Slik oppbevarer du blåskjell

Sommeren er høysesong for høsting av blåskjell. Her får du noen tips om hvordan du bør oppbevare ferske blåskjell, og hvordan du kan sjekke om de er for gamle.

Slik oppbevarer du blåskjell
Foto: Mogens Petersen/Pixabay

GOURMET



Slik oppbevarer du blåskjell

Sommeren er høysesong for høsting av blåskjell. Her får du noen tips om hvordan du bør oppbevare ferske blåskjell, og hvordan du kan sjekke om de er for gamle.

  25. juni 2020
Skjell smaker alltid best når de er ferske. Blåskjell skal være levende helt frem til damping eller annen behandling. Skjell du kjøper i butikken er ikke alltid merket med en «best før»-dato, men de skal ha en pakkedato.

Legg dem gjerne på is

Holdbarheten for levende skjell er avhengig av hvordan de blir oppbevart. Levende skjell bør lagres ved temperaturer mellom 0 og 10 ºC. Lengst holdbarhet oppnår man ved å lagre dem ved laveste temperatur. Lagring i kjøleskap gir kortere holdbarhet enn lagring på is.

Skjellene skal ikke fryses, så det skal bare være is under skjellene, ikke over. Dersom de blir oppbevart riktig viser erfaringer at skjell kan oppbevares i inntil ti dager, skriver Mattilsynet.





Legg gjerne blåskjellene på is – men de skal ikke fryses. Det går også fint å oppbevare dem i kjøleskap. Har du mulighet kan de også lagres i et nett i sjøen.


Sjekk at skjellene lever

Kontrollér alltid at skjellene er levende før du tilbereder dem, uansett hvor lenge de har vært oppbevart. Dette kan du sjekke ved å gi dem en rask dusj med kaldt vann fra springen.

Skjell som ikke lukker seg er døde, og hvis det er mange av dem kan de være for gamle. Døde skjell kan overføre dårlig smak og lukt til de andre skjellene. Skjell som ikke åpner seg når de blir dampet skal heller ikke spises.

Husk å sjekke blåskjellvarselet for ditt område før du plukker skjell! Du finner oppdatert informasjon på Mattilsynets blåskjellvarsel.

Kilde: Mattilsynet


ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

  • Ta dykkekurs hos Nærøydykk i sommer

    Etterspørselen etter dykkekurs har ikke vært større på flere år, og det er tydelig at mange skal ta ferien her hjemme i år. Nå kan du ta sommerkurs hos Nærøydykk fra 23.–26. juli.

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

  • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
  • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
  • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
  • FORSKNING: Sjøpølser
  • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
  • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
  • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
  • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
  • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
  • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS