Denne er funnet to ganger i Norge
En av de mest eksotiske fiskene som er funnet i Norge er sargasso­ulken. To ganger har den dukket opp i våre farvann – første gang i Finnmark for nesten 200 år siden.
Denne er funnet to ganger i Norge
En sargassoulke i Japan. Izuzuki (CC BY-SA 3.0)
MARINBIOLOGI

Denne er funnet to ganger i Norge
En av de mest eksotiske fiskene som er funnet i Norge er sargasso­ulken. To ganger har den dukket opp i våre farvann – første gang i Finnmark for nesten 200 år siden.
  14. januar 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Arten har uregelmessig men naturlig fore­komst i Norge, og er per i dag ikke registrert reproduserende, skriver Artsdatabanken.

Sargassoulken, som er en frogfish, ble funnet første gang i Vardø så langt tilbake som i 1826. Det neste registrerte funnet ble gjort i Indre Oslofjord i 2017.

Sargassoulke

Godt kamuflert blant algene – ser du den? Foto: Clinton & Charles Robertson (CC BY 2.0)


Den merkelige fisken finnes vanligvis gjemt blant algene som flyter i Sargasso­havet – en del av Atlanterhavet og ligger i vestre del av Nord-Atlanteren, nordøst for Cuba og Bahamas.

– Sargassoulken lever pelagisk blant drivende sargassotang, hvor utseendet gir god kamu­flasje. Den lever av små krepsdyr, skriver Store norske leksikon.

LES OGSÅ
Her kan du se mulle i Oslofjorden


Sargassotangen kan danne kilometerlange matter på overflaten, og ble beskrevet av Kristoffer Columbus da han krysset Atlanterhavet og oppdaget Amerika i 1492.

Skipene hans drev målløst uten vind i tangbeltet i over en uke, og Columbus skrev at han fryktet at skipene var fanget i tangen.

Sargassoulke

En sargassoulke i «fri dressur». Foto: National Parks Gallery, Picryl (public domain)


Vanligvis holder tangen seg i Sargassohavet, men storm og uvær kan føre til at den driver inn i tempererte strøk – og da følger sargassoulken automatisk med.

– To individer ble funnet ved Vardø i 1826, og disse hadde sannsynligvis drevet dit med Golf­strømmen fra de karibiske områder, skriver Store norske leksikon.

Sargassotang

Store mengder sargassotang kan bli skylt på land. I sjøen holdes den flytende av gassfylte blærer. Foto: Sam Fraser-Smith og Benoit Prieur (CC BY-SA 2.0)


Sargassoulken har en global utbredelse, og finnes fra Sør-Afrika til Sri Lanka, på øyene sør i Indiahavet, i Japan, Indonesia, Filippinene, Australia og New Zealand.

Den finnes også i Mikronesia, men av en eller annen grunn ikke lenger øst i Stillehavet. I Atlanterhavet finnes den på Azorene og langs vestkysten av Afrika.

SE VIDEO
Lurer byttet med fiskestang


Det latinske navnet på sargassoulke er Histrio histrio. Den er nært beslektet med vår hjemlige breiflabb, og begge tilhører familien Lophiidae.

Arten ble opprinnelig beskrevet som Lophius histrio av Carl von Linné i 1758, og han plas­serte den dermed i samme slekt som breiflabben – Lophius piscatorius.

Sargassoulke

Illustrasjon av sargassoulke fra boken Ichthyologie; ou, Histoire naturelle des poissons av Marc Éliéser Bloch. Foto: Biodiversity Heritage Library


Sargassoulken blir opptil 20 cm lang, og lever hele livet i sargassotangen, hvor den finner mat og make, og legger eggene sine.

Den er en dårlig svømmer, og foretrekker å spasere omkring i algene med de omdannede brystfinnene som fungerer som føtter.For å lokke til seg bytte har den som andre frogfish en liten «fiskestang» på hodet med en hudflik som agn. Den kan også raskt skifte farge for å tilpasse seg de skiftende omgivelsene.

For å unnslippe rovdyr som fisk og sjøfugl kan sargassoulken hoppe ut av vannet og opp på den flytende tangen, og den kan klare seg i lengre tid på land.

Meld fra om uvanlige fiskearter


Det finnes over 300 arter i slekten Sargassum. En av dem er Sargassum muticum eller japansk drivtang, som dukket opp i Norge i 1988.

Med stigende havtemperaturer er kanskje sargassoulken en art som vil dukke opp i våre farvann oftere i fremtiden. Det er bare å holde øynene åpne!ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Fotografit holder fotocamp i Egypt

    Den danske UV-fotospesialisten Fotografit byr på en spennende fotoreise og workshop med individuell undervisning i UV-foto. Turen går til Dive Camp Nakari i april 2024.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS