppfriskningskurs på nett – laget for deg som dykker med flasker på ryggen!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS