Utdypingen i Raftsundet har startet
Kystverket har startet utdypnings­arbeid i Raftsundet i Lofoten. Det skal fjernes om lag 33.000 kubikkmeter masse, og to dykkesteder blir berørt.
Utdypingen i Raftsundet har startet
I fjor ble Småskallan og Molldøra utdypet – nå står Raftsundet for tur. Foto: Espen Mortensen, Kystverket
FARLED

Utdypingen i Raftsundet har startet
Kystverket har startet utdypnings­arbeid i Raftsundet i Lofoten. Det skal fjernes om lag 33.000 kubikkmeter masse, og to dykkesteder blir berørt.
  17. juni 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Utdypningen i Raftsundet omfatter i utgangs­punktet to mudringslokaliteter, Trangstømmen og Gunnarbåten like nord om Raftsundbrua.

– Anleggsarbeidet er ventet å være ferdig i løpet av august, skriver Kystverket i en pressemelding.

LES OGSÅ
Farleden i Molldøra er åpen igjen


Raftsundet er et populært dykkested, og både Trangstrømmen og Gunnarbåten besøkes av dykkere. Det er fare for at arbeidene kan ødelegge havbunnen i lang tid fremover.

Trangsundet er langt, og vil sannsynligvis bli mindre berørt med tanke på dykking i forhold til Gunnarbåten. Sistnevnte er holmen som ligger rett under broen helt nord i Raftsundet.

Raftsundet

Klikk på bildet for å se området i Google Maps.


Kystverket opplyser at det skal fjernes om lag 18.000 kubikkmeter morene og løsmasser i Trangsundet. Dette skal deponeres i sjøbunns­deponi i kort avstand fra utdypingsområdet.

Massene fra Gunnarbåten, om lag 15.000 kubikkmeter fjell iblandet noe løsmasser, skal i utgangspunktet benyttes til utvidelse av et industriområde i Stokmarknes.

SE VIDEO
Dykkelykke i Austerstraumen


Kystverket har imidlertid også søkt om tillatelse til å deponere massene i sjødeponi rett nord for Gunnarbåten som en reserve­løsning for å unngå stans i anleggsarbeidet.

– Arbeidet starter i Trangstrømmen, hvor det vil være minimum 70 meters seilingsbredde under hele anleggsperioden. Det er svært viktig at skipstrafikken viser hensyn, sier prosjektleder Magnus Rørvik i Kystverket.

12 tips til dykkeferie i Norge


Anleggsarbeidet i Raftsundet skal utføres av entreprenørselskapet Wasa Dredging. Grave­lekteren Hector og slepebåten Delfi kan nås på maritim VHF kanal 16 eller 72.

Raftsundet blir altså ikke stengt mens arbeidene pågår, men entreprenøren vil helt sikkert ikke ha dykkere i nærheten mens de holder på.



Foruten eventuelle varige skader på havbunnen er det stor sjanse for at sikten kan bli dårlig i hele sundet i sommer og utover høsten.

Vraket av D/S Nordstjernen som ligger ved Seiholmen nord for utløpet av Raftsundet blir ikke direkte berørt, men det gjenstår å se hvor mye silt som eventuelt legger seg.

Opprinnelig publisert 09.06.2023



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

  • Gratis webinar for rustne dykkere

    Er det lenge siden du var i vannet? Er du litt usikker på teorien? Da bør du melde deg på Frivannslivs gratis oppfriskningskurs for deg som dykker med flasker på ryggen.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Vraksafari på Gulen Dykkesenter

    Drømmer du om å oppleve store vrak fra andre verdenskrig? I området ved munningen av Sognefjorden ligger det mye spennende – ikke gå glipp av muligheten i år!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS