Hummer: Ned 92 prosent på 90 år
Nedgangen i hummerbestanden er enda større enn hva man tidligere har trodd. Det skyldes at man tidligere ikke har tatt hensyn til den teknologiske utviklingen i bestands­estimatet. Bestanden gikk ned hele 92 prosent mellom 1928 og 2019.
Hummer: Ned 92 prosent på 90 år
Foto: Espen Bierud, HI (CC BY-SA 4.0)
HUMMER

Hummer: Ned 92 prosent på 90 år
Nedgangen i hummerbestanden er enda større enn hva man tidligere har trodd. Det skyldes at man tidligere ikke har tatt hensyn til den teknologiske utviklingen i bestands­estimatet. Bestanden gikk ned hele 92 prosent mellom 1928 og 2019.
  Av Stine Hommedal, Havforskningsinstituttet
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Allerede i 1849 ble det bestemt at man ikke skulle fiske hummer på sensommeren. I 1879 kom det første minstemålet.

Etter hvert har det kommet flere regler og krav; fiskesesongen har blitt kortet ned og man har økt minstemålet. Likevel har fiskeriet bare gått nedover de siste tiårene.

Vokser raskere i reservat


Overvåkningen av hummerfisket går helt tilbake til 1928. Hvert år har et utvalg fiskere rapportert inn fangstene sine til Havforsknings­instituttet.

Ut fra dette har forskerne estimert hvordan hummerbestanden utvikler seg.

LES OGSÅ
Fortsatt svakt for torsken


Det har forskerne gjort ved å regne ut et årlig gjennomsnitt av hvor mange hummer en teine fisker på et døgn, en såkalt årlig fangstrate.

– Men i dette regnestykket har man ikke tatt hensyn til at en teine i 1928 ikke fisket hummer så effektivt som en teine gjør på 2000-tallet. Det har vært en rivende teknologisk utvikling, sier forsker Alf Ring Kleiven.

Hvordan unngå spøkelsesfiske?


– Blant annet har teinene fått et ekstra fangstkammer, og inngangen i teinene har blitt større. Da blir det lettere å fange de største hummerne, forklarer Kleiven.

En studie viser at det står langt dårligere til med hummerbestanden enn det tidligere estimater har vist.

Realiteten er at fangst­kapasiteten i fisket er større enn ressursgrunnlaget en fisker på.


For å avdekke dette måtte forskerne først kartlegge når ulike typer teiner har blitt brukt de siste nitti årene.

– Så gjorde vi et forskningsfiske med de mest brukte teinene opp igjennom. Vi har også analysert fangstdata med nye, avanserte modeller, hvor vi har tatt med den teknologiske utviklingen av redskapene. Dette har gitt oss en mer solid vurdering av bestanden, sier Kleiven.

Hummeren må beskyttes bedre!


Men hvordan kan mer effektive teiner føre til at bestandsestimatet blir feil?

– Jo, med mer effektive teiner kan man få like stor fangst som før, selv om bestanden en fisker på er mindre, forklarer Kleiven.

LES OGSÅ
Her er hummeren fredet i Oslo


– La oss si at man i 1960 satte en teine i et område hvor det var 10 hummer som potensielt kunne gå i teina. Med 1960-teinene vil man da klare å fange om lag én hummer i døgnet. En moderne teine fra vår tid ville klart å fange tre hummer.

– La oss så spole frem til 2020. Nå har bestanden blitt redusert fra 10 til 3. Men siden vi har moderne teiner, får vi likevel til å fange én hummer. I fangststatistikken ser det da ut som at det er like mye hummer som før. Fangsten er jo tilsynelatende stor, sier Kleiven.

Bevaring av hummer sikrer mangfold


Når man vet hvor dårlig det står til med bestanden, hva kan så gjøres?

– Det er nok ikke så mange som vil gå tilbake til de gamle teinene, men det kunne jo vært et alternativ, smiler forskeren.– Realiteten er at fangstkapasiteten i fisket er større enn ressursgrunnlaget en fisker på. Teinene blir stadig mer effektive. Dersom vi skal klare å gjenoppbygge bestanden, må fisket reduseres, sier Kleiven.

Han mener man bør vurdere å etablere flere fredningsområder, og få på plass kvote­rådgiving slik man har for mange fiskearter.

– Da kan vi sikre at fisket blir bærekraftig. Vi har nå begynt å jobbe med en bestandsmodell som kan benyttes til dette i fremtiden, avslutter Alf Ring Kleiven.ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Nord-Sulawesi – et dykkeparadis

    Indonesia er verdenskjent for sitt unike marine liv, og for mange står Lembeh Strait, Bunaken nasjonalpark og Bangka Island øverst på listen. Critters@Lembeh og Murex gir deg den ultimate dykkereisen – Passport to Paradise.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Ta PADI Open Water i Kragerø

    Agder Dykkersenter inviterer alle som har lyst til å begynne å dykke til PADI Open Water Diver grunnkurs. Kurset holdes i Kragerø i juli.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS